La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

L’ICTA-UAB participa a la trobada 100xCiencia.2 a Alacant

El congrés, que en aquesta edició està dedicat a la transferència de coneixement i tecnologia, reunirà representants de 40 centres i unitats d’investigació “Severo Ochoa” i “María de Maeztu”, respectivament.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

La contaminació petroliera de l'Amazones està modificant la composició química de l'aigua

Un estudi científic de l'ICTA-UAB i l'ISS-EUR quantifica l'impacte ambiental dels abocaments procedents de l'extracció petroliera en rius de les capçaleres de l'Amazones.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’ICTA-UAB estudiarà l’ús sostenible de la terra i els recursos naturals en el marc del projecte COUPLED

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) rebrà una dotació econòmica de mig milió d'euros en el marc del projecte COUPLED, una xarxa de formació innovadora europea finançada pel programa Marie Skłodowska-Curie Actions de la Unió Europea.

Científics del ICTA-UAB i ciutadans identificaran les plantes al·lergògenes de Barcelona amb la nova app Plant*tes

El Punt d'Informació Aerobiològica (PIA) de la UAB presentà la seva nova app Plant*tes a Barcelona en el marc del projecte "Ciència Ciutadana als barris" de l'Ajuntament de Barcelona.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Les millores sense restriccions en tecnologia pesquera amenacen el futur del peix i el marisc salvatge

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB Eric Galbraith mostra que la millora futura de la tecnologia pesquera representa una amenaça per a la pesca global que podria ser major que el canvi climàtic.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Un projecte europeu analitza els efectes dels residus generats pel turisme a les illes de la Mediterrània

Un estudi europeu en què participa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) analitzarà i proposarà solucions als efectes de l'increment dels residus generats pel turisme durant el període estiuenc a les illes de la Mediterrània .

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.

Relacions socials, èxit a la caça i bona salut, font de felicitat per a les comunitats indígenes

Les persones de les comunitats rurals i indígenes dels països del Sud releguen els ingressos econòmics a una posició secundària com a font de satisfacció.
Notícies
Jeroen van den Bergh rep un Advanced Grant de l’ERC

Data: 2017-04-07

icta_jeroenweb

 

L’investigador ICREA a l’ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh, rebrà un ajut Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar un projecte adreçat a la millora de les polítiques climàtiques.

El Consell Europeu de Recerca (ERC) ha anunciat avui els 231 investigadors europeus que rebran l’ajut Advanced Grant, dotat, en total, amb una partida de 540 milions d’euros. Amb aquest finançament es pretén que els investigadors tinguin l’oportunitat de dur a terme les seves idees més creatives i amb un major impacte en la ciència, la societat i l’economia. Els ajuts s’emmarquen en el pilar “Excellent Science” del programa europeu Horitzó 2020.

L’investigador ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB) Jeroen van den Bergh rebrà un d’aquests ajuts per desenvolupar el seu projecte de recerca “Behavioral-evolutionary analysis of climate policy: Bounded rationality, markets and social interactions”.

Les diferents polítiques climàtiques s’estudien amb aproximacions que no es poden comparar entre sí, i que impliquen criteris i impactes únics. El projecte del professor van den Bergh proposa unificar característiques fonamentals d’aquests enfocaments en el marc del comportament i l’evolució. L’estudi permetrà avaluar l’efectivitat d’instruments molt diferents emprats en les polítiques climàtiques d’una manera consistent i comparativa; examinar polítiques mixtes tot considerant la interacció entre instruments des d’una perspectiva del comportament i també sistèmica; i assessorar de manera simultània els impactes de les polítiques mediats pels mercats i les interaccions socials. Els models resultants s’utilitzaran per assessorar el comportament dels instruments emprats en aquestes polítiques, com el preu del carboni i els instruments de provisió d’informació, en termes d’ocupació, igualtat i emissions de CO2. El projecte culminarà en una millora en l’assessorament de les polítiques climàtiques.

Van den Berg va obtenir el grau de Màster en Econometria i Investigació Operativa a la Universitat de Tilburg (Països Baixos), i el doctorat en Economia a la Universitat VU d’Amsterdam. Ha publicat 16 llibres i més de 180 articles científics. Va ser guardonat amb el Royal Shell Prize 2002 i amb el Premi Sant Jordi de Medi Ambient 2011, i ha rebut reconeixement per diverses publicacions. És editor en cap de la revista Environmental Innovation and Societal Transitions.

Amb els resultats d’aquesta convocatòria, els 28 països de la Unió Europea tenen algun guardonat amb els ajuts de l’ERC. Segons les dades facilitades per l’ERC, amb el pressupost de 2016 s’ha pogut concedir finançament al 9,6% dels investigadors que ho havien sol·licitat, 2.400 en total. Els ajuts no només serviran perquè els investigadors facin realitat les seves idees en ciència de frontera, sinó també per a la creació d’uns 2.000 llocs de treball entre investigadors postdoctorals, estudiants de doctorat i altres persones que s’incorporaran als nous equips de treball.

Activitats ICTA