Exposició sobre simbiosi industrial i economia circular a l'ICTA-UAB

El vestíbul de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) acull des de divendres 21 d'abril fins divendres 5 de maig l'exposició "Simbiosi Industrial: revaloritzem els recursos sobrants" sobre el foment de l'economia col·laborativa.

ERC Advanced Grant per EVOCLIM. Oferta de places de recerca per a 3 senior i 4 junior

El professor Jeroen van den Bergh de l’ICTA-UAB ha rebut una prestigiosa Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (European Research Council -ERC) per desenvolupar el projecte "Anàlisi evolutiva-conductual de la política climàtica: racionalitat limitada.

Les millores sense restriccions en tecnologia pesquera amenacen el futur del peix i el marisc salvatge

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB Eric Galbraith mostra que la millora futura de la tecnologia pesquera representa una amenaça per a la pesca global que podria ser major que el canvi climàtic.

Són els Pirineus una barrera real per al transport atmosfèric de pol·len?

Els resultats de l’estudi dut a terme per Jordina Belmonte i Concepción de Linares, investigadores expertes en botànica de la UAB, constaten que el pol·len de bedoll, una de les espècies principals de plantes que causen al·lèrgia a Europa Central i del Nord.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Un mapa situa la lluita de les dones que resisteixen a l’extractivisme i defensen la vida i el territori a Amèrica Llatina

Un mapa creat per investigadors de l'Intitut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), la Xarxa Llatinoamericana de Dones Defensores de Drets Socials i Ambientals.

Es preveuen alts nivells de pol·len per a aquesta primavera

Investigadors de l’ICTA-UAB han presentat les previsions dels nivells de pol·len i espores per a la primavera.

Un projecte europeu analitza els efectes dels residus generats pel turisme a les illes de la Mediterrània

Un estudi europeu en què participa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) analitzarà i proposarà solucions als efectes de l'increment dels residus generats pel turisme durant el període estiuenc a les illes de la Mediterrània .

L’ICTA-UAB tornarà Bojos per la Natura a 27 estudiants de batxillerat

Un total de 27 estudiants de batxillerat participen a la tercera edició del programa Bojos per la Natura que ofereix l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) amb la voluntat de promoure el talent científic entre els joves potenciant el coneixement del medi natural i posant-los en contacte amb els principals investigadors en la matèria.

Caldria incrementar el verd urbà de Barcelona perquè tingui efectes positius rellevants sobre la qualitat de vida de les persones

La tesi doctoral de Francesc Baró de l’ICTA-UAB quantifica i cartografia els beneficis que ens aporta el verd urbà i periurbà de Barcelona, com la millora de la qualitat de l’aire.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.

Relacions socials, èxit a la caça i bona salut, font de felicitat per a les comunitats indígenes

Les persones de les comunitats rurals i indígenes dels països del Sud releguen els ingressos econòmics a una posició secundària com a font de satisfacció.

L'increment de les motocicletes durant la crisi econòmica converteix Barcelona en la ciutat europea amb més motos per habitant

Un estudi de l'ICTA-UAB i el Departament de Geografia de la UAB analitza l'augment de l'ús de la motocicleta front el descens del cotxe, a Barcelona ciutat durant l'última dècada.

Més d'un terç de la població espanyola aturaria el creixement econòmic per aconseguir la sostenibilitat ambiental

Un estudi elaborat per científics de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) analitza l'opinió pública espanyola sobre el creixement econòmic, el medi ambient i la prosperitat.

Denuncien la manca d'estudis sobre els efectes perjudicials dels vessaments petroliers en la salut de les persones

Un projecte impulsat per l'ICTA-UAB, ISGlobal, i la Facultat de Veterinària de la UAB a la selva amazònica del Perú analitza els efectes dels vessaments petroliers en la salut de les persones que viuen a prop de les zones de extracció en països en vies de desenvolupament.

Les ciutats més verdes es tornen més injustes?

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per Isabelle Anguelovski i finançat per la Unió Europea analitzarà el procés de "gentrificació verda" pel qual la construcció de parcs i zones verdes a les ciutats tendeix a atreure a les classes socials més altes i exclou els col·lectius més vulnerables.

L'ICTA-UAB avaluarà, en col·laboració amb la Unió Europea, l'eficàcia de les seves polítiques de sostenibilitat

El projecte europeu MAGIC (H2020) coordinat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) estudiarà i desenvoluparà noves estratègies per un millor ús de la ciència en els processos de governança.

L’ICTA-UAB rep l’acreditació a l’excel·lència “María de Maeztu”

L´Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) va rebre ahir al Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO) el guardó que l’acredita com a “Unidad de Excelencia María de Maeztu 2015”.
Notícies
Exposició sobre simbiosi industrial i economia circular a l'ICTA-UAB

Data: 2017-04-20

simbiosi

 

El vestíbul de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) acull des de divendres 21 d'abril fins divendres 5 de maig l'exposició "Simbiosi Industrial: revaloritzem els recursos sobrants" sobre el foment de l'economia col·laborativa. La mostra està impulsada pels ajuntaments de Sabadell, Sant Quirze del Vallès i Barberà del Vallès amb l'objectiu de millorar l'eficiència de l'ús dels recursos de les empreses a través de la simbiosi. L’exposició itinerant es complementa amb una mostra del treball de grups de recerca de l’ICTA-UAB, a l’entorn de les diferents visions sobre simbiosi i l'economia circular.

La simbiosi és una estratègia empresarial que pretén millorar l'eficiència en l’ús dels recursos,  reduir els costos dels processos de producció, augmentar els beneficis i minimitzar la generació de residus mitjançant l'intercanvi comercial d’excedents o subproductes de l’empresa i compartint actius, logística i experiències. En un context de crisi econòmica i d’escassetat de recursos naturals, el concepte de simbiosi industrial relacionat amb l’economia circular i l’ecologia industrial es presenta com una gran oportunitat per incrementar l’eficiència econòmica, la sostenibilitat ambiental i la competitivitat empresarial.

La mostra forma part de l'acord signat pels ajuntaments de Sabadell, Sant Quirze del Vallès i Barberà del Vallès en el marc del programa "Territoris en simbiosi: Polígons d'activitat econòmica".

L’exposició inclou un recull de bones pràctiques i exemples duts a terme per empreses del Vallès Occidental. L’edifici ICTA-ICP és un d’aquests casos. Des de l´octubre de 2014, aquest edifici satisfà els estàndards d'alta eficiència energètica i reflecteix l'ambient de treball obert i transparent que caracteritza l'institut. L’edifici ha sigut construït amb materials renovables i reciclats, fa ús de lluminària LED, utilitza aigua de pluja pels sistemes de reg i aigües grises, i està proveït d’un sistema de geotèrmia per minimitzar el consum energètic dels sistemes de climatització.

Dins el marc del Projecte Fertilecity (www.fertilecity.com)  i des de una perspectiva d’economia circular, l’edifici ICTA-ICP  integra en la seva coberta un hivernacle, on es troba el Laboratori d’Agricultura Urbana (LAU). Es tracta del primer hivernacle en coberta integrat en el propi edifici. Aquesta integració permet l’intercanvi de fluxos d’energia, aigua i CO2 entre l’edifici i l’hivernacle donant com a resultat un increment de l’eficiència dels dos sistemes. 

En els  darrers vint anys la UAB ha treballat per promoure i conservar l’entorn natural, estalviar aigua i energia, tot aplicant criteris ecològics en les licitacions públiques, en la gestió de l’aigua, i en molts altres àmbits de la universitat. S’han introduït els conceptes de la simbiosis industrial, primer en el programa de doctorat i després en el màster, on hi ha una especialitat en ecologia industrial.

A l’actualitat, la UAB ocupa la 14a posició del món, i la primera d’Espanya en el GreenMetric Ranking of World Universities publicat per la Universitat d’Indonèsia, que compara els esforços cap a la sostenibilitat i les polítiques de gestió respectuoses amb el medi per part de les universitats d’arreu del món. L’any 2015, el campus va ser reconegut per la revista londinenca DesignCurial, líder en el sector de l’arquitectura i el disseny, com la universitat més ecològica del món basant-se en criteris d’arquitectura sostenible, l’ús de tecnologies “verdes” innovadores i d’altres iniciatives ecològiques que duen a terme les institucions d’educació superior.

Activitats ICTA