La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

L’ICTA-UAB participa a la trobada 100xCiencia.2 a Alacant

El congrés, que en aquesta edició està dedicat a la transferència de coneixement i tecnologia, reunirà representants de 40 centres i unitats d’investigació “Severo Ochoa” i “María de Maeztu”, respectivament.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

La contaminació petroliera de l'Amazones està modificant la composició química de l'aigua

Un estudi científic de l'ICTA-UAB i l'ISS-EUR quantifica l'impacte ambiental dels abocaments procedents de l'extracció petroliera en rius de les capçaleres de l'Amazones.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’ICTA-UAB estudiarà l’ús sostenible de la terra i els recursos naturals en el marc del projecte COUPLED

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) rebrà una dotació econòmica de mig milió d'euros en el marc del projecte COUPLED, una xarxa de formació innovadora europea finançada pel programa Marie Skłodowska-Curie Actions de la Unió Europea.

Científics del ICTA-UAB i ciutadans identificaran les plantes al·lergògenes de Barcelona amb la nova app Plant*tes

El Punt d'Informació Aerobiològica (PIA) de la UAB presentà la seva nova app Plant*tes a Barcelona en el marc del projecte "Ciència Ciutadana als barris" de l'Ajuntament de Barcelona.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Les millores sense restriccions en tecnologia pesquera amenacen el futur del peix i el marisc salvatge

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB Eric Galbraith mostra que la millora futura de la tecnologia pesquera representa una amenaça per a la pesca global que podria ser major que el canvi climàtic.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Un projecte europeu analitza els efectes dels residus generats pel turisme a les illes de la Mediterrània

Un estudi europeu en què participa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) analitzarà i proposarà solucions als efectes de l'increment dels residus generats pel turisme durant el període estiuenc a les illes de la Mediterrània .

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.

Relacions socials, èxit a la caça i bona salut, font de felicitat per a les comunitats indígenes

Les persones de les comunitats rurals i indígenes dels països del Sud releguen els ingressos econòmics a una posició secundària com a font de satisfacció.
Notícies
El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Data: 2017-11-03

Blockadia


Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils, fenomen denominat amb el terme "Blockadia".

El mapa Blockadia recull una selecció de 50 casos de moviments de resistència a l'extracció de combustibles fòssils recopilats en l'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) (www.ejatlas.org), un inventari mundial de conflictes ecològic-distributius elaborat en el marc del projecte Environmental Justice (ENVJUSTICE) finançat amb una Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (European Research Council- ERC en anglès) amb prop de 2 milions d'euros.

Blockadia mostra la naturalesa global de les accions directes en la lluita per la justícia climàtica. Investigadors de l'ICTA-UAB, juntament amb científics de la Universitat de Lund (Suècia) i la Universitat del Magdalena (Colòmbia) van descobrir que, en la majoria dels casos, l'acció de Blockadia comença amb la protecció de la terra i dels mitjans de subsistència, però esdevé molt més gran gràcies als suports externs al discurs de la justícia climàtica. Assenyalen que els pobles indígenes han estat els primers i els més enèrgics opositors en gairebé tots els conflictes relacionats amb l'extracció de combustibles fòssils.

Blockadia és un terme popularitzat per Naomi Klein després que fos utilitzat per activistes contra l'Oleoducte Keystone XL d'Alberta Tar Sands. Descriu la "zona de conflicte transnacional" on els ciutadans intervenen quan els líders fallen.

L'investigador Joan Martínez Alier, responsable del projecte ENVJUSTICE destaca que "la lluita contra el canvi climàtic passa per que un gran percentatge dels combustibles fòssils recuperables romangui sota terra. Aquests són els anomenats combustibles no cremables". Martínez-Alier explica que, en aquesta lluita, alguns dels activistes de comunitats i organitzacions de tot el món han pagat amb les seves vides".

Per Daniela del Bene, investigadora de l'ICTA-UAB i membre de la Xarxa per la Sobirania Energètica de Barcelona, "aquesta anàlisi global mostra que, a més dels impactes ecològics i climàtics, la indústria dels combustibles fòssils és responsable de greus violacions dels drets humans i les regulacions ambientals".

El llançament del mapa coincideix amb Cimera Ciutadana pel Clima que té lloc aquest cap de setmana a Bonn (Alemanya). Líders mundials es reuniran dilluns que ve a la Cimera del Clima de Bonn (COP23) per discutir sobre la manca de progressos en l’assoliment de l'objectiu acordat de limitar les emissions de gasos d'efecte hivernacle i mantenir l'augment de la temperatura "per sota dels 2ºC".

Tant l'Organització Meteorològica Mundial com l'organisme ambiental de l'ONU van donar la veu d'alarma aquesta setmana sobre l'acceleració de les emissions anuals de gasos d'efecte hivernacle i les conseqüències associades. Els investigadors incideixen en què els líders polítics han d'entendre que si no realitzen accions més enèrgiques per mitigar el canvi climàtic, els ciutadans han d'actuar pels seus propis mitjans per evitar una crisi climàtica. Les converses sobre el canvi climàtic estan canviant "del que és una acció legal al que és legítim".

El mapa interactiu ja està disponible online

Activitats ICTA