La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Tracking the battles for environmental justice: here are the world’s top 10

Today is World Environment Day. Environmental conflicts should not be seen as disruptions to smooth governance, fixable with market solutions, technology or police bullets.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research.

L'empresa amb la ciència espanyola

Organitzacions i patronals vinculades a l' R+D+I manifesten el seu suport a la investigació i se sumen a la petició de l'Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) perquè la classe política abordi el més aviat possible els problemes administratius que actualment afecten a la ciència a Espanya.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

Es preveuen nivells de pol·len alts per a aquesta primavera

Investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB han presentat avui les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per a la primavera i l’estiu.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Participació destacada de l'ICTA-UAB a la 12ª Conferència de la Societat Europea d'Economia Ecològica a Budapest

Data: 2017-06-21

ESEE Budapest


L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) tindrà un paper important en la 12a Conferència de la Societat Europea d'Economia Ecològica, que tindrà lloc del 20 al 23 de juny a Budapest (Hongria). La conferència està organitzada per la Societat Europea d'Economia Ecològica (ESEE).

La conferència compta amb la participació de diversos ponents de l’ICTA-UAB, com ara Joan Martínez Alier, Federico Demaria, Giacomo d'Alisa, Daniela del Bene, Filka Sekulova, Sofia Àvila, Brototi Roy, Sara Mingorría, Grettel Navas, Beatriz Rodríguez Labajos, Camila Rolando, Leah Temper, Maddalena Ripa, Jolanda Iserlohn, Sergio Villamayor i K Hasanek a les diferents sessions del programa. Alguns d'ells presentaran els seus cartells.

L'economia ecològica sempre ha pretès tenir impactes sistèmics sobre el comportament humà i les estructures institucionals. Des de la seva fundació el 1996, la Societat Europea d'Economia Ecològica (ESEE) ha combinat diversos sistemes de coneixement i conceptes i eines disciplinàries per fomentar la sostenibilitat. Després de dues dècades de treball acadèmic i construcció de la comunitat, és moment de reflexionar sobre els seus èxits i impactes.

Els reptes d'avui dia requereixen d’un veritable compromís i de noves solucions des de l'economia ecològica. Les comunitats acadèmiques i de professionals han de promulgar activitats participatives i empoderadores de caràcter significatiu entre disciplines i sistemes de coneixement diferents. L'economia ecològica pot contribuir a generar investigació inclusiva i reflexiva de diverses maneres: com a ciència transformadora, com a defensora dels éssers no humans i les generacions futures, com a defensora de la justícia ambiental i social; com a ciència generadora de polítiques, mitjançant la comprensió i la promoció del benestar en un sentit ampli; i a través d'idees empíriques i d'impactes reals. Les pràctiques científiques i de governança han d'estar estretament relacionades amb el context espacial explícit dels ecosistemes i la biosfera, tenint en compte les necessitats del món no humà.

La 12a Conferència Internacional de ESEE té com a objectiu donar suport a aquest gir reflexiu i responsable en la ciència de la sostenibilitat en general i de l'economia ecològica en particular. La conferència reunirà a diversos grups d'actors que participen en la coproducció de coneixements sobre l'economia ecològica i en l'assessorament sobre la creació de camins responsables i creatius cap a la sostenibilitat. Busquen obrir fronteres disciplinàries a través de la col·laboració i la discussió amb la biologia de la conservació, la psicologia ambiental i la sociologia, l'ecologia política, l'antropologia social (entre d'altres), així com mitjançant el compromís crític i l'aprenentatge mutu amb els professionals i els esforços comunitaris locals que busquen fer possible la transformació cap a la sostenibilitat.

Els nous enfocaments i diàlegs socioecològics pretenen fomentar la creació de camins cap al canvi individual, col·lectiu i institucional mitjançant la col·laboració, la connexió i l'intercanvi significatiu de coneixements a través de diverses expressions del pensament humà.

Presentacions dels membres de ICTA-UAB

Daniela Del Bene, 21 Juny, 2 - 3.30 pm. Hydropower expansion in the Western Himalayas: mapping resistances to the “consensus of infrastructures”. Sala 326.

Mario A. Pérez Rincón (Univalle, Cali), 21 Juny, 2-3.30  ppm, Environmental conflicts in Andean countries: a social metabolism analysis. Sala 334.

J. Martinez Alier, 22 Juny, 10.30-12 pm, Analysis of recent cases of deaths of environmental defenders (from the EJAtlas). Sala 236.

Filka Sekulova, 22 Juny, 10.30- 12pm. Compatibilities and incompatibilities between the life-satisfaction, capability and human needs approaches? Sala 340.

Filka Sekulova, 22 Juny, 2- 3.30 p.m. Conflicts and vulnerability: the multiple facets of degrowth. Sala 340.

Leah Temper, 22 Juny, 4-6pm, From conflict transformation to alternatives: Dimensions, scope and scale. Sala 332.

Maddalena Ripa, 22 Juny, 4- 6 p.m. Dealing with the Water-Energy-Food nexus conundrum. A multiscale approach for societal metabolism. Sala 334.

Sara Mingorria, 23 Juny, 10.30-12 am Oil palm conflicts across times and spaces in Latin America, Africa and SE Asia. Sala 336.

Grettel Navas, 23 Juny, 10.30-12 am. Environmental and Health Justice – a comparative analysis of damage by DBCP to workers in banana plantations. Sala 336.

Sofia Avila, 23 Juny, 10.30-12 am. Wind energy conflicts: a global comparative perspective. Sala 336.

Federico Demaria et al, 23J uny, 10.30 am-12. (Panel) Theoretical and political journeys between environmental justice and degrowth. Sala 238.

Jolanda Iserlohn, 23 Juny, 1-2.30 pm, Degrowth and tourism conflicts in Barcelona. Sala 238.

Federico Demaria & Giacomo D’Alisa, panel, 23 Juny, 1 pm-2.30 p.m. Capital accumulation, degrowth and environmental conflicts. Sala 238.

Brototi Roy, 23 June, 1pm -2.30 Linkages between the Anti-Coal Movement and Degrowth: evidence from Indian subcontinent Sala 238.

Presentaciones de posters                   

Brototi Roy, 21 Juny 1pm. Shrimp exports from India to the global North: a case for ecologically unequal exchange.

Maddalena Ripa. 21 Juny 1pm. The added value of Emergy Accounting in a Multicriteria assessment.

Daniela Del Bene & Beatriz R. Labajos. 22 Juny 1pm Energy Sovereignty and Democray: transformative conflicts and the repolitization of life projects.

Camila Rolando Mazzuca, 22 Juny 1pm. “Mujeres autoconvocadas” opposing mega-mining in Argentina. Their motives in the defense of environmental justice.

 

Activitats ICTA