Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

Un nou mapa elaborat per l'ICTA-UAB mostra els èxits, problemes i grans desafiaments del procés de transició a una societat lliure de...

La resistència contra l'extracció massiva de carbó a Austràlia i el creixent moviment que advoca per una "transició justa" a una societat lliure de combustibles fòssils ha tingut cert èxit però s'enfronta a grans desafiaments.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

La contaminació petroliera de l'Amazones està modificant la composició química de l'aigua

Un estudi científic de l'ICTA-UAB i l'ISS-EUR quantifica l'impacte ambiental dels abocaments procedents de l'extracció petroliera en rius de les capçaleres de l'Amazones.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Data: 2018-02-05

V Summer School on Degrowth

 

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència


Escola d'estiu sobre decreixement i justícia ambiental, a l'ICTA-UAB

24 de juny - 6 juliol 2018
Barcelona (Espanya) / Cerbère (França)

 
El món que veiem avui al nostre voltant sembla cada vegada més reaccionari i conservador. L'auge dels partits de dreta a tot el món no facilita l'aparició d'espais perquè la societat civil faci propostes a favor d'un canvi radical. Els drets humans bàsics es redueixen a mesura que la violència, el racisme i la xenofòbia sorgeixen sota diferents formes. Els defensors dels mitjans de subsistència, la terra i el medi ambient, la cultura i les tradicions han de fer front a repercussions violentes tant al sud com al nord.

No obstant això, també observem l'enfortiment del Decreixement (Degrowth) com un intent intel·lectual i pràctic de tornar a polititzar el debat sobre la molt necessària transformació socioecològica. La simplicitat, la convivència i l'intercanvi són principis en múltiples iniciatives que, en la seva diversitat, convergeixen en la recerca d'entorns justos. Cada vegada més aliats dels moviments ecofeministes, anticapitalistes i altres moviments socials ens ajuden a involucrar-nos en l'aprenentatge mutu. La literatura científica sobre Decreixement segueix expandint-se.

Al mateix temps que avancem cap a una visió de les societats que viuen en entorns justos, amb els seus propis mitjans ecològics i que distribueixen els recursos de manera més equitativa a través de noves formes d'institucions democràtiques, no podem obviar un teló de fons alarmant. La cinquena edició de la Summer School on Degrowth and Environmental Justice respon a aquest candent desafiament al difondre investigacions d'avantguarda sobre decreixement i justícia ambiental centrades en:

• Com poden les comunitats que se centren en basar la seva vida en formes no violentes, democràtiques, autònomes i de convivència prosperar sota l'hegemonia de poders impositius que lluiten pel creixement econòmic?
• Com articular col·laboracions estables entre activistes i investigadors per a l'aprenentatge mutu sobre transformacions socioecològiques radicals?

L'escola s'enfocarà en tres aspectes principals: els desafiaments, les propostes i els processos. Les conferències i tallers ajudaran a teoritzar els desafiaments, comprendre l'activisme de justícia ambiental de base. La política de decreixement serà el punt d'entrada a les propostes i el treball en grups petits de fomentar la col·laboració. El millor coneixement del compromís entre acadèmics i activistes per a la creació d'una comunitat millor permetrà descobrir els processos.

Sol·licituds
L'escola d'estiu està destinada tant a acadèmics com a activistes-investigadors de múltiples disciplines i diversos entorns geogràfics. Rebem sol·licituds d'estudiants de màster, investigadors de doctorat i postdoctorat, i defensors de la comunitat i activistes locals de tot el món. La data límit per presentar sol·licituds és l'1 de març de 2018.
Envieu un document en format PDF amb el seu CV i una carta de motivació d'una pàgina com a màxim explicant (a) el seu compromís personal o professional en el decreixement i / o justícia ambiental i (b) els seus plans futurs després d'assistir a l'escola d'estiu a degrowthsummerschool@gmail.com. El document pdf ha titular-se com el seu Cognom_Nom.
La selecció de participants s'anunciarà el 15 de març de 2018.

Per a preguntes sobre la logística, poseu-vos en contacte amb degrowthsummerschool@gmail.com, i si té preguntes sobre els continguts, envieu un correu electrònic a Beatriz Rodríguez Labajos (beatriz.rodriguez@uab.cat) o Brototi Roy (brototi.econ @ gmail.com).
El nostre objectiu és comptar amb 35-40 participants d'una diversitat de regions geogràfiques i disciplines acadèmiques. Un cop sigui seleccionat, s'espera que presenti la seva investigació i / o projecte a través d'una visita guiada al començament del curs i que presenti una treball en grup petit al final de l'escola. Després de la seva acceptació al curs s'oferirà més informació sobre presentacions, material de lectura i tasques.
 
Les quotes d'inscripció
La tarifa de participació consisteix en:
• Tarifa estàndard de 200 €,
• Tarifa de solidaritat de 300 €: per als participants que compten amb el suport econòmic d'una institució o que tenen un ingrés regular.
• 2 o 3 variants de quotes es proporcionaran per als participants que no puguin pagar la tarifa.

Si no pot pagar la tarifa de l'escola d'estiu, totalment o parcialment, poseu-vos en contacte amb degrowthsummerschool@gmail.com per trobar una solució. Fem tot el possible per atorgar les mateixes possibilitats de participació a tots.
Per obtenir més informació, visiteu https://summerschool.degrowth.org/2018/01/22/application-2018/

Activitats ICTA