Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

Un nou mapa elaborat per l'ICTA-UAB mostra els èxits, problemes i grans desafiaments del procés de transició a una societat lliure de...

La resistència contra l'extracció massiva de carbó a Austràlia i el creixent moviment que advoca per una "transició justa" a una societat lliure de combustibles fòssils ha tingut cert èxit però s'enfronta a grans desafiaments.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

La contaminació petroliera de l'Amazones està modificant la composició química de l'aigua

Un estudi científic de l'ICTA-UAB i l'ISS-EUR quantifica l'impacte ambiental dels abocaments procedents de l'extracció petroliera en rius de les capçaleres de l'Amazones.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Data: 2018-01-16

Projecte TECBIOMET

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

El projecte “Noves Tecnologies per a l'estudi de la diversitat i dinàmica de components aerobiològics i del seu pronòstic sobre la base de la meteorologia (TECBIOMET)" (CTM2017-89565-C2-1-P) ha rebut una subvenció del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO) mitjançant el Programa Estatal de Foment de la Investigació Científica i Tècnica d'Excel·lència". El projecte compta amb la participació dels investigadors de l’ICTA-UAB, Víctor Sarto i Monteys i Concepción de Linares. Està coordinat amb investigadors del Departament de Física de la UPC liderats per la Dra. Marta Alarcón, i es desenvolupa amb la col·laboració científica d’investigadors del Remote Sensing Laboratory de la UPC i del Dept. De Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center (BSC).

El projecte TECBIOMET proposa estudiar la contribució d'elements d'origen biològic com ara pòl·lens, espores, al·lèrgens i microartròpodes a l'aerosol present en l'atmosfera, fent servir metodologies estandarditzades a més d’experimentant amb noves i prometedores tècniques. L'objectiu és fer un diagnòstic de la biodiversitat i de l'efecte de la meteorologia sobre ella (amb un focus especial en els esdeveniments extrems) i realitzar la predicció de canvis en el medi ambient i possibles afectacions a la salut humana, animal i vegetal (diagnòstic, prevenció i tractament d'al·lèrgies respiratòries i de plagues i fitopatologies).

TECBIOMET té un marcat caràcter interdisciplinari i aborda quatre aspectes rellevants, que podrien desenvolupar-se independentment, de forma complementària, però que generen un major benefici científic i social si s'aborden coordinadament, de manera que els resultats d'uns nodreixen als altres, que al seu vegada ajuden a generar coneixement i a establir pronòstics dels primers.

1) Noves tecnologies per a l'estudi de la diversitat i dinàmica de components aerobiològics. Es faran servir dos nous sistemes de mostreig aerobiològic: captador d'alt volum MCV (per a la mesura d'al·lèrgens i estudi de l’artropodofauna) i drons aerobiològics, patentats per l'IP del projecte coordinat i membres de l'equip investigador (per a la mesura de tot tipus de components aerobiològics).

2) Ampliació de la base de dades aerobiològiques (pol·len i espores) iniciada el 1994 i basada en metodologies de mostreig estandarditzades a nivell internacional, amb 9 estacions de mostreig en actiu (Barcelona, Bellaterra, Girona, Lleida, Manresa, Planes de Son, Roquetes-Tortosa, Tarragona i Vielha). Es tracta de la major base de dades aerobiològiques pertanyent a un únic grup de recerca, sent fonamental el seu manteniment per a l'estudi dels efectes del canvi climàtic i el canvi global no només regionalment sinó també a escala europea. Creació d'una base de dades d'al·lèrgens i de microartròpodes.

3) Estudi dels processos dinàmics i físics de les masses d'aire, aportant com a innovació la incorporació d’aquells associats amb l'aparició de meteorologia extrema (temperatura i precipitació) a la Península Ibèrica, i l'anàlisi dels seus efectes sobre les dinàmiques de pol·len, espores, al·lèrgens, microartròpodes i altres insectes aerovagants.

4) Posada a punt i validació d'un model operacional per al pronòstic de components aerobiològics (començant amb pol·len) dotant al model de transport químic NMMB-MONARCHv1.0 (anteriorment conegut com NMMB / BSC-CTM) d'un mòdul de pronòstic i diagnòstic a temps real per al pol·len. El model serà avaluat a partir de les observacions aerobiològiques amb resolució horària així com amb tècniques sofisticades d'exploració amb làser (LIDAR) que proporcionen informació del perfil vertical i les propietats físiques del pol·len.

L'execució de TECBIOMET es beneficiarà de l'ús de metodologies de mostreig i analítiques innovadores a nivell mundial i de tècniques de modelització consolidades que s'apliquen amb èxit en la química atmosfèrica per gasos i aerosols. En el marc del projecte, es promouran les activitats de difusió, les purament científiques i les de caràcter més divulgatiu.

Activitats ICTA