La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

L’ICTA-UAB participa a la trobada 100xCiencia.2 a Alacant

El congrés, que en aquesta edició està dedicat a la transferència de coneixement i tecnologia, reunirà representants de 40 centres i unitats d’investigació “Severo Ochoa” i “María de Maeztu”, respectivament.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

La contaminació petroliera de l'Amazones està modificant la composició química de l'aigua

Un estudi científic de l'ICTA-UAB i l'ISS-EUR quantifica l'impacte ambiental dels abocaments procedents de l'extracció petroliera en rius de les capçaleres de l'Amazones.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’ICTA-UAB estudiarà l’ús sostenible de la terra i els recursos naturals en el marc del projecte COUPLED

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) rebrà una dotació econòmica de mig milió d'euros en el marc del projecte COUPLED, una xarxa de formació innovadora europea finançada pel programa Marie Skłodowska-Curie Actions de la Unió Europea.

Científics del ICTA-UAB i ciutadans identificaran les plantes al·lergògenes de Barcelona amb la nova app Plant*tes

El Punt d'Informació Aerobiològica (PIA) de la UAB presentà la seva nova app Plant*tes a Barcelona en el marc del projecte "Ciència Ciutadana als barris" de l'Ajuntament de Barcelona.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Les millores sense restriccions en tecnologia pesquera amenacen el futur del peix i el marisc salvatge

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB Eric Galbraith mostra que la millora futura de la tecnologia pesquera representa una amenaça per a la pesca global que podria ser major que el canvi climàtic.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Un projecte europeu analitza els efectes dels residus generats pel turisme a les illes de la Mediterrània

Un estudi europeu en què participa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) analitzarà i proposarà solucions als efectes de l'increment dels residus generats pel turisme durant el període estiuenc a les illes de la Mediterrània .

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.

Relacions socials, èxit a la caça i bona salut, font de felicitat per a les comunitats indígenes

Les persones de les comunitats rurals i indígenes dels països del Sud releguen els ingressos econòmics a una posició secundària com a font de satisfacció.
Notícies
L’Esfera UABCEI celebrà el Xè Aniversari del Consell Europeu de Recerca

Data: 2017-04-03

Les investigadores i els investigadors de l’Esfera UABCEI van protagonitzar l’acte del 30 de març, celebrat al CRAG, per commemorar el Xè Aniversari d’aquest programa europeu. La trobada va palesar la importància de la recerca innovadora i de frontera que ha afavorit l’ERC al llarg dels deu anys d'existència.

La trobada va comprendre la presentació de quatre investigadores i investigadors de diferents àrees de coneixement de l’Esfera UABCEI, que van explicar la seva experiència de recerca amb el suport de l’ERC: Isabelle Anguelosvki (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals ICTA-UAB), Ana Caño (Centre de Recerca en Agrigenòmica), Mario Cáceres (Institut de Biotecnologia i Biomedicina) i Marta Mas (Institut de Ciència de Materials de Barcelona).

Tots ells, juntament amb altres investigadors que van protagonitzar un vídeo emès durant l’acte, van destacar que obtenir un ajut del Consell Europeu de Recerca suposa un gran reconeixement, amb una incidència molt positiva per a la carrera investigadora, perquè els ha permès centrar-se més en l’objecte d’estudi i millorar-ne la qualitat, crear equips de treball altament qualificats i gestionar els projectes de manera més eficient i tranquil·la. També els ha aportat una major valoració a nivell internacional.

Les autoritats que hi van assistir van palesar la important tasca realitzada per l’ERC per al desenvolupament de projectes de recerca d’excel·lència innovadors i de frontera a Europa.

Tant la rectora com el vicerector de Recerca i de Transferència de la UAB, Margarita Arboix i Armand Sánchez, respectivament, van assenyalar el compromís de la Universitat amb els investigadors amb un ajut ERC i amb tots aquells que estan pensant en presentar un projecte. “Enfortir la recerca d’excel·lència és un dels eixos estratègics de l’equip de govern, perquè tenim el potencial per ser punt de referència dins del sistema de recerca del país amb aquest tipus de projectes”, va manifestar Armand Sánchez.

Per la seva part, Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat, va descriure l’ERC com una eina per recuperar talent per a Catalunya, atès que gairebé la meitat dels investigadors amb un ajut del programa que hi ha al país han estudiat fora, i es va congratular de l’esforç i els resultats de les institucions i dels investigadors per fer bona ciència.

També hi va intervenir Núria Sebastián, exvicepresidenta de l’ERC, qui va parlar sobre la visió estratègica del Consell. “Es vol avançar al futur i donar resposta a reptes que potser encara no s’han plantejat”, va dir, alhora que va destacar la voluntat de reconèixer qüestions substancials que alhora siguin senzilles d’implementar.

Sebastián també va donar algunes dades de l’impacte del programa ERC: ha invertit més de vint mil milions d’euros al llarg d’aquests anys, suposa un 17% del pressupost del programa H2020, unes  50.000 persones han treballat o treballen en projectes de l’ERC, s’han fet més de 100.000 publicacions vinculades a aquests projectes i s’han generat unes 800 patents.

Finalment, Ester Rodríguez, persona de contacte estatal del programa, va oferir informació pràctica sobre la participació a les convocatòries i el funcionament del procés d’avaluació.

L’acte ha comptar també amb la presència del coordinador de la Delegació del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo, i del director del CRAG, José Luis Riechmann.

Promovent l’excel·lència
L’European Research Council va ser creat l’any 2007 per la Comissió Europea amb l’objectiu de promoure l’excel·lència en la recerca a Europa, mitjançant finançament competitiu per a investigadors i investigadores de qualsevol nacionalitat i àrea de coneixement.

Els programes de l’ERC (Starting Grants, Advanced Grants, Consolidator Grants o Proof of Concept) estan oberts als millors investigadors d’arreu del món que vulguin portar a terme recerca d’avantguarda en un dels estats membres de la Unió Europea o dels països associats.

Activitats ICTA