Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

Un nou mapa elaborat per l'ICTA-UAB mostra els èxits, problemes i grans desafiaments del procés de transició a una societat lliure de...

La resistència contra l'extracció massiva de carbó a Austràlia i el creixent moviment que advoca per una "transició justa" a una societat lliure de combustibles fòssils ha tingut cert èxit però s'enfronta a grans desafiaments.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

La contaminació petroliera de l'Amazones està modificant la composició química de l'aigua

Un estudi científic de l'ICTA-UAB i l'ISS-EUR quantifica l'impacte ambiental dels abocaments procedents de l'extracció petroliera en rius de les capçaleres de l'Amazones.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Esdeveniments
Seminario: "La Remunicipalización y sus implicaciones sociales y políticas", con Edurne Bagué

Data: 2017-04-26

Seminario: "La Remunicipalización y sus implicaciones sociales y políticas"

Ponente: Edurne Bagué
Modera: Mar Grau, investigadora ICTA-UAB

Fecha: Miércoles, 26 de Abril de 2017
Hora: 12.30h
Lugar: Sala Z/032 (ICTA-UAB)

Resumen
Este seminario presenta los primeros resultados de la tesis La (Re) municipalización del agua en Terrassa (Catalunya). La lucha de la Taula de l'aigua por un modelo de gestión en torno al bien común (2013-2018) que se centra en analizar las relación entre las políticas de agua y los sistemas sociales, políticos y económicos en los que tienen lugar. La investigación tiene el fin de determinar el alcance y los efectos que tiene la remunicipalización en sus distintas dimensiones institucionales, sociales y de políticas públicas.

El trabajo parte del seguimiento del proceso de remunicipalización que actualmente vive la ciudad de Terrassa. Para ello, el estudio identifica en primer lugar, los objetivos, estrategias y contenidos programáticos del modelo de gestión municipal del agua en un contexto de crisis política, económica y social. En segundo lugar, analiza los elementos que caracterizan el modelo de gestión del agua en Terrassa, para poder determinar las diferencias entre la gestión que se ha llevado a cabo desde sus orígenes hasta la actualidad y el modelo basado en el principio del bien común que impulsan colectivos como la Taula de l’aigua. Esta investigación profundiza en este segundo modelo que surge de la premisa de que la gestión del servicio de abastecimiento de agua urbana en torno el bien común va más allá de la recuperación de la gestión pública, ya que interpela el carácter mismo de la administración pública, las formas establecidas de toma de decisiones, la importancia de los derechos sociales y humanos y el papel que debe jugar la ciudadanía en dichos espacios.

Bio
Edurne Bagué es licenciada en Antropología Social y Cultural por la Universidad de Barcelona, institución donde también cursó el Máster Oficial de Antropología y Etnografía. Actualmente está cursando sus estudios de Doctorado en el Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social de la Ciudad de México (CIESAS CDMX) en la línea de Antropología, agua, sociedad y cultura, con la tesis La (Re) municipalización del agua en Terrassa (Catalunya). La lucha de la Taula de l'aigua por un modelo de gestión en torno al bien común (2013-2018). Durante su trabajo de campo en Catalunya, está realizando una estancia en el Institut de Governació i Obres Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Desde 2009 centra sus estudios en gestión del agua, democracia e instituciones, primero con estudios relativos a la gestión en las comunidades de regantes del Valle del Mezquital (Hidalgo, México) con el trabajo de economía política El poder de l'equívoc. Relació i conflicte en la gestió i l'accés a l'aigua per l'ús agrícola. El cas de la Organización de agricultores y ganaderos de las Aguas Negras, Hidalgo, México. Y en el Baix Empordà, donde contribuyó en el Estudi etnològic de la comunitat de pagesos de l'arròs dels aiguamolls del marge dret del baix Ter, que se realizó con el apoyo de la beca IPEC 2012. A partir de 2012 el centro de interés de su trabajo reside en la gestión urbana del agua dentro de la cual se enmarca la tesis doctoral en curso, sobre la remunicipalización a partir del proceso que actualmente tiene lugar en la ciudad de Terrassa.

Activitats ICTA