Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

Un nou mapa elaborat per l'ICTA-UAB mostra els èxits, problemes i grans desafiaments del procés de transició a una societat lliure de...

La resistència contra l'extracció massiva de carbó a Austràlia i el creixent moviment que advoca per una "transició justa" a una societat lliure de combustibles fòssils ha tingut cert èxit però s'enfronta a grans desafiaments.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Dos investigadors ICTA-UAB reben el Premi Extraordinari de Doctorat

Data: 2017-11-23

Dos investigadors de l'ICTA-UAB van rebre el passat divendres 24 de novembre de 2017 el Premi Extraordinari de Doctorat per la seva tesi presentada durant el període 2013-2014 dins el programa de doctorat en Ciència i Tecnologia Ambiental. La IV cerimònia de lliurament va tenir lloc a l’Auditori de la Facultat de Lletres i Psicologia.

François Diaz Maurin va rebre el guardó per la seva dissertació titulada "Viabilitat i conveniència de fonts alternatives d'energia: explorar la controvèrsia sobre l'energia nuclear", dirigida pel Dr. Mario Giampietro i el Dr. Jesús Ramos Martín. La tesi proporciona una nova perspectiva sobre la controvèrsia a l'entorn de les tecnologies d'energia nuclear.

François té en l'actualitat una beca Marie Sklodowska-Curie i es troba com a investigador convidat expert en seguretat nuclear al Centre per a la Seguretat i la Cooperació Internacional (CISAC) de la Universitat de Stanford, a Califòrnia. La seva recerca a la Universitat de Stanford es centra en la gestió a llarg termini dels residus nuclears.

Eva Sevigné Itoiz va ser reconeguda per la seva tesi titulada "Estalvis potencials de recursos i emissions de gasos d'efecte hivernacle en la gestió de residus: un estudi de cas d'Espanya en l'economia global" dirigida pel Dr. Joan Rieradevall, el Dr. Xavier Gabarrell i el Dr. Carles Martínez Gasol. Eva és a l'actualitat investigadora al Centre de Política Ambiental

El premi, atorgat per l'Escola de Doctorat juntament amb l'Associació Alumni de la Universitat Autònoma de Barcelona, vol posar en valor l'esforç i la dedicació dels joves investigadors i la seva aportació a la generació de coneixement i avenç en les diferents àrees de la nostra Universitat. El premi és una convocatòria competitiva entre els investigadors la tesi doctoral dels quals ha rebut la qualificació d'excel·lència "Cum Laude" del tribunal.

El valor principal de la UAB és el seu capital humà i els nous doctors són un element indispensable per continuar en les línies d'excel·lència investigadora. Aquesta excel·lència es fonamenta en la qualitat del doctorat com a indicador distintiu.

Tesis
Diaz-Maurin, F. (2013). The Viability and Desirability of Alternative Energy Sources: Exploring the Controversy over Nuclear Power. Ph.D. Dissertation presented at the Universitat Autònoma de Barcelona. October 2013.
http://www.fdiazmaurin.eu/wp-content/uploads/2015/07/PHDTHESIS_FRANCOISDIAZMAURIN.pdf

Sevigné-Itoiz. E. (2014). "Potential savings of resources and greenhouse gas emissions from waste management: a case study of Spain in the global economy". Ph.D Dissertation presented at the Universitat Autònoma de Barcelona. June 2014
http://www.tdx.cat/bitstream/handle/10803/284057/esi1de1.pdf;jsessionid=93674BA2FB2B8F09519CB939C638729E?sequence=1

Programa
• Benvinguda i presentació a càrrec de la secretària acadèmica de l'Escola de Doctorat, Dra. Victòria Nogués.
• Paraules de la rectora de la UAB, Dra. Margarita Arboix.
• Paraules del director de l'Escola de Doctorat i vicerector de Recerca i de Transferència de la UAB, Dr. Armand Sánchez.
• Paraules del president de la Comissió Acadèmica del Consell Social de la UAB, Dr. Moisès Amorós Perich.
• "Què fa un doctor com tu en un món com aquest?", ponència a càrrec de la Dra. Assumpció Malgosa Morera, catedràtica de l'Àrea d'Antropologia Física del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia i coordinadora del programa de doctorat en Biodiversitat.
• Lliurament dels premis extraordinaris de Doctorat.
• Actuació del Cor de la UAB.
• Paraules de la Dra. Laura Castañar Acedo, premi extraordinari de doctorat en Química, en representació dels/de les doctors/es que reben el premi o títol.
• Lliurament dels títols de doctor/a.
• Gaudeamus igitur, a càrrec del Cor de la UAB

Programa

Activitats ICTA