La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

L’ICTA-UAB participa a la trobada 100xCiencia.2 a Alacant

El congrés, que en aquesta edició està dedicat a la transferència de coneixement i tecnologia, reunirà representants de 40 centres i unitats d’investigació “Severo Ochoa” i “María de Maeztu”, respectivament.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

La contaminació petroliera de l'Amazones està modificant la composició química de l'aigua

Un estudi científic de l'ICTA-UAB i l'ISS-EUR quantifica l'impacte ambiental dels abocaments procedents de l'extracció petroliera en rius de les capçaleres de l'Amazones.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’ICTA-UAB estudiarà l’ús sostenible de la terra i els recursos naturals en el marc del projecte COUPLED

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) rebrà una dotació econòmica de mig milió d'euros en el marc del projecte COUPLED, una xarxa de formació innovadora europea finançada pel programa Marie Skłodowska-Curie Actions de la Unió Europea.

Científics del ICTA-UAB i ciutadans identificaran les plantes al·lergògenes de Barcelona amb la nova app Plant*tes

El Punt d'Informació Aerobiològica (PIA) de la UAB presentà la seva nova app Plant*tes a Barcelona en el marc del projecte "Ciència Ciutadana als barris" de l'Ajuntament de Barcelona.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Les millores sense restriccions en tecnologia pesquera amenacen el futur del peix i el marisc salvatge

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB Eric Galbraith mostra que la millora futura de la tecnologia pesquera representa una amenaça per a la pesca global que podria ser major que el canvi climàtic.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Un projecte europeu analitza els efectes dels residus generats pel turisme a les illes de la Mediterrània

Un estudi europeu en què participa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) analitzarà i proposarà solucions als efectes de l'increment dels residus generats pel turisme durant el període estiuenc a les illes de la Mediterrània .

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.

Relacions socials, èxit a la caça i bona salut, font de felicitat per a les comunitats indígenes

Les persones de les comunitats rurals i indígenes dels països del Sud releguen els ingressos econòmics a una posició secundària com a font de satisfacció.
Notícies
L’ICTA-UAB estudiarà l’ús sostenible de la terra i els recursos naturals en el marc del projecte COUPLED

Data: 2017-05-25

 

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) rebrà una dotació econòmica de mig milió d'euros en el marc del projecte COUPLED, una xarxa de formació innovadora europea finançada pel programa Marie Skłodowska-Curie Actions de la Unió Europea. COUPLED començarà al gener 2018, comptarà amb un pressupost total de 4 milions d'euros per a un període d'execució de 4 anys, i estarà coordinat per la Universitat Humboldt a Berlín.
 

COUPLED PROGRAMME_ICTA-UAB
 

COUPLED té com a finalitat formar un equip de 15 estudiants de doctorat que, des de múltiples enfocaments disciplinaris i des de diferents països de la Unió Europea i seus institucionals, investigaran de manera coordinada processos relacionats amb l'ús i la governança sostenible dels sòls i els recursos naturals, en particular les causes i conseqüències de diferents processos de canvi d'ús del sòl a nivell local i global, els actors involucrats i els corresponents "feedbacks" entre aquests processos.

Durant la seva formació, els estudiants faran diverses estades acadèmiques i professionals rellevants per als seus respectius projectes i s'esperarà d'ells que en finalitzar COUPLED sàpiguen, en primer lloc, sistematitzar i entendre els processos i els actors que influeixen en l'ús del sòl en un món cada vegada més connectat, així com integrar els "feedbacks" directes i indirectes de l'ús del sòl en l'anàlisi d'impacte ambiental, i socioeconòmic; i en segon lloc, imaginar noves i millors formes de governança de l'ús del sòl a diferents escales.

Els investigadors Esteve Corbera i Beatriz Rodríguez Labajos de ICTA-UAB coordinaran diverses activitats de formació de la xarxa i co-supervisaran a tres doctorands.

Els projectes es focalitzaran en:

  1. Analitzar l'impacte de quatre projectes forestals finançats pel Mecanisme de Desenvolupament Net de la Convenció Marc del Canvi Climàtic, i els seus efectes sobre l'ús de la terra, la biodiversitat, i sobre el sistema social i econòmic de les seves comunitats participants;
  1. Investigar els efectes directes i indirectes de les cadenes internacionals de comerç de soja a l'ús del sòl dels països productors, i les seves implicacions per a la justícia ambiental, des de l'àmbit local de la producció, a l'àmbit global del seu consum;
  1. Explorar les conseqüències ambientals i socioeconòmiques de l'explotació a petita escala de minerals utilitzats en la producció de telèfons mòbils a l'Àfrica, i en particular sobre les comunitats directament i indirectament afectades, els actors vinculats a aquesta explotació, i els recursos naturals de l'àmbit local i regional.

Per a més informació sobre COUPLED:
https://www.hu-berlin.de/en/press-portal/nachrichten-en/pm1705/nr_170511_01?set_language=en  

Activitats ICTA