S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

Es preveuen nivells de pol·len alts per a aquesta primavera

Investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB han presentat avui les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per a la primavera i l’estiu.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Jeroen van den Bergh rep un Advanced Grant de l’ERC

Data: 2017-04-07

icta_jeroenweb

 

L’investigador ICREA a l’ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh, rebrà un ajut Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar un projecte adreçat a la millora de les polítiques climàtiques.

El Consell Europeu de Recerca (ERC) ha anunciat avui els 231 investigadors europeus que rebran l’ajut Advanced Grant, dotat, en total, amb una partida de 540 milions d’euros. Amb aquest finançament es pretén que els investigadors tinguin l’oportunitat de dur a terme les seves idees més creatives i amb un major impacte en la ciència, la societat i l’economia. Els ajuts s’emmarquen en el pilar “Excellent Science” del programa europeu Horitzó 2020.

L’investigador ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB) Jeroen van den Bergh rebrà un d’aquests ajuts per desenvolupar el seu projecte de recerca “Behavioral-evolutionary analysis of climate policy: Bounded rationality, markets and social interactions”.

Les diferents polítiques climàtiques s’estudien amb aproximacions que no es poden comparar entre sí, i que impliquen criteris i impactes únics. El projecte del professor van den Bergh proposa unificar característiques fonamentals d’aquests enfocaments en el marc del comportament i l’evolució. L’estudi permetrà avaluar l’efectivitat d’instruments molt diferents emprats en les polítiques climàtiques d’una manera consistent i comparativa; examinar polítiques mixtes tot considerant la interacció entre instruments des d’una perspectiva del comportament i també sistèmica; i assessorar de manera simultània els impactes de les polítiques mediats pels mercats i les interaccions socials. Els models resultants s’utilitzaran per assessorar el comportament dels instruments emprats en aquestes polítiques, com el preu del carboni i els instruments de provisió d’informació, en termes d’ocupació, igualtat i emissions de CO2. El projecte culminarà en una millora en l’assessorament de les polítiques climàtiques.

Van den Berg va obtenir el grau de Màster en Econometria i Investigació Operativa a la Universitat de Tilburg (Països Baixos), i el doctorat en Economia a la Universitat VU d’Amsterdam. Ha publicat 16 llibres i més de 180 articles científics. Va ser guardonat amb el Royal Shell Prize 2002 i amb el Premi Sant Jordi de Medi Ambient 2011, i ha rebut reconeixement per diverses publicacions. És editor en cap de la revista Environmental Innovation and Societal Transitions.

Amb els resultats d’aquesta convocatòria, els 28 països de la Unió Europea tenen algun guardonat amb els ajuts de l’ERC. Segons les dades facilitades per l’ERC, amb el pressupost de 2016 s’ha pogut concedir finançament al 9,6% dels investigadors que ho havien sol·licitat, 2.400 en total. Els ajuts no només serviran perquè els investigadors facin realitat les seves idees en ciència de frontera, sinó també per a la creació d’uns 2.000 llocs de treball entre investigadors postdoctorals, estudiants de doctorat i altres persones que s’incorporaran als nous equips de treball.

Activitats ICTA