Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

Un nou mapa elaborat per l'ICTA-UAB mostra els èxits, problemes i grans desafiaments del procés de transició a una societat lliure de...

La resistència contra l'extracció massiva de carbó a Austràlia i el creixent moviment que advoca per una "transició justa" a una societat lliure de combustibles fòssils ha tingut cert èxit però s'enfronta a grans desafiaments.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

La contaminació petroliera de l'Amazones està modificant la composició química de l'aigua

Un estudi científic de l'ICTA-UAB i l'ISS-EUR quantifica l'impacte ambiental dels abocaments procedents de l'extracció petroliera en rius de les capçaleres de l'Amazones.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Creuer de recerca sobre acidificació oceánica i microplàstics al Pacífic Nord

Data: 2017-11-27

Research Cruise from Hawai to Alaska- Ocean acidification


Un equip internacional de científics, entre els quals es trobava la professora d'investigació ICREA a l’ICTA-UAB, Patrizia Ziveri, va realitzar durant un mes un creuer de recerca des de Hawaii a Alaska a bord del R/V Quilo Moana de la Universitat de Hawaii.

Durant el creuer van mostrejar diferents llocs des de girs subtropicals fins a aigües subpolars, realitzant experiments en sediments i aigua en diferents profunditats oceàniques. L'elecció d'aquesta ruta es deu al fet que en ella es troben les aigües més àcides dels oceans del món.

En particular, els membres dels grups a càrrec dels estudis de plàncton calcificat van ser la Dra. Patrizia Ziveri (ICTA-UAB) i el Dr. James Rae (Universitat de Sant Andrews). A mesura que determinats plàncton, anomenats pteròpodes, moren i s'enfonsen en el fons de l'oceà, es converteixen en part del sediment. No obstant això, amb un oceà més àcid, les conquilles es dissolen abans d'arribar al fons de l'oceà. L'anàlisi d'aquestes dades al llarg de la ruta del creuer els va permetre l'oportunitat de caracteritzar una gran part de l'oceà.

El Dr. Ziveri també va recol·lectar mostres per caracteritzar la distribució de residus plàstics i microplàstics en aquest transecte que creua el "Pegat d'escombraries del Pacífic". Aquesta és una de les àrees de mar obert més contaminades pel que fa a la contaminació plàstica. L'equip també es va proposar comprendre el destí del plàstic a l'oceà mostrejant profunditats diferents d'aigua i sediments profunds.

Específicament, l'equip,  dirigit pel Dr. Will Berelson de la Universitat del Sud de Califòrnia (USC) i el Dr. Jess Adkins de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech), va estudiar com l'oceà profund neutralitza l'increment de diòxid de carboni (CO2) usant el carbonat de calci. A mesura que l'oceà absorbeix grans quantitats de CO2 de l'atmosfera, provoca un canvi fonamental en la química de l'oceà. Un d'aquests canvis és que l'oceà utilitza el carbonat de calci per absorbir CO2, essencialment dissolent el mineral i deixant menys molècules de carbonat de calci disponibles perquè els organismes marins, com el corall, el plàncton i el marisc, construeixin les seves conquilles.

L'equip d'investigació va realitzar experiments sobre la velocitat a la qual el carbonat de calci es dissol amb variables específiques d'ubicació, com la temperatura de l'aigua, la salinitat, els nutrients i la profunditat, i també va recol·lectar mostres de sediments i plàncton.

 

Activitats ICTA