La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

L’ICTA-UAB participa a la trobada 100xCiencia.2 a Alacant

El congrés, que en aquesta edició està dedicat a la transferència de coneixement i tecnologia, reunirà representants de 40 centres i unitats d’investigació “Severo Ochoa” i “María de Maeztu”, respectivament.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

La contaminació petroliera de l'Amazones està modificant la composició química de l'aigua

Un estudi científic de l'ICTA-UAB i l'ISS-EUR quantifica l'impacte ambiental dels abocaments procedents de l'extracció petroliera en rius de les capçaleres de l'Amazones.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’ICTA-UAB estudiarà l’ús sostenible de la terra i els recursos naturals en el marc del projecte COUPLED

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) rebrà una dotació econòmica de mig milió d'euros en el marc del projecte COUPLED, una xarxa de formació innovadora europea finançada pel programa Marie Skłodowska-Curie Actions de la Unió Europea.

Científics del ICTA-UAB i ciutadans identificaran les plantes al·lergògenes de Barcelona amb la nova app Plant*tes

El Punt d'Informació Aerobiològica (PIA) de la UAB presentà la seva nova app Plant*tes a Barcelona en el marc del projecte "Ciència Ciutadana als barris" de l'Ajuntament de Barcelona.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Les millores sense restriccions en tecnologia pesquera amenacen el futur del peix i el marisc salvatge

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB Eric Galbraith mostra que la millora futura de la tecnologia pesquera representa una amenaça per a la pesca global que podria ser major que el canvi climàtic.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Un projecte europeu analitza els efectes dels residus generats pel turisme a les illes de la Mediterrània

Un estudi europeu en què participa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) analitzarà i proposarà solucions als efectes de l'increment dels residus generats pel turisme durant el període estiuenc a les illes de la Mediterrània .

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.

Relacions socials, èxit a la caça i bona salut, font de felicitat per a les comunitats indígenes

Les persones de les comunitats rurals i indígenes dels països del Sud releguen els ingressos econòmics a una posició secundària com a font de satisfacció.
Notícies
L’ICTA-UAB participa a la trobada 100xCiencia.2 a Alacant

Data: 2017-11-02

100xCIENCIA.2
 

El congrés, que en aquesta edició està dedicat a la transferència de coneixement i tecnologia, reunirà representants de 40 centres i unitats d’investigació “Severo Ochoa” i “María de Maeztu”, respectivament.

Durant els dies 2 i 3 de novembre tindrà lloc a Alacant la segona edició del Congrés 100xCiencia, en qual participaran 40 centres i unitats d’investigació d’Espanya reconeguts pel programa d’excel·lència “Severo Ochoa” i “María de Maeztu”, respectivament.

Les acreditacions “Severo Ochoa” i “María de Maeztu” són el més gran reconeixement institucional a la recerca científica a Espanya; els centres són seleccionats per un comitè d’avaluació internacional. Aquests centres cobreixen pràcticament totes les àrees del coneixement, de la física i les matemàtiques al medi ambient i la biomedicina, tot passant per les humanitats.

L’ICTA-UAB va obtenir l’acreditació “María de Maeztu” l’any 2015 i és el primer centre amb aquest distintiu dedicat als principals reptes globals ambientals i de sostenibilitat relacionada amb el canvi climàtic antropogènic i els seus impactes socioeconòmics.

Enguany, la trobada 100xCiencia, que tindrà lloc a Alacant, porta per títol “Co-creating Value in Scientific Research” i està dedicada a la transferència dels coneixements que es generen als centres i unitats d’investigació i la seva posada en valor de cara a la societat. 

La directora de l’ICTA-UAB, Jordina Belmonte i la subdirectora de recerca, Patrizia Ziveri assisteixen al congrés. Divendres dia 3 de novembre a les 12.15h, Belmonte presentarà les estratègies de transferència del coneixement més destacades de l’ICTA-UAB. 

“La transferència dels coneixements bàsics que es generen i les tecnologies que es desenvolupen als centres de recerca és un dels pilars bàsics sobre els que s’assenta la seva activitat. La formació i la difusió són  tan importants com la pròpia recerca”, explica Juan Lerma, exdirector de l’Institut de Neurociències d’Alacant i president del Comitè Científic del 100xCiencia.2.

La convenció constarà de tres conferències magistrals impartides per tres científiques de reconeguda rellevància internacional, Krista Keränen, Lita Nelsen i Nuria Oliver, a més de quatre taules rodones compartides per investigadors dels Centres Severo Ochoa i les Unitats María de Maeztu amb representants del món de la indústria, les oficines de transferència de tecnologia i la política i l’administració. Al programa també s’hi inclouen ponències curtes dels centres i unitats d’excel·lència més exitosos en transferència i innovació i d’experts en aquesta matèria.

Aquest congrés d’Alacant està plantejat com un espai per al diàleg i l’intercanvi d’experiències amb l’objectiu d’enfortir la capacitat de transferència de coneixement i de potenciar l’impacte social de la tasca investigadora duta a terme pels centres i unitats d’excel·lència d’Espanya.

Web de l’esdeveniment.

 

 

Activitats ICTA