S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

Es preveuen nivells de pol·len alts per a aquesta primavera

Investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB han presentat avui les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per a la primavera i l’estiu.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Data: 2017-11-03

Blockadia


Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils, fenomen denominat amb el terme "Blockadia".

El mapa Blockadia recull una selecció de 50 casos de moviments de resistència a l'extracció de combustibles fòssils recopilats en l'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) (www.ejatlas.org), un inventari mundial de conflictes ecològic-distributius elaborat en el marc del projecte Environmental Justice (ENVJUSTICE) finançat amb una Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (European Research Council- ERC en anglès) amb prop de 2 milions d'euros.

Blockadia mostra la naturalesa global de les accions directes en la lluita per la justícia climàtica. Investigadors de l'ICTA-UAB, juntament amb científics de la Universitat de Lund (Suècia) i la Universitat del Magdalena (Colòmbia) van descobrir que, en la majoria dels casos, l'acció de Blockadia comença amb la protecció de la terra i dels mitjans de subsistència, però esdevé molt més gran gràcies als suports externs al discurs de la justícia climàtica. Assenyalen que els pobles indígenes han estat els primers i els més enèrgics opositors en gairebé tots els conflictes relacionats amb l'extracció de combustibles fòssils.

Blockadia és un terme popularitzat per Naomi Klein després que fos utilitzat per activistes contra l'Oleoducte Keystone XL d'Alberta Tar Sands. Descriu la "zona de conflicte transnacional" on els ciutadans intervenen quan els líders fallen.

L'investigador Joan Martínez Alier, responsable del projecte ENVJUSTICE destaca que "la lluita contra el canvi climàtic passa per que un gran percentatge dels combustibles fòssils recuperables romangui sota terra. Aquests són els anomenats combustibles no cremables". Martínez-Alier explica que, en aquesta lluita, alguns dels activistes de comunitats i organitzacions de tot el món han pagat amb les seves vides".

Per Daniela del Bene, investigadora de l'ICTA-UAB i membre de la Xarxa per la Sobirania Energètica de Barcelona, "aquesta anàlisi global mostra que, a més dels impactes ecològics i climàtics, la indústria dels combustibles fòssils és responsable de greus violacions dels drets humans i les regulacions ambientals".

El llançament del mapa coincideix amb Cimera Ciutadana pel Clima que té lloc aquest cap de setmana a Bonn (Alemanya). Líders mundials es reuniran dilluns que ve a la Cimera del Clima de Bonn (COP23) per discutir sobre la manca de progressos en l’assoliment de l'objectiu acordat de limitar les emissions de gasos d'efecte hivernacle i mantenir l'augment de la temperatura "per sota dels 2ºC".

Tant l'Organització Meteorològica Mundial com l'organisme ambiental de l'ONU van donar la veu d'alarma aquesta setmana sobre l'acceleració de les emissions anuals de gasos d'efecte hivernacle i les conseqüències associades. Els investigadors incideixen en què els líders polítics han d'entendre que si no realitzen accions més enèrgiques per mitigar el canvi climàtic, els ciutadans han d'actuar pels seus propis mitjans per evitar una crisi climàtica. Les converses sobre el canvi climàtic estan canviant "del que és una acció legal al que és legítim".

El mapa interactiu ja està disponible online

Activitats ICTA