El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Tracking the battles for environmental justice: here are the world’s top 10

Today is World Environment Day. Environmental conflicts should not be seen as disruptions to smooth governance, fixable with market solutions, technology or police bullets.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Creuer de recerca sobre acidificació oceánica i microplàstics al Pacífic Nord

Data: 2017-11-27

Research Cruise from Hawai to Alaska- Ocean acidification


Un equip internacional de científics, entre els quals es trobava la professora d'investigació ICREA a l’ICTA-UAB, Patrizia Ziveri, va realitzar durant un mes un creuer de recerca des de Hawaii a Alaska a bord del R/V Quilo Moana de la Universitat de Hawaii.

Durant el creuer van mostrejar diferents llocs des de girs subtropicals fins a aigües subpolars, realitzant experiments en sediments i aigua en diferents profunditats oceàniques. L'elecció d'aquesta ruta es deu al fet que en ella es troben les aigües més àcides dels oceans del món.

En particular, els membres dels grups a càrrec dels estudis de plàncton calcificat van ser la Dra. Patrizia Ziveri (ICTA-UAB) i el Dr. James Rae (Universitat de Sant Andrews). A mesura que determinats plàncton, anomenats pteròpodes, moren i s'enfonsen en el fons de l'oceà, es converteixen en part del sediment. No obstant això, amb un oceà més àcid, les conquilles es dissolen abans d'arribar al fons de l'oceà. L'anàlisi d'aquestes dades al llarg de la ruta del creuer els va permetre l'oportunitat de caracteritzar una gran part de l'oceà.

El Dr. Ziveri també va recol·lectar mostres per caracteritzar la distribució de residus plàstics i microplàstics en aquest transecte que creua el "Pegat d'escombraries del Pacífic". Aquesta és una de les àrees de mar obert més contaminades pel que fa a la contaminació plàstica. L'equip també es va proposar comprendre el destí del plàstic a l'oceà mostrejant profunditats diferents d'aigua i sediments profunds.

Específicament, l'equip,  dirigit pel Dr. Will Berelson de la Universitat del Sud de Califòrnia (USC) i el Dr. Jess Adkins de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech), va estudiar com l'oceà profund neutralitza l'increment de diòxid de carboni (CO2) usant el carbonat de calci. A mesura que l'oceà absorbeix grans quantitats de CO2 de l'atmosfera, provoca un canvi fonamental en la química de l'oceà. Un d'aquests canvis és que l'oceà utilitza el carbonat de calci per absorbir CO2, essencialment dissolent el mineral i deixant menys molècules de carbonat de calci disponibles perquè els organismes marins, com el corall, el plàncton i el marisc, construeixin les seves conquilles.

L'equip d'investigació va realitzar experiments sobre la velocitat a la qual el carbonat de calci es dissol amb variables específiques d'ubicació, com la temperatura de l'aigua, la salinitat, els nutrients i la profunditat, i també va recol·lectar mostres de sediments i plàncton.

 

Activitats ICTA