La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Tracking the battles for environmental justice: here are the world’s top 10

Today is World Environment Day. Environmental conflicts should not be seen as disruptions to smooth governance, fixable with market solutions, technology or police bullets.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research.

L'empresa amb la ciència espanyola

Organitzacions i patronals vinculades a l' R+D+I manifesten el seu suport a la investigació i se sumen a la petició de l'Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) perquè la classe política abordi el més aviat possible els problemes administratius que actualment afecten a la ciència a Espanya.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

Es preveuen nivells de pol·len alts per a aquesta primavera

Investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB han presentat avui les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per a la primavera i l’estiu.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Data: 2018-06-04

V Summer School on Degrowth

 

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència


Escola d'estiu sobre decreixement i justícia ambiental, a l'ICTA-UAB

24 de juny - 6 juliol 2018
Barcelona (Espanya) / Cerbère (França)

 
El món que veiem avui al nostre voltant sembla cada vegada més reaccionari i conservador. L'auge dels partits de dreta a tot el món no facilita l'aparició d'espais perquè la societat civil faci propostes a favor d'un canvi radical. Els drets humans bàsics es redueixen a mesura que la violència, el racisme i la xenofòbia sorgeixen sota diferents formes. Els defensors dels mitjans de subsistència, la terra i el medi ambient, la cultura i les tradicions han de fer front a repercussions violentes tant al sud com al nord.

No obstant això, també observem l'enfortiment del Decreixement (Degrowth) com un intent intel·lectual i pràctic de tornar a polititzar el debat sobre la molt necessària transformació socioecològica. La simplicitat, la convivència i l'intercanvi són principis en múltiples iniciatives que, en la seva diversitat, convergeixen en la recerca d'entorns justos. Cada vegada més aliats dels moviments ecofeministes, anticapitalistes i altres moviments socials ens ajuden a involucrar-nos en l'aprenentatge mutu. La literatura científica sobre Decreixement segueix expandint-se.

Al mateix temps que avancem cap a una visió de les societats que viuen en entorns justos, amb els seus propis mitjans ecològics i que distribueixen els recursos de manera més equitativa a través de noves formes d'institucions democràtiques, no podem obviar un teló de fons alarmant. La cinquena edició de la Summer School on Degrowth and Environmental Justice respon a aquest candent desafiament al difondre investigacions d'avantguarda sobre decreixement i justícia ambiental centrades en:

• Com poden les comunitats que se centren en basar la seva vida en formes no violentes, democràtiques, autònomes i de convivència prosperar sota l'hegemonia de poders impositius que lluiten pel creixement econòmic?
• Com articular col·laboracions estables entre activistes i investigadors per a l'aprenentatge mutu sobre transformacions socioecològiques radicals?

L'escola s'enfocarà en tres aspectes principals: els desafiaments, les propostes i els processos. Les conferències i tallers ajudaran a teoritzar els desafiaments, comprendre l'activisme de justícia ambiental de base. La política de decreixement serà el punt d'entrada a les propostes i el treball en grups petits de fomentar la col·laboració. El millor coneixement del compromís entre acadèmics i activistes per a la creació d'una comunitat millor permetrà descobrir els processos.

Sol·licituds
L'escola d'estiu està destinada tant a acadèmics com a activistes-investigadors de múltiples disciplines i diversos entorns geogràfics. Rebem sol·licituds d'estudiants de màster, investigadors de doctorat i postdoctorat, i defensors de la comunitat i activistes locals de tot el món. La data límit per presentar sol·licituds és l'1 de març de 2018.
Envieu un document en format PDF amb el seu CV i una carta de motivació d'una pàgina com a màxim explicant (a) el seu compromís personal o professional en el decreixement i / o justícia ambiental i (b) els seus plans futurs després d'assistir a l'escola d'estiu a degrowthsummerschool@gmail.com. El document pdf ha titular-se com el seu Cognom_Nom.
La selecció de participants s'anunciarà el 15 de març de 2018.

Per a preguntes sobre la logística, poseu-vos en contacte amb degrowthsummerschool@gmail.com, i si té preguntes sobre els continguts, envieu un correu electrònic a Beatriz Rodríguez Labajos (beatriz.rodriguez@uab.cat) o Brototi Roy (brototi.econ @ gmail.com).
El nostre objectiu és comptar amb 35-40 participants d'una diversitat de regions geogràfiques i disciplines acadèmiques. Un cop sigui seleccionat, s'espera que presenti la seva investigació i / o projecte a través d'una visita guiada al començament del curs i que presenti una treball en grup petit al final de l'escola. Després de la seva acceptació al curs s'oferirà més informació sobre presentacions, material de lectura i tasques.
 
Les quotes d'inscripció
La tarifa de participació consisteix en:
• Tarifa estàndard de 200 €,
• Tarifa de solidaritat de 300 €: per als participants que compten amb el suport econòmic d'una institució o que tenen un ingrés regular.
• 2 o 3 variants de quotes es proporcionaran per als participants que no puguin pagar la tarifa.

Si no pot pagar la tarifa de l'escola d'estiu, totalment o parcialment, poseu-vos en contacte amb degrowthsummerschool@gmail.com per trobar una solució. Fem tot el possible per atorgar les mateixes possibilitats de participació a tots.
Per obtenir més informació, visiteu https://summerschool.degrowth.org/2018/01/22/application-2018/

Activitats ICTA