Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research.

L'empresa amb la ciencia espanyola

Organitzacions i patronals vinculades a l' R+D+I manifesten el seu suport a la investigació i se sumen a la petició de l'Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) perquè la classe política abordi el més aviat possible els problemes administratius que actualment afecten a la ciència a Espanya.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

Es preveuen nivells de pol·len alts per a aquesta primavera

Investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB han presentat avui les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per a la primavera i l’estiu.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Esdeveniments
Broadcasted Seminar on “Water Justice and the Commons”

Data: 2018-05-24

Broadcasted Seminar on “Water Justice and the Commons”

 

Date: Thursday, May 24th 2018
Time: From 15 to 18h
Venue: Room Z/022 ICTA-UAB

Introduction
The conventional theory of the commons has been criticized for its relative inattention to how historically-shaped patterns of power, conflict, the ‘state’ and the broader political-economic context shape the access to and uses of common resources, and distributional consequences of different institutional arrangements for community-based natural resource management. The tragedy of the commons that Hardin had so popularized is not just the result of commoners’ individualistic behavior but may well also stem from the acts of more powerful, profit-seeking actors. Benefits and costs of resource management are commonly unequally distributed and shaped by power relations and political-economic structures; these conditions often lead to social movements and conflicts. Indeed, it has been argued that the history of commons has always been a history of struggle between the dynamic of enclosures driven by the systemic need for capital accumulation, and that of commoning to defend and reconstitute commons.

The scholarship of water justice can help move the theory of the commons forward. Water is life, but also power. Its governance is colored by profound contestation among competing uses and users. Growing demand, and worsening availability and quality, intensify water access and control disputes with every passing day. Megacities, mining, forestry, industry, and agribusiness claim an increasingly large share of available surface and groundwater reserves. Water grabbing and pollution generate poverty and endanger ecosystems’ sustainability. Therefore, struggles involve both economic/political control over water and the divergent meanings and values assigned to it; they include material control over water use systems and the right to culturally define and politically organize water governance systems. Water also mobilizes people and often drives formation of grassroots institutions grounded in shared rules and collective rights that seek to defend against internal and external injustices, not seldom extending their influence, strength and defense by building multi-scalar and multi-actors alliances. Beyond romanticism,  

Embedded in the debates around the commons and social mobilization, this Seminar will first discuss the multi-author “Water Justice” book just published by Cambridge University Press and the Justicia Hídrica / Water Justice Alliance (www.cambridge.org/9781107179080). The book scrutinizes how, beyond the large, visible injustices, there are also many “hidden” water world injustices, subtly masked as “rational,” “equitable,” and “democratic.” The book features critical conceptual approaches, including analysis of environmental, social, cultural, and legal issues surrounding the distribution and management of water, and lays new ground for challenging current water governance forms and unequal power structures. It also provides inspiration for building alternative water realities, often linked to rooted and innovative commons and mobilizations ‘from below’. The webinar will also present three new (Spanish language) books, published with Abyayala, part of the Water Justice Alliance book series.

Additionally, the Seminar will include a series of individual presentations on cutting edge topics associated to water justice and the commons. The presentations will be followed by a discussion about ways to move forward in the interface between these two research strands.


Schedule:

15:00

  Book/s presentation (Water Justice book series)

15:00

 Interventions by:

  • Tom Perreault (Maxwell School, Syracuse University)
  • Bibiana Duarte and Rutgerd Boelens (Wageningen U and CEDLA/U. of Amsterdam)

16:00

 Break

16:10

 Individual presentations

16:10

 Introduction to Water Justice concept, practice and scholarship (Rutgerd Boelens,  Wageningen U and CEDLA/U. of Amsterdam)

16:20

 Small-scale Artisanal mining and water justice: a pending agenda (Gisselle Vila, School of Geography, The University of Melbourne)

16:30

 Water remunicipalization in Catalunya (Miriam Planas, Ingeniería Sin Fronteras, Agua es Vida)

16:40

 Dam building conflicts and environmental justice (Daniela del Bene, ICTA-UAB)

16:50

 Environmental justice movements & commons management (Sergio Villamayor-Tomas, ICTA-UAB)

17:00

 Discussion

17:00

 Synthesis from individual presentations (Fabio de Castro, CEDLA/U. of Amsterdam)

17:10

 Open discussion (Fabio de Castro, moderator)

17:50

 Closing note (Jeroen Vos, Wageningen University)

18:00

 Drinks

 

Technical details for remote connection
To join our broadcasted seminar, please follow this link. The full recording will be available on the "International WaTERS Network youtube channel" the conclusion of the event (https://www.youtube.com/channel/UCDTiyB_aYpvc9itpyMmW-qw?view_as=subscriber)

Registration
No registration is needed, but for participants who would like to receive 2 or 3 digital chapters of the new Cambridge University Press book «Water Justice», or any further readings related to the presentations, please send your e-mail address to any of the organizers or temporarily downloadable from the Justicia Hidrica alliance website:  www.justiciahidrica.org).   

Contact information
Rutgerd Boelens: rutgerd.boelens@wur.nl
Sergio Villamayor-Tomas: villamayortomas@gmail.com

Note on the organizers

Justicia Hídrica/Water Justice is a broad international alliance, working on research, capacity building and action. Its objective is to contribute to more water justice, meaning more democratic water policies and more sustainable development practices that promote a more equitable water distribution. Central questions that guide the Justicia Hídrica Alliance are, for instance:  What are the historical and current mechanisms that lead to unequal water and water rights accumulation/ distribution? What characterizes the water conflicts that result thereof, with regard to contents, mechanisms, structural contradictions, and possible results or solutions? How do grassroots organizations and civil society actors develop multi-scale strategies to combat water injustices and suggest alternative water societies? The alliance wants to combine innovative theoretical work on accumulation, conflict and mobilization, with capacity building, diffusion, and policy advocacy.

The webinar is co-organized in collaboration with the International WaTERS Network and ICTA, Autonomous University of Barcelona. The International WaTERS Network is a partnership focused on: promoting collaborative and comparative research on urban water resilience, with specific focus on rural-urban linkages and institutional, social and equity dimensions; fostering knowledge mobilization through academic and policy dialogue in our Network and beyond.

ICTA-UAB (http://ictaweb.uab.cat/) is a multidisciplinary centre that promotes academic research and postgraduate education in the environmental sciences. ICTA is being increasingly recognized as the birthplace of the “Barcelona school” of political ecology. Contributions on environmental justice (e.g., “environmentalism of the poor” and Environmental Justice Atlas), and degrowth (e.g., “Degrowth: A vocabulary for a new era, Routledge) are examples of seminal contributions of the school to the field. Most recently, a number of scholars have turned their attention to the theory and practice of the commons, from both the political ecology and institutional perspectives.

 

Activitats ICTA