El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Més de 700 persones participen a les xerrades sobre el paper de l’aerobiologia a la ciència i la societat

Data: 2017-11-30

Xerrada Aerobiologia

 

Més de 700 alumnes de l’aula d’Extensió Universitària de Sabadell van poder gaudir de les tres conferències sobre aerobiologia que va oferir la directora de l’ICTA-UAB, Jordina Bemonte als auditoris de la Fundació Caixa Sabadell i de Fira Sabadell.

Sota el títol “L’aerobiologia, contribucions a la ciència i a la societat”, Belmonte va parlar sobre l’aerobiologia, que és va definir com a ciència a mitjans segle XX, i que es refereix a l’estudi de tots aquells organismes vius i elements o parts d’aquests organismes que utilitzen l’aire com a lloc de vida o en el que es troben temporalment. El pol·len de les plantes i les espores de fongs són dels organismes més estudiats en aerobiologia, fins el punt que els estudiosos d’aquests temes s’han apoderat del nom i s’anomenen aerobiòlegs.

Belmonte, que és doctora en ciències biològiques, va explicar que els aerobiòlegs s’ocupen d’estudiar la diversitat de grans de pol·len i espores de fongs que hi ha a l’aire, els llocs d’origen, a quines èpoques de l’any apareixen, de quins factors ambientals depenen i com varien en funció d’ells. Per a fer aquests estudis mostregen l’aire i l’analitzen, reconeixent i comptant cada una de les partícules. “Acumulem les dades en bases de dades i amb el temps fem estudis de com responen les plantes al canvi climàtic i intentem plantejar-nos escenaris de futur. Tot això ens permet fer contribucions científiques”, va indicar.

Alhora va recordar que els aerobiòlegs tenen també un paper molt important i útil de cara a la societat, ja que tant grans de pol·len com espores de fongs contenen, com tota cèl·lula, proteïnes, hidrats de carboni, i tants d’altres compostos i, “les proteïnes especialment, s’han mostrat com elements capaços de desencadenar reaccions al·lèrgiques en persones sensibilitzades”. Aquestes reaccions al·lèrgiques es poden manifestar en forma de rinitis (ragera de nas), conjuntivitis (plorera d’ulls) i, en el cas més grau, asma (dificultat en la respiració). Per això, explicà que “utilitzar les dades aerobiològiques per compartir amb metges al·lergòlegs, pneumòlegs i/o d’atenció primària ajuda a diagnosticar la causa de les al·lèrgies i en pot facilitar el tractament”. A més, difondre la informació aerobiològica posant-la a disposició de la població en general, ajuda a les persones amb al·lèrgia a tenir una millor qualitat de vida.  Catalunya compta amb la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, impulsada des de l’ICTA-UAB, que fa públics els seus resultats i productes a través del web http://lap.uab.cat/aerobiologia i atén consultes a l’adreça aerobiologia.pia@uab.cat.

Per concloure, Jordina Belmonte va incidir en què les plantes i els fongs són font de vida, imprescindibles per a la vida a la Terra i que és possible conviure amb els inconvenients que poden suposar els seus pòl·lens i espores (i els seus al·lèrgens) per a les persones al·lèrgiques “si tenim la informació aerobiològica i la utilitzem i disseminem convenientment”.

Activitats ICTA