Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research.

L'empresa amb la ciencia espanyola

Organitzacions i patronals vinculades a l' R+D+I manifesten el seu suport a la investigació i se sumen a la petició de l'Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) perquè la classe política abordi el més aviat possible els problemes administratius que actualment afecten a la ciència a Espanya.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

Es preveuen nivells de pol·len alts per a aquesta primavera

Investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB han presentat avui les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per a la primavera i l’estiu.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Esdeveniments
Conferencia: “El proyecto NATURVATION: 1000 soluciones para renaturalizar las ciudades”, a cargo de Panagiota Kotsila

Data: 2018-05-20

Conferencia: “El proyecto NATURVATION: 1000 soluciones para renaturalizar las ciudades”
En el marco de la Semana Verde Europea

A cargo de Panagiota Kotsila, ICTA-UAB
 

Dia: Domingo, 20 de mayo
Hora: 18.30h.
Lugar: Palacio Euskalduna. Bilbao

 

La semana verde del programa Actívate+ es un evento de 4 días de duración centrado en involucrar a la ciudadanía con soluciones innovadoras para naturalizar y hacer más verdes las ciudades, contribuir a mejorar la calidad de vida y reducir su contribución al cambio climático. Sus actividades principales incluyen: proyección del mejor cine documental, charlas y debates abiertos entre personas expertas y ciudadanía.

Todas estas actividades se llevarán a cabo en el Palacio Euskalduna del 20 al 22 de mayo. El último día, en la oficina de distrito de Begoña se celebrará una conferencia sobre cambio climático y ciudades a cargo de The Climate Reality. Es un evento gratuito asociado a la Green Week de la Unión Europea, organizado por la Asociación Cultural Despierta, Global Action Plan y el programa Actívate + e impulsado por la Diputación Foral de Bizkaia con el apoyo de Iberdrola, la Obra Social "la Caixa" y Eroski. Se está desarrollando bajo el certificado Erronka Garbia, que garantiza haberse seguido criterios de sostenibilidad en su diseño y ejecución.

Objetivos

 • Aumentar el conocimiento del público sobre el impacto de la sociedad en el medio ambiente.
 • Involucrar a la ciudadanía en las soluciones.
 • Aumentar la sensibilización y la comprensión de las políticas locales relacionadas con gestión eficiente de la ciudad: agua, movilidad, urbanismo, energía, residuos, etc. 
 • Implicar a las personas jóvenes, desempleadas y emprendedoras y a las empresas en las soluciones. 
 • Alentar la participación del público en estos debates a través de la implicación de organizaciones civiles y agentes sociales. 
 • Generar cobertura mediática que permita llevar los mensajes a la población.

Programa

20 de Mayo (Palacio Euskalduna)

18:00 Inauguración.

 • Unai Gangoiti Ciscar. Director General de Medio Ambiente. Diputación Foral de Bizkaia.
 • Carlos Oppe. Presidente de GAP internacional.
 • Angel Cano.Director Asociación Cultural Despierta.

18:05 Documental: “Echo-logis, naturalezas urbanas”.
Francia. 25'. 2015. V.O.S. Francés subtitulada castellano.

En Turín, al norte de Italia, el imponente "25 Verde", un edificio residencial de 63 apartamentos mezcla arquitectura y naturaleza, creando un oasis verde en el medio de la ciudad. Un ejemplo de lo que se puede hacer para que nuestras ciudades sean más verdes, habitables, humanas y que contribuyan a reducir las emisiones contaminantes.

18:30 Conferencia: “El proyecto NATURVATION: 1000 soluciones para renaturalizar las ciudades”.
Panagiota Kotsila. Bióloga y Doctora en Filosofía. Experta en ecología política y salud en relación al cambio climático. Miembro del ICTA y del equipo del proyecto NATURVATION.

19:30 Debate: “Cómo trasladar la naturaleza a la vida urbana”.

 • Unai Basurko. Regatista profesional, desde el año 2010 dirige el proyecto socio-educativo Pakea Bizkaia, que tiene como objetivo la concienciación medioambiental.
 • Alberto Santolaria. Doctor en Biología marina, investigador de la UPV/EHU, divulgador, productor de documentales submarinos, Presidente de Nakusarbe (asociación para la divulgación de la ciencia) y fundador de Agua Sin Plásticos & Salud del Planeta.
 • Modera: Ana Galarraga Aiestarán, de la Fundación Elhuyar.

21 de Mayo (Palacio Euskalduna)

18:00 Documental: “Smart cities” (ciudades inteligentes).
Francia. 52'. 2015. V.O.S. Francés subtitulada castellano.

La inteligencia digital se ha asignado un papel central en la vida de la ciudad. Economistas como Jeremy Rifkin y diseñadores urbanos como Adam Greenfield, se esfuerzan por imaginar la nueva urbanidad, más sostenible y gestionada informáticamente. ¿Son estas tecnologías la solución a los problemas de las ciudades?.

19:00 Conferencia: “Acción climática a nivel urbano, ¿cómo cambiar la ciudad?”.

 • Joan Clos. Alcalde de Barcelona de 1997 a 2006. Ministro de Industria, Comercio y Turismo del Gobierno de España hasta 2008. Embajador de España en Turquía y Azerbaiyán. De 2010 a 2017, ha sido Director Ejecutivo del Programa de Naciones Unidas para los Asentamientos Humanos (ONU-HABITAT).

19:30 Debate: “La sociedad frente al cambio climático”.

 • Joan Clos.Ex-Director Ejecutivo de ONU-HABITAT.
 • Daniela Velte. Tecnalia.
 • Angel Cano. CEO Asociación Despierta. Director comunicación The Climate Reality Spain.
 • Marian Barquín. Área Técnica de Cambio Climático en IHOBE - Gobierno Vasco. 
 • Alejandro Martínez Berriochoa. Director Salud y Sostenibilidad EROSKI. 
 • Modera: Pilar Kaltzada. Periodista.


22 de Mayo (Palacio Euskalduna)

18:00 Documental: “No Impact Man”.
EEUU. 93'. 2009. V.O.S. Inglés subtitulada castellano.

Una familia normal ante el experimento de Colin, el padre, de pasar un año siendo lo más sostenible posibles en lo que consumen, como se transportan, cómo se calientan, etc. Lo que comienza siendo una broma se convierte en la experiencia de sus vidas y en un ejemplo para todos y todas.

19:30 Debate: “Ciudades habitables, integradoras y sostenibles. ¿Están dispuestas las personas jóvenes a cambiar su estilo de vida?”.

 • Intervienen Ecolíderes de Agenda 21 Escolar y del II Foro de Jóvenes por la Sostenibilidad de Bizkaia.
 • Modera: Sara Gandara y Oihan Vega. Periodistas.

23 de Mayo (Oficina de Distrito de Begoña)

18:30 Conferencia: “Cambio climático y ciudades: de la resignación a la solución”.
The Climate Reality es la organización de referencia a nivel mundial para conocer las causas, impactos y soluciones de esta amenaza que ya es una preocupante realidad. Cuenta con los datos de las más prestigiosas entidades científicas del planeta y sus más de 10.000 presentadores ofrecen entretenidas charlas divulgativas donde descubrir cómo reducir nuestras emisiones y ser parte de la solución.

Presenta: Angel Cano, Director de comunicación de Climate Reality

Folleto informativo

Activitats ICTA