Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

Un nou mapa elaborat per l'ICTA-UAB mostra els èxits, problemes i grans desafiaments del procés de transició a una societat lliure de...

La resistència contra l'extracció massiva de carbó a Austràlia i el creixent moviment que advoca per una "transició justa" a una societat lliure de combustibles fòssils ha tingut cert èxit però s'enfronta a grans desafiaments.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Més de 700 persones participen a les xerrades sobre el paper de l’aerobiologia a la ciència i la societat

Data: 2017-11-30

Xerrada Aerobiologia

 

Més de 700 alumnes de l’aula d’Extensió Universitària de Sabadell van poder gaudir de les tres conferències sobre aerobiologia que va oferir la directora de l’ICTA-UAB, Jordina Bemonte als auditoris de la Fundació Caixa Sabadell i de Fira Sabadell.

Sota el títol “L’aerobiologia, contribucions a la ciència i a la societat”, Belmonte va parlar sobre l’aerobiologia, que és va definir com a ciència a mitjans segle XX, i que es refereix a l’estudi de tots aquells organismes vius i elements o parts d’aquests organismes que utilitzen l’aire com a lloc de vida o en el que es troben temporalment. El pol·len de les plantes i les espores de fongs són dels organismes més estudiats en aerobiologia, fins el punt que els estudiosos d’aquests temes s’han apoderat del nom i s’anomenen aerobiòlegs.

Belmonte, que és doctora en ciències biològiques, va explicar que els aerobiòlegs s’ocupen d’estudiar la diversitat de grans de pol·len i espores de fongs que hi ha a l’aire, els llocs d’origen, a quines èpoques de l’any apareixen, de quins factors ambientals depenen i com varien en funció d’ells. Per a fer aquests estudis mostregen l’aire i l’analitzen, reconeixent i comptant cada una de les partícules. “Acumulem les dades en bases de dades i amb el temps fem estudis de com responen les plantes al canvi climàtic i intentem plantejar-nos escenaris de futur. Tot això ens permet fer contribucions científiques”, va indicar.

Alhora va recordar que els aerobiòlegs tenen també un paper molt important i útil de cara a la societat, ja que tant grans de pol·len com espores de fongs contenen, com tota cèl·lula, proteïnes, hidrats de carboni, i tants d’altres compostos i, “les proteïnes especialment, s’han mostrat com elements capaços de desencadenar reaccions al·lèrgiques en persones sensibilitzades”. Aquestes reaccions al·lèrgiques es poden manifestar en forma de rinitis (ragera de nas), conjuntivitis (plorera d’ulls) i, en el cas més grau, asma (dificultat en la respiració). Per això, explicà que “utilitzar les dades aerobiològiques per compartir amb metges al·lergòlegs, pneumòlegs i/o d’atenció primària ajuda a diagnosticar la causa de les al·lèrgies i en pot facilitar el tractament”. A més, difondre la informació aerobiològica posant-la a disposició de la població en general, ajuda a les persones amb al·lèrgia a tenir una millor qualitat de vida.  Catalunya compta amb la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, impulsada des de l’ICTA-UAB, que fa públics els seus resultats i productes a través del web http://lap.uab.cat/aerobiologia i atén consultes a l’adreça aerobiologia.pia@uab.cat.

Per concloure, Jordina Belmonte va incidir en què les plantes i els fongs són font de vida, imprescindibles per a la vida a la Terra i que és possible conviure amb els inconvenients que poden suposar els seus pòl·lens i espores (i els seus al·lèrgens) per a les persones al·lèrgiques “si tenim la informació aerobiològica i la utilitzem i disseminem convenientment”.

Activitats ICTA