La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Tracking the battles for environmental justice: here are the world’s top 10

Today is World Environment Day. Environmental conflicts should not be seen as disruptions to smooth governance, fixable with market solutions, technology or police bullets.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research.

L'empresa amb la ciència espanyola

Organitzacions i patronals vinculades a l' R+D+I manifesten el seu suport a la investigació i se sumen a la petició de l'Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) perquè la classe política abordi el més aviat possible els problemes administratius que actualment afecten a la ciència a Espanya.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

Es preveuen nivells de pol·len alts per a aquesta primavera

Investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB han presentat avui les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per a la primavera i l’estiu.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Excelencia Maria de Maeztu
Grants and Job Opportunities

ICTA-UAB participates in INPhINIT "la Caixa" Fellowship Programme

INPhINIT "la Caixa" Fellowship Programme at ICTA-UAB

INPhINIT is a new doctoral fellowship programme devoted to attracting international Early-Stage Researchers to the top Spanish research centres in the areas of Bio and Health Sciences, Physics, Technology, Engineering and Mathematics.

INPhINIT is promoted by the "la Caixa" Foundation with the aim of supporting the best scientific talent and fostering innovative and high-quality research in Spain by recruiting outstanding international students and offering them an attractive and competitive environment for conducting research of excellence.

INPhINIT recruits per call 57 Early-Stage Researchers of any nationality, who enjoy a 3-year employment contract at the Research Centre of their choice among those selected and awarded by the Spanish Ministry of Economy and Competitiveness ("Severo Ochoa" centres of excellence and "Maria de Maeztu" units of excellence) and the Spanish Ministry of Health ("Carlos III centres of excellence"). In addition, researchers establish a personal career development plan including trasnational, intersectoral and interdisciplinary mobility opportunities, and attend a full range of complementary training courses and workshops.

INPhINIT relies on the European Commission's support through the Horizon 2020 Marie Sklodowska-Curie Actions - COFUND programme (No. 713673) to recruit a larger number of researchers and achieve a broader impact, as well as to further pursue the highest standards for research training.

Dowload complete information about the programme hereThe Institute of Environmental Science and Technology was accredited as María de Maeztu Unit of Excellence 2015 (MDM-2015-0552) by the Spanish Ministry of Economy and Competitiveness. The award is the highest institutional recognition of scientific research in Spain. This programme, which aims to recognise excellence in stable research centres and includes a grant of 2 million Euros over four years, confirms ICTA-UAB as a leading research institute focused on environmental science and global change.
ICTA-UAB is implementing a Strategic Research Programme (2016-2019) intended to consolidate its scientific capabilities, contribute to the leadership of Spanish research and act as an international pole of attraction for talent. The plan addresses major global environmental and sustainability challenges related to anthropogenic climate change, focusing on establishing the current state of knowledge on climate change and its socio-economic impacts, and on putting forward transformative solutions at the local and regional levels. ICTA researchers follow a trans-disciplinary approach that ranges from the natural sciences to engineering and social sciences.“la Caixa” is a non-profit entity whose activity in education is based on the principle of promoting equal access of citizens to quality qualifications and specializations at national and international levels.

Over the years, thousands of students have advanced their training thanks to a ”la Caixa” Foundation fellowship, enabling them to undertake postgraduate studies in Spain and abroad.

Elegibility criteria and call rules

The INPhINIT programme will be open to Early-Stage Researchers (ESR) of all nationalities. In order to be eligible, candidates must meet the following criteria (in accordance with the Marie Skłodowska-Curie eligibility conditions):

 • 1. At the time of recruitment (start date of the contract with the Research Centre), candidates must be in the first four years (full-time equivalent research experience) of their research careers and not yet have been awarded a doctoral degree.

 • 2. At the time of recruitment, candidates must comply with one of the following options:
  To have completed the studies that lead to an official Spanish (or from another country of the European Higher Education Area) university degree awarding 300 ECTS credits, of which at least 60 ECTS credits must correspond to master level.
  To have completed a degree in a non-Spanish university not adapted to the European Higher Education Area that gives access to doctoral studies. The verification of an equivalent level of studies to the ones mentioned above will be made by the university when the admission procedure starts.

 • 3. Candidates must not have resided or carried out their main activity (work, studies, etc.) in Spain for more than 12 months in the 3 years immediately prior to the recruitment date. Short stays such as holidays will not be taken into account.

 • 4. Candidates must have a demonstrable level of English (B2 or higher).

 • 5. Only candidates whose submitted application fulfil all the requirements will be eligible

If you have any further questions, or if there are particular issues you’d like to discuss regarding your potential PhD project, please contact pr.mdm.icta@uab.cat

For details of the grant, applications and selection criteria process, and other general questions, please visit the INPhINIT programme website


Evaluation criteria

INPhINIT aims to recruit excellent Early-Stage Researchers with very solid theoretical backgrounds, with curiosity and ambition; with incipient skills to express themselves clearly and defend their ideas with creativity, independence and originality. Researchers may be focused on the academic side or be more industry-oriented. The evaluation criteria and scores defined to achieve this goal are:

  REMOTE EVALUATION:

 1. Qualifications and Curriculum Vitae (weight 50%): academic and/or professional curriculum in relation to the stage of the candidate’s career;

 2. Motivation and statement of purpose (weight 30%): the originality, innovation and potential impact of the proposed statement of purpose, and the choice of the Research Centre and/or research line will be assessed;

 3. Letters of reference (weight 20%): reference letters supporting the candidacy will be assessed taking into account the specificity of the content with regard to the candidate as well as the profile of the people who sign them.

 4. PHASE 2 - FACE-TO-FACE SELECTION:

 5. Candidate’s potential (weight 40%): in order to have a general perception of the candidate’s potential, experts will pay attention to “soft” skills, ability to present easily a complex reasoning, team working; and capabilities such as independent reasoning, originality, entrepreneurship, leadership, among others.

 6. Motivation and statement of purpose (weight 30%): experts will assess the impact of the statement of purpose for the candidate and the society; innovation, originality and feasibility; and candidate’s capabilities with regard to the scope of the statement of purpose.

 7. Academic and professional background (weight 30%): experts will assess the consistency of the candidate’s academic background and CV in the area chosen to carry out the PhD.

Depending on the number of eligible applications, during this stage, selection may be based on the final mark obtained for the bachelor's studies.

Useful dates

No applications nor additional documentation can be submitted after the deadlines set in the call rules.

 • 1 February 2018
  End of the call for applications.
 • 15 February 2018
  Deadline for presenting the language certificate.
 • 18 April 2018
  Notification of the shortlist results.
 • 16 and 17 May 2018
  Face-to-face interviews in Barcelona.
 • 29 May 2018
  Publication of the final list of selected candidates.
 • From 29 May 2018 to 22 June 2018
  Matching research centre – fellow.

How to apply

If you want to apply for an INPhINIT fellowship, click on the link below to create your personal account and fill in the on-line application form.

Website for "la Caixa" fellowships applications

Android es un sistema operativo móvil basado en Linux, que junto con aplicaciones middleware8 está enfocado para ser utilizado en dispositivos móviles como teléfonos inteligentes, tabletas, Google TV y otros dispositivos.9 Es desarrollado por la Open Handset Alliance, la cual es liderada por Google. Este sistema por lo general maneja aplicaciones como Google Play.
Activitats ICTA