S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

Es preveuen nivells de pol·len alts per a aquesta primavera

Investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB han presentat avui les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per a la primavera i l’estiu.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Un nou mapa elaborat per l'ICTA-UAB mostra els èxits, problemes i grans desafiaments del procés de transició a una societat lliure de combustibles fòssils i carbó a Austràlia

Data: 2017-12-14

ICTA-UAb map of transition from fossil fuels

La resistència contra l'extracció massiva de carbó a Austràlia i el creixent moviment que advoca per una "transició justa" a una societat lliure de combustibles fòssils ha tingut cert èxit però s'enfronta a grans desafiaments, com es mostra en un nou mapa desenvolupat per investigadors del projecte internacional ACKnowl-EJ de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i per l'equip d'investigació australià de Justícia Ambiental (AEJ) per al Centre for Urban Research (RMIT University, Melbourne) en associació amb Friends of the Earth (FoE) Austràlia.

El mapa "Transició justa dels combustibles fòssils a Austràlia" és l'últim mapa presentat per l’Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), una plataforma global que mapeja els conflictes ambientals arreu del món elaborada per investigadors de l'ICTA-UAB. La "transició justa" fa referència a les accions de seguiment ràpid que han de permetre la reducció de les emissions de carboni sense perjudicar els treballadors i a les comunitats. El mapa inclou una desena de casos de resistència a l'extracció i l'ús de combustibles fòssils a Austràlia, però presta especial atenció al carbó, ja que és especialment brut i, per tant, focus de moltes accions d'activisme a favor d'aquesta transició.

La base de dades que dóna suport aquesta ruta ofereix detalls d'estudis de casos útils per a aquells activistes que exerceixen pressió a favor de la consecució d'una transició justa des de la producció de carbó, "abordant les dificultats associades al tancament de centrals elèctriques i a les propostes de expansió i creació de noves mines. En una transició justa, evitem substituir l'ús del carbó pel de gas o petroli "explica Anitra Nelson, professora associada del projecte AEJ qui recorda que els casos també inclouen danys i riscos constants de vessaments de petroli a l'oceà i lluites sindicals contra pràctiques que resulten insegures per a treballadors de plataformes marítimes de gas.

Els casos mostren com organitzacions no governamentals ambientals locals, pobles indígenes, ciutadans, comunitats, científics, governs locals i partits polítics es mobilitzen al voltant de la reivindicació d'una transició justa cap a una societat lliure de carbó. Fa referència al tancament d'instal·lacions de producció de carbó com Port Augusta al Sud d'Austràlia i Anglesea i Latrobe Valley, a Victoria, a causa de la manca de viabilitat econòmica, l'èxit de l'activisme, l'envelliment de la infraestructura i l'augment de l'oferta i demanda d'energia renovable. Quan les centrals tanquen ràpidament oferint poc suport a les comunitats que depenen de la indústria local, la "transició justa" dóna suport al reciclatge d'aquests treballadors per a noves ocupacions en indústries netes, de protecció ambiental i de justícia restaurativa.

L'extracció i el processament actuals de carbó tenen nombrosos costos socials i ambientals, inclosa la pol·lució de l'aire per la pols i els contaminants causats per la perforació i la voladura, l'excavació, el moviment de terrenys, l'eliminació de deixalles i el transport de carbó.

L'ONG de Victòria Environmental Justice Austràlia (AEJ) afirma que més de 3.000 australians moren per exposició a la contaminació de l'aire anualment i que el cost de la crema de carbó per a la salut de les persones s'estima en 2.600 milions de dòlars australians per any. Així doncs, es generen condicions de treball insalubres i insegures, gran impotència de la comunitat així com la pèrdua del sentiment de pertinença al lloc quan la producció de carbó acaba dominant el veïnat. Una preocupació fonamental per a les persones de tot el món és la incidència en el canvi climàtic global no només de la producció i utilització de carbó sinó també de petroli i gas.

Aquest nou mapa i els casos estudiats són la fase inicial d'un projecte molt més extens que dóna suport a la investigació activa en campanyes de justícia ambiental i proporciona un fòrum per documentar públicament casos d'injustícia ambiental a Austràlia.

La base de dades interactiva EJAtlas ha mapejat més de 2.200 casos de justícia ambiental, identificant i proporcionant detalls de conflictes socioambientals a tot el món. El treball de centenars de col·laboradors activistes, investigadors, acadèmics, ONG internacionals i ciutadans preocupats permet presentar conflictes que van tracten sobre la conservació de la biodiversitat, la mineria, la justícia climàtica i la gestió de deixalles. EJAtlas s'està expandint a través del projecte ACKnowl-EJ, un projecte de tres anys finançat pel Consell Internacional de Ciències Socials (ISSC). ACKnowl-EJ se centra en el potencial transformador dels moviments ciutadans, els enfocaments "participatius" a les polítiques ambientals, i les noves pràctiques institucionals nascudes de diversos sistemes de coneixement, que mostren com les alternatives sovint neixen de la resistència.

Activitats ICTA