Nace la Alianza de centros y unidades de excelencia Severo Ochoa y María de Maeztu

La Secretaria de Estado de I+D+i, Carmen Vela, ha presidido la primera reunión de la nueva Alianza de Excelencia Severo Ochoa y María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

Candidates invited for 3 postdoc and 5 PhD student positions in ERC project of Prof. Jeroen van den Bergh

Prof. Jeroen van den Bergh’s project “Behavioral-evolutionary analysis of climate policy: Bounded rationality, markets and social interactions” (EVOCLIM), awarded with a prestigious ERC Advanced Grant, offers three postdoc positions (two of 5 years and one of 3 years) and five PhD research positions (each 4 years).

La contaminació petroliera de l'Amazones està modificant la composició química de l'aigua

Un estudi científic de l'ICTA-UAB i l'ISS-EUR quantifica l'impacte ambiental dels abocaments procedents de l'extracció petroliera en rius de les capçaleres de l'Amazones.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’ICTA-UAB estudiarà l’ús sostenible de la terra i els recursos naturals en el marc del projecte COUPLED

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) rebrà una dotació econòmica de mig milió d'euros en el marc del projecte COUPLED, una xarxa de formació innovadora europea finançada pel programa Marie Skłodowska-Curie Actions de la Unió Europea.

Científics del ICTA-UAB i ciutadans identificaran les plantes al·lergògenes de Barcelona amb la nova app Plant*tes

El Punt d'Informació Aerobiològica (PIA) de la UAB presentà la seva nova app Plant*tes a Barcelona en el marc del projecte "Ciència Ciutadana als barris" de l'Ajuntament de Barcelona.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Les millores sense restriccions en tecnologia pesquera amenacen el futur del peix i el marisc salvatge

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB Eric Galbraith mostra que la millora futura de la tecnologia pesquera representa una amenaça per a la pesca global que podria ser major que el canvi climàtic.

Són els Pirineus una barrera real per al transport atmosfèric de pol·len?

Els resultats de l’estudi dut a terme per Jordina Belmonte i Concepción de Linares, investigadores expertes en botànica de la UAB, constaten que el pol·len de bedoll, una de les espècies principals de plantes que causen al·lèrgia a Europa Central i del Nord.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Un mapa situa la lluita de les dones que resisteixen a l’extractivisme i defensen la vida i el territori a Amèrica Llatina

Un mapa creat per investigadors de l'Intitut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), la Xarxa Llatinoamericana de Dones Defensores de Drets Socials i Ambientals.

Un projecte europeu analitza els efectes dels residus generats pel turisme a les illes de la Mediterrània

Un estudi europeu en què participa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) analitzarà i proposarà solucions als efectes de l'increment dels residus generats pel turisme durant el període estiuenc a les illes de la Mediterrània .

Caldria incrementar el verd urbà de Barcelona perquè tingui efectes positius rellevants sobre la qualitat de vida de les persones

La tesi doctoral de Francesc Baró de l’ICTA-UAB quantifica i cartografia els beneficis que ens aporta el verd urbà i periurbà de Barcelona, com la millora de la qualitat de l’aire.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.

Relacions socials, èxit a la caça i bona salut, font de felicitat per a les comunitats indígenes

Les persones de les comunitats rurals i indígenes dels països del Sud releguen els ingressos econòmics a una posició secundària com a font de satisfacció.

Més d'un terç de la població espanyola aturaria el creixement econòmic per aconseguir la sostenibilitat ambiental

Un estudi elaborat per científics de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) analitza l'opinió pública espanyola sobre el creixement econòmic, el medi ambient i la prosperitat.

Denuncien la manca d'estudis sobre els efectes perjudicials dels vessaments petroliers en la salut de les persones

Un projecte impulsat per l'ICTA-UAB, ISGlobal, i la Facultat de Veterinària de la UAB a la selva amazònica del Perú analitza els efectes dels vessaments petroliers en la salut de les persones que viuen a prop de les zones de extracció en països en vies de desenvolupament.

L'ICTA-UAB avaluarà, en col·laboració amb la Unió Europea, l'eficàcia de les seves polítiques de sostenibilitat

El projecte europeu MAGIC (H2020) coordinat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) estudiarà i desenvoluparà noves estratègies per un millor ús de la ciència en els processos de governança.
Notícies
Exposició sobre simbiosi industrial i economia circular a l'ICTA-UAB

Data: 2017-04-20

simbiosi

 

El vestíbul de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) acull des de divendres 21 d'abril fins divendres 5 de maig l'exposició "Simbiosi Industrial: revaloritzem els recursos sobrants" sobre el foment de l'economia col·laborativa. La mostra està impulsada pels ajuntaments de Sabadell, Sant Quirze del Vallès i Barberà del Vallès amb l'objectiu de millorar l'eficiència de l'ús dels recursos de les empreses a través de la simbiosi. L’exposició itinerant es complementa amb una mostra del treball de grups de recerca de l’ICTA-UAB, a l’entorn de les diferents visions sobre simbiosi i l'economia circular.

La simbiosi és una estratègia empresarial que pretén millorar l'eficiència en l’ús dels recursos,  reduir els costos dels processos de producció, augmentar els beneficis i minimitzar la generació de residus mitjançant l'intercanvi comercial d’excedents o subproductes de l’empresa i compartint actius, logística i experiències. En un context de crisi econòmica i d’escassetat de recursos naturals, el concepte de simbiosi industrial relacionat amb l’economia circular i l’ecologia industrial es presenta com una gran oportunitat per incrementar l’eficiència econòmica, la sostenibilitat ambiental i la competitivitat empresarial.

La mostra forma part de l'acord signat pels ajuntaments de Sabadell, Sant Quirze del Vallès i Barberà del Vallès en el marc del programa "Territoris en simbiosi: Polígons d'activitat econòmica".

L’exposició inclou un recull de bones pràctiques i exemples duts a terme per empreses del Vallès Occidental. L’edifici ICTA-ICP és un d’aquests casos. Des de l´octubre de 2014, aquest edifici satisfà els estàndards d'alta eficiència energètica i reflecteix l'ambient de treball obert i transparent que caracteritza l'institut. L’edifici ha sigut construït amb materials renovables i reciclats, fa ús de lluminària LED, utilitza aigua de pluja pels sistemes de reg i aigües grises, i està proveït d’un sistema de geotèrmia per minimitzar el consum energètic dels sistemes de climatització.

Dins el marc del Projecte Fertilecity (www.fertilecity.com)  i des de una perspectiva d’economia circular, l’edifici ICTA-ICP  integra en la seva coberta un hivernacle, on es troba el Laboratori d’Agricultura Urbana (LAU). Es tracta del primer hivernacle en coberta integrat en el propi edifici. Aquesta integració permet l’intercanvi de fluxos d’energia, aigua i CO2 entre l’edifici i l’hivernacle donant com a resultat un increment de l’eficiència dels dos sistemes. 

En els  darrers vint anys la UAB ha treballat per promoure i conservar l’entorn natural, estalviar aigua i energia, tot aplicant criteris ecològics en les licitacions públiques, en la gestió de l’aigua, i en molts altres àmbits de la universitat. S’han introduït els conceptes de la simbiosis industrial, primer en el programa de doctorat i després en el màster, on hi ha una especialitat en ecologia industrial.

A l’actualitat, la UAB ocupa la 14a posició del món, i la primera d’Espanya en el GreenMetric Ranking of World Universities publicat per la Universitat d’Indonèsia, que compara els esforços cap a la sostenibilitat i les polítiques de gestió respectuoses amb el medi per part de les universitats d’arreu del món. L’any 2015, el campus va ser reconegut per la revista londinenca DesignCurial, líder en el sector de l’arquitectura i el disseny, com la universitat més ecològica del món basant-se en criteris d’arquitectura sostenible, l’ús de tecnologies “verdes” innovadores i d’altres iniciatives ecològiques que duen a terme les institucions d’educació superior.

Activitats ICTA