Candidates invited for 3 postdoc and 5 PhD student positions in ERC project of Prof. Jeroen van den Bergh

Prof. Jeroen van den Bergh’s project “Behavioral-evolutionary analysis of climate policy: Bounded rationality, markets and social interactions” (EVOCLIM), awarded with a prestigious ERC Advanced Grant, offers three postdoc positions (two of 5 years and one of 3 years) and five PhD research positions (each 4 years).

La contaminació petroliera de l'Amazones està modificant la composició química de l'aigua

Un estudi científic de l'ICTA-UAB i l'ISS-EUR quantifica l'impacte ambiental dels abocaments procedents de l'extracció petroliera en rius de les capçaleres de l'Amazones.

Experts mundials en decreixement i justícia ambiental es donen cita a la UAB

L’ICTA-UAB organitza del 25 de juny al 7 de juliol la IVª Escola d’Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’ICTA-UAB estudiarà l’ús sostenible de la terra i els recursos naturals en el marc del projecte COUPLED

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) rebrà una dotació econòmica de mig milió d'euros en el marc del projecte COUPLED, una xarxa de formació innovadora europea finançada pel programa Marie Skłodowska-Curie Actions de la Unió Europea.

Científics del ICTA-UAB i ciutadans identificaran les plantes al·lergògenes de Barcelona amb la nova app Plant*tes

El Punt d'Informació Aerobiològica (PIA) de la UAB presentà la seva nova app Plant*tes a Barcelona en el marc del projecte "Ciència Ciutadana als barris" de l'Ajuntament de Barcelona.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Les millores sense restriccions en tecnologia pesquera amenacen el futur del peix i el marisc salvatge

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB Eric Galbraith mostra que la millora futura de la tecnologia pesquera representa una amenaça per a la pesca global que podria ser major que el canvi climàtic.

Són els Pirineus una barrera real per al transport atmosfèric de pol·len?

Els resultats de l’estudi dut a terme per Jordina Belmonte i Concepción de Linares, investigadores expertes en botànica de la UAB, constaten que el pol·len de bedoll, una de les espècies principals de plantes que causen al·lèrgia a Europa Central i del Nord.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Un mapa situa la lluita de les dones que resisteixen a l’extractivisme i defensen la vida i el territori a Amèrica Llatina

Un mapa creat per investigadors de l'Intitut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), la Xarxa Llatinoamericana de Dones Defensores de Drets Socials i Ambientals.

Es preveuen alts nivells de pol·len per a aquesta primavera

Investigadors de l’ICTA-UAB han presentat les previsions dels nivells de pol·len i espores per a la primavera.

Un projecte europeu analitza els efectes dels residus generats pel turisme a les illes de la Mediterrània

Un estudi europeu en què participa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) analitzarà i proposarà solucions als efectes de l'increment dels residus generats pel turisme durant el període estiuenc a les illes de la Mediterrània .

L’ICTA-UAB tornarà Bojos per la Natura a 27 estudiants de batxillerat

Un total de 27 estudiants de batxillerat participen a la tercera edició del programa Bojos per la Natura que ofereix l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) amb la voluntat de promoure el talent científic entre els joves potenciant el coneixement del medi natural i posant-los en contacte amb els principals investigadors en la matèria.

Caldria incrementar el verd urbà de Barcelona perquè tingui efectes positius rellevants sobre la qualitat de vida de les persones

La tesi doctoral de Francesc Baró de l’ICTA-UAB quantifica i cartografia els beneficis que ens aporta el verd urbà i periurbà de Barcelona, com la millora de la qualitat de l’aire.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.

Relacions socials, èxit a la caça i bona salut, font de felicitat per a les comunitats indígenes

Les persones de les comunitats rurals i indígenes dels països del Sud releguen els ingressos econòmics a una posició secundària com a font de satisfacció.

Més d'un terç de la població espanyola aturaria el creixement econòmic per aconseguir la sostenibilitat ambiental

Un estudi elaborat per científics de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) analitza l'opinió pública espanyola sobre el creixement econòmic, el medi ambient i la prosperitat.

Denuncien la manca d'estudis sobre els efectes perjudicials dels vessaments petroliers en la salut de les persones

Un projecte impulsat per l'ICTA-UAB, ISGlobal, i la Facultat de Veterinària de la UAB a la selva amazònica del Perú analitza els efectes dels vessaments petroliers en la salut de les persones que viuen a prop de les zones de extracció en països en vies de desenvolupament.

Les ciutats més verdes es tornen més injustes?

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per Isabelle Anguelovski i finançat per la Unió Europea analitzarà el procés de "gentrificació verda" pel qual la construcció de parcs i zones verdes a les ciutats tendeix a atreure a les classes socials més altes i exclou els col·lectius més vulnerables.

L'ICTA-UAB avaluarà, en col·laboració amb la Unió Europea, l'eficàcia de les seves polítiques de sostenibilitat

El projecte europeu MAGIC (H2020) coordinat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) estudiarà i desenvoluparà noves estratègies per un millor ús de la ciència en els processos de governança.

L’ICTA-UAB rep l’acreditació a l’excel·lència “María de Maeztu”

L´Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) va rebre ahir al Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO) el guardó que l’acredita com a “Unidad de Excelencia María de Maeztu 2015”.
Excelencia Maria de Maeztu
Job Opportunities

Call for 4 PhD Fellowships at ICTA-UAB, Unit of Excellence ‘María de Maeztu’

Contract Duration: up to 4 years; Contract type: PhD contracts (FPI); Reference project: MDM-2015-0552

The Institute of Environmental Science and Technology at the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) offers 4 scholarships available to candidates who would like to pursue their PhD studies at the Institute within the Strategic Research Programme ICTA-UAB, Units of Excellence ‘María de Maeztu’ Programme (MDM-2015-0552). The positions are related to the call “Ayudas para contratos predoctorales para la formación de doctores 2017” of the Spanish Ministry of Economy and Competitiveness (MINECO). Deadline for pre-applications is 10th of June 2017, please write to pr.mdm.icta@uab.cat for further information or to apply for the positions.

About ICTA‐UAB María de Maeztu Unit of Excellence:

ICTA-UAB is implementing a Strategic Research Programme intended to consolidate its scientific capabilities, contribute to the leadership of Spanish research and act as an international pole of attraction for talent. The plan addresses major global environmental and sustainability challenges related to anthropogenic climate change, focusing on establishing the current state of knowledge on climate change and its socio-economic impacts, and on putting forward transformative solutions at the local and regional levels.

This call:

Within the current call, successful applicants will be hosted at UAB Campus (Barcelona, Spain) and will develop their PhD training in one of the four projects detailed below:

Project 1 - Submarine groundwater discharge feedbacks on ecosystem services under a climate change perspective

Abstract: Submarine groundwater discharge (SGD) is a source of chemical compounds into coastal areas and may be affected to climate change. This project will be focused on the social-ecological impact of SGD in Mediterranean coastal ecosystems in a context of climate change and how these processes transform or not socio-economic aspects of local stakeholders’ livelihoods.

Supervisors: Jordi García Orellana and Isabel Ruiz Mallén

Project 2 - Climate mitigation potential of Mediterranean soils: carbon sequestration by biological processes and implications for land management

Abstract: Globally, there is more carbon stocked in soils than in the atmosphere and terrestrial plants combined. The aim of the project is to understand how land use changes in the Mediterranean (i.e. agricultural abandonment) influences their potential as CO2 sinks through changes in soil biodiversity. The project core approach is to combine satellite imagery, fieldwork and isotopic laboratory analysis to understand and model changes in biodiversity and trophic relationships. The end goal is to devise management strategies to maximize the climate mitigation potential of Mediterranean soils.

Supervisors: Pau Comes, Carlos Barriocanal and Antoni Rosell-Melé

Project 3 - The evolution of human impacts on the Mediterranean Sea under climate change

Abstract:The exploitation of coastal living marine resources has exceeded sustainable levels in many regions, altering the marine ecosystem in ways that have been largely undocumented. This PhD project proposed to reconstruct the last few thousand years of human impacts on Mediterranean marine ecosystems in selected coastal regions under the ongoing climate change.

Supervisors: Patrizia Ziveri and Eric Galbraith

Project 4 - Understanding the role of the urban biosphere in the net flux of urban CO2

Abstract: Green-space initiatives are proposed as GHG reducing strategies in urban areas, despite there being little evidence for their effectiveness. We aim to improve our understanding of the impact of the urban biosphere on the urban flux of CO2. The modeling approach will be used to assess how green spaces/local food production can lessen environmental burden.

Supervisors: Gara Villalba and Josep Antón Morguí

Qualifications:

The fellowships are open to truly outstanding candidates with distinguished curricula and proven ability to communicate fluently in English. We expect candidates with studies in environmental and earth sciences, oceanography, engineering, chemical technology and biology. Interdisciplinary experience is highly appreciated, as projects encompass multidisciplinary teams, from natural sciences, technology studies and social sciences. Successful candidates will hold a master’s degree or equivalent at the time of recruitment and had courses in statistics and research methods.

Eligibility criteria:

Applicants should meet the requirements for PhD call “contratos predoctorales” 2017 by MINECO. As the call has not been published yet (expected month: June-July 2017), as basis you may read the call from the previous year.

At the time of submission the candidate:

 1. Should have not received funding from the Spanish Programme for Research with the aim to pursue his/her PhD studies.
 2. Should be holder of a degree which would formally entitle him/her to embark on a doctorate for the academic course 2017-2018 (MSc Degree).
 3. Should have not been granted any other PhD scholarship with a duration of 12 months or more, and should not have a PhD.
 4. Should be in the position to be legally accepted in the UAB PhD Programme “PhD in Environmental Science and Technology”: http://ictaweb.uab.cat/formacio_detalls.php?id=6

Responsibilities: The selected student would register in the PhD program of Environmental Sciences and Technology Institute at UAB and be ready to start the fellowship next Autumn 2017(September-December). She/he will be responsible for collecting data for the project and preparing it for analysis, the thesis will be directed by the supervisors in the four projects presented herein.

Contract terms:

Contract terms are detailed in the Call for “contratos predoctorales” 2017 (MINECO). As it has not been published yet, as basis here the main features for the previous call (note that quantities may slightly change):

 • This is a 4 year fellowship with an annual evaluation. The gross salary will be approximately 16.422€ (excluding social security). In the case the PhD is completed and defended in 3 years, the fellowship will be renewed to a postdoctoral fellowship and the gross salary will be of 19.000€ (excluding social security).
 • The programme also includes a travel package per fellow to undertake research visits to other research centers during the duration of the fellowship.

Application procedure:

Interested students should send the application to the ICTA María de Maeztu Management Unit (pr.mdm.icta@uab.cat) by June 10, 2017 to receive full consideration. The application should include:

 1. A 1500 characters of interest explaining the following:

  a) Indicating which one of the four projects the student wants to apply for (applicants can only apply to one project).

  b) The student expertise and the reasons for wanting to do research in the selected field..

 2. A current Curriculum Vitae of the applicant.
 3. A statement declaring that the applicant has not benefited from a grant previous to June 2017 to pursue his/her PhD studies of a duration of more than 12 months.
 4. The names, email addresses and telephone numbers of two or three confidential referees whom we might contact in June 2017.

The subject of the email message should have the following structure <”PhD MINECO Application”> (e.g. MINECO Application, Maria Evans, Project 4)

The deadline for applications is the June 10 2017, 8pm. The preselection, including interviews, will take place during the second week of June. Decisions will be communicated to applicants during June.

This is an internal pre-selection of the best candidates. Then, the pre-selected students should be ready to apply in June-July 2017 through the MINECO on-line platform as soon as the call opens. The final evaluation will be done at the MINECO.

This programme is funded by the Spanish Ministry of Economy and Competitiveness (MINECO).

Activitats ICTA