Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research.

L'empresa amb la ciencia espanyola

Organitzacions i patronals vinculades a l' R+D+I manifesten el seu suport a la investigació i se sumen a la petició de l'Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) perquè la classe política abordi el més aviat possible els problemes administratius que actualment afecten a la ciència a Espanya.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

Es preveuen nivells de pol·len alts per a aquesta primavera

Investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB han presentat avui les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per a la primavera i l’estiu.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Exposició sobre simbiosi industrial i economia circular a l'ICTA-UAB

Data: 2017-04-20

simbiosi

 

El vestíbul de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) acull des de divendres 21 d'abril fins divendres 5 de maig l'exposició "Simbiosi Industrial: revaloritzem els recursos sobrants" sobre el foment de l'economia col·laborativa. La mostra està impulsada pels ajuntaments de Sabadell, Sant Quirze del Vallès i Barberà del Vallès amb l'objectiu de millorar l'eficiència de l'ús dels recursos de les empreses a través de la simbiosi. L’exposició itinerant es complementa amb una mostra del treball de grups de recerca de l’ICTA-UAB, a l’entorn de les diferents visions sobre simbiosi i l'economia circular.

La simbiosi és una estratègia empresarial que pretén millorar l'eficiència en l’ús dels recursos,  reduir els costos dels processos de producció, augmentar els beneficis i minimitzar la generació de residus mitjançant l'intercanvi comercial d’excedents o subproductes de l’empresa i compartint actius, logística i experiències. En un context de crisi econòmica i d’escassetat de recursos naturals, el concepte de simbiosi industrial relacionat amb l’economia circular i l’ecologia industrial es presenta com una gran oportunitat per incrementar l’eficiència econòmica, la sostenibilitat ambiental i la competitivitat empresarial.

La mostra forma part de l'acord signat pels ajuntaments de Sabadell, Sant Quirze del Vallès i Barberà del Vallès en el marc del programa "Territoris en simbiosi: Polígons d'activitat econòmica".

L’exposició inclou un recull de bones pràctiques i exemples duts a terme per empreses del Vallès Occidental. L’edifici ICTA-ICP és un d’aquests casos. Des de l´octubre de 2014, aquest edifici satisfà els estàndards d'alta eficiència energètica i reflecteix l'ambient de treball obert i transparent que caracteritza l'institut. L’edifici ha sigut construït amb materials renovables i reciclats, fa ús de lluminària LED, utilitza aigua de pluja pels sistemes de reg i aigües grises, i està proveït d’un sistema de geotèrmia per minimitzar el consum energètic dels sistemes de climatització.

Dins el marc del Projecte Fertilecity (www.fertilecity.com)  i des de una perspectiva d’economia circular, l’edifici ICTA-ICP  integra en la seva coberta un hivernacle, on es troba el Laboratori d’Agricultura Urbana (LAU). Es tracta del primer hivernacle en coberta integrat en el propi edifici. Aquesta integració permet l’intercanvi de fluxos d’energia, aigua i CO2 entre l’edifici i l’hivernacle donant com a resultat un increment de l’eficiència dels dos sistemes. 

En els  darrers vint anys la UAB ha treballat per promoure i conservar l’entorn natural, estalviar aigua i energia, tot aplicant criteris ecològics en les licitacions públiques, en la gestió de l’aigua, i en molts altres àmbits de la universitat. S’han introduït els conceptes de la simbiosis industrial, primer en el programa de doctorat i després en el màster, on hi ha una especialitat en ecologia industrial.

A l’actualitat, la UAB ocupa la 14a posició del món, i la primera d’Espanya en el GreenMetric Ranking of World Universities publicat per la Universitat d’Indonèsia, que compara els esforços cap a la sostenibilitat i les polítiques de gestió respectuoses amb el medi per part de les universitats d’arreu del món. L’any 2015, el campus va ser reconegut per la revista londinenca DesignCurial, líder en el sector de l’arquitectura i el disseny, com la universitat més ecològica del món basant-se en criteris d’arquitectura sostenible, l’ús de tecnologies “verdes” innovadores i d’altres iniciatives ecològiques que duen a terme les institucions d’educació superior.

Activitats ICTA