S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

Es preveuen nivells de pol·len alts per a aquesta primavera

Investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB han presentat avui les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per a la primavera i l’estiu.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
L’Esfera UABCEI celebrà el Xè Aniversari del Consell Europeu de Recerca

Data: 2017-04-03

Les investigadores i els investigadors de l’Esfera UABCEI van protagonitzar l’acte del 30 de març, celebrat al CRAG, per commemorar el Xè Aniversari d’aquest programa europeu. La trobada va palesar la importància de la recerca innovadora i de frontera que ha afavorit l’ERC al llarg dels deu anys d'existència.

La trobada va comprendre la presentació de quatre investigadores i investigadors de diferents àrees de coneixement de l’Esfera UABCEI, que van explicar la seva experiència de recerca amb el suport de l’ERC: Isabelle Anguelosvki (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals ICTA-UAB), Ana Caño (Centre de Recerca en Agrigenòmica), Mario Cáceres (Institut de Biotecnologia i Biomedicina) i Marta Mas (Institut de Ciència de Materials de Barcelona).

Tots ells, juntament amb altres investigadors que van protagonitzar un vídeo emès durant l’acte, van destacar que obtenir un ajut del Consell Europeu de Recerca suposa un gran reconeixement, amb una incidència molt positiva per a la carrera investigadora, perquè els ha permès centrar-se més en l’objecte d’estudi i millorar-ne la qualitat, crear equips de treball altament qualificats i gestionar els projectes de manera més eficient i tranquil·la. També els ha aportat una major valoració a nivell internacional.

Les autoritats que hi van assistir van palesar la important tasca realitzada per l’ERC per al desenvolupament de projectes de recerca d’excel·lència innovadors i de frontera a Europa.

Tant la rectora com el vicerector de Recerca i de Transferència de la UAB, Margarita Arboix i Armand Sánchez, respectivament, van assenyalar el compromís de la Universitat amb els investigadors amb un ajut ERC i amb tots aquells que estan pensant en presentar un projecte. “Enfortir la recerca d’excel·lència és un dels eixos estratègics de l’equip de govern, perquè tenim el potencial per ser punt de referència dins del sistema de recerca del país amb aquest tipus de projectes”, va manifestar Armand Sánchez.

Per la seva part, Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, va descriure l’ERC com una eina per recuperar talent per a Catalunya, atès que gairebé la meitat dels investigadors amb un ajut del programa que hi ha al país han estudiat fora, i es va congratular de l’esforç i els resultats de les institucions i dels investigadors per fer bona ciència.

També hi va intervenir Núria Sebastián, exvicepresidenta de l’ERC, qui va parlar sobre la visió estratègica del Consell. “Es vol avançar al futur i donar resposta a reptes que potser encara no s’han plantejat”, va dir, alhora que va destacar la voluntat de reconèixer qüestions substancials que alhora siguin senzilles d’implementar.

Sebastián també va donar algunes dades de l’impacte del programa ERC: ha invertit més de vint mil milions d’euros al llarg d’aquests anys, suposa un 17% del pressupost del programa H2020, unes  50.000 persones han treballat o treballen en projectes de l’ERC, s’han fet més de 100.000 publicacions vinculades a aquests projectes i s’han generat unes 800 patents.

Finalment, Ester Rodríguez, persona de contacte estatal del programa, va oferir informació pràctica sobre la participació a les convocatòries i el funcionament del procés d’avaluació.

L’acte ha comptar també amb la presència del coordinador de la Delegació del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo, i del director del CRAG, José Luis Riechmann.

Promovent l’excel·lència
L’European Research Council va ser creat l’any 2007 per la Comissió Europea amb l’objectiu de promoure l’excel·lència en la recerca a Europa, mitjançant finançament competitiu per a investigadors i investigadores de qualsevol nacionalitat i àrea de coneixement.

Els programes de l’ERC (Starting Grants, Advanced Grants, Consolidator Grants o Proof of Concept) estan oberts als millors investigadors d’arreu del món que vulguin portar a terme recerca d’avantguarda en un dels estats membres de la Unió Europea o dels països associats.

Activitats ICTA