S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

Es preveuen nivells de pol·len alts per a aquesta primavera

Investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB han presentat avui les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per a la primavera i l’estiu.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Els humans van desencadenar l'escalfament global fa 180 anys

Data: 2016-09-01

L'activitat humana porta produint escalfament global des de fa gairebé dos segles, segons un nou estudi en què ha participat l’investigador de l’ICTA-UAB, P. Graham Mortyn que prova que aquest fenomen no es va desencadenar durant el segle XX.

La investigadora principal, la professora associada Nerilie Abram de la Universitat Nacional d'Austràlia (ANU), va dir que l'estudi va trobar que l'escalfament va començar durant les primeres etapes de la Revolució Industrial i va ser detectable per primera vegada en els oceans Àrtic i tropicals al decenni de 1830, molt abans del que esperaven els científics.

"Va ser una troballa extraordinària", va dir Abram, de l'Escola d'Investigació de Ciències de la Terra de la ANU i el Centre ARC d'Excel·lència per a la Ciència del Sistema Climàtic. "Va ser un d'aquells moments on la ciència realment ens va sorprendre. Els resultats són clars. L'escalfament climàtic que estem presenciant avui va començar fa uns 180 anys".

Les noves troballes tenen implicacions significatives per avaluar la mesura en què els éssers humans han fet que el clima s'allunyi de l'estat preindustrial, i ajudaran als científics a comprendre l'impacte futur de les emissions de gasos d'hivernacle en el clima.

"En els oceans tropicals i l'Àrtic en particular, els 180 anys d'escalfament han causat que el clima mig sobrepassi la variabilitat normal en els segles anteriors a la Revolució Industrial", explica Abram.

La investigació, publicada a la revista Nature, ha estat realitzada per 25 científics deAustralia, Estats Units, Europa i Àsia, treballant junts com a part del consorci Past Global Changes 2000 year (PAGES 2K).

Abram va declarar que el canvi climàtic antropogènic era generalment vist com un fenomen del segle XX, donat que els mesuraments climàtics eren poc freqüents abans de la dècada de 1900. No obstant això, l'equip va estudiar reconstruccions detallades del clima passat que abasten 500 anys per identificar quan va començar realment la tendència sostinguda d'escalfament.

Els científics van examinar els registres de les variacions climàtiques naturals a través d'oceans i continents de tot el món. Aquestes històries climàtiques apareixen preservades en els corals, decoracions de coves, anells d'arbres i nuclis de gel.

L'equip d'investigació va analitzar milers d'anys de simulacions de models climàtics, inclosos els experiments utilitzats per l'últim informe del Panell Intergovernamental de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (IPCC), per determinar què va causar l'escalfament.

Les dades i simulacions van identificar l'aparició primerenca de l'escalfament al voltant de la dècada de 1830, i van trobar que l'escalfament es va atribuir als creixents nivells de gasos d'efecte hivernacle.

Els investigadors van estudiar la majoria de les erupcions volcàniques a principis del segle XIX i van trobar que només eren un factor de menor importància en l'inici primerenc de l'escalfament climàtic.

Coral coring off northwest Australia (Eric Matson AIMS)
Coral coring off northwest Australia (Eric Matson AIMS)

Nerilie Abram moving ice core box (Samantha Shelley)
Nerilie Abram moving ice core box (Samantha Shelley)

Activitats ICTA