Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

Un nou mapa elaborat per l'ICTA-UAB mostra els èxits, problemes i grans desafiaments del procés de transició a una societat lliure de...

La resistència contra l'extracció massiva de carbó a Austràlia i el creixent moviment que advoca per una "transició justa" a una societat lliure de combustibles fòssils ha tingut cert èxit però s'enfronta a grans desafiaments.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

La contaminació petroliera de l'Amazones està modificant la composició química de l'aigua

Un estudi científic de l'ICTA-UAB i l'ISS-EUR quantifica l'impacte ambiental dels abocaments procedents de l'extracció petroliera en rius de les capçaleres de l'Amazones.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
L’ICTA-UAB participa a la trobada 100xCiencia.2 a Alacant

Data: 2017-11-02

100xCIENCIA.2
 

El congrés, que en aquesta edició estava dedicat a la transferència de coneixement i tecnologia, reuní representants de 40 centres i unitats d’investigació “Severo Ochoa” i “María de Maeztu”, respectivament.

Durant els dies 2 i 3 de novembre va tenir lloc a Alacant la segona edició del Congrés 100xCiencia, en la qual van participar 40 centres i unitats d’investigació d’Espanya reconeguts pel programa d’excel·lència “Severo Ochoa” i “María de Maeztu”, respectivament.

Les acreditacions “Severo Ochoa” i “María de Maeztu” són el més gran reconeixement institucional a la recerca científica a Espanya; els centres són seleccionats per un comitè d’avaluació internacional. Aquests centres cobreixen pràcticament totes les àrees del coneixement, de la física i les matemàtiques al medi ambient i la biomedicina, tot passant per les humanitats.

L’ICTA-UAB va obtenir l’acreditació “María de Maeztu” l’any 2015 i és el primer centre amb aquest distintiu dedicat als principals reptes globals ambientals i de sostenibilitat relacionada amb el canvi climàtic antropogènic i els seus impactes socioeconòmics.

Enguany, la trobada 100xCiencia, que va tenir lloc a Alacant, portava per títol “Co-creating Value in Scientific Research” i estava dedicada a la transferència dels coneixements que es generen als centres i unitats d’investigació i la seva posada en valor de cara a la societat. 

La directora de l’ICTA-UAB, Jordina Belmonte i la subdirectora de recerca, Patrizia Ziveri van assistir al congrés. Divendres dia 3 de novembre a les 12.15h, Belmonte presentà les estratègies de transferència del coneixement més destacades de l’ICTA-UAB. 

“La transferència dels coneixements bàsics que es generen i les tecnologies que es desenvolupen als centres de recerca és un dels pilars bàsics sobre els que s’assenta la seva activitat. La formació i la difusió són  tan importants com la pròpia recerca”, explicà Juan Lerma, exdirector de l’Institut de Neurociències d’Alacant i president del Comitè Científic del 100xCiencia.2.

La convenció va constar de tres conferències magistrals impartides per tres científiques de reconeguda rellevància internacional, Krista Keränen, Lita Nelsen i Nuria Oliver, a més de quatre taules rodones compartides per investigadors dels Centres Severo Ochoa i les Unitats María de Maeztu amb representants del món de la indústria, les oficines de transferència de tecnologia i la política i l’administració. Al programa també es van incloure ponències curtes dels centres i unitats d’excel·lència més exitosos en transferència i innovació i d’experts en aquesta matèria.

Aquest congrés d’Alacant estava plantejat com un espai per al diàleg i l’intercanvi d’experiències amb l’objectiu d’enfortir la capacitat de transferència de coneixement i de potenciar l’impacte social de la tasca investigadora duta a terme pels centres i unitats d’excel·lència d’Espanya.

Web de l’esdeveniment.

 

 

Activitats ICTA