Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Xavier Gabarrell, nou director de l’ICTA-UAB

Data: 2018-03-15

Xavier Gabarrell


Xavier Gabarrell és des del passat 6 de març el nou director de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB). L’investigador substitueix en el càrrec a Jordina Belmonte, qui ha estat directora de l’Institut des del 2012.

El nou equip de direcció està integrat per Jordi Garcia Orellana com a secretari, Antoni Rosell Melé com a sotsdirector de Postgrau i coordinador del Doctorat, i Giorgos Kallis com a vocal de carrera científica. També s’ha incorporat a l’equip la directora de la Unitat d’Excel·lència María de Maeztu, Patrizia Ziveri; la coordinadora del màster SAES, Antònia Casellas i la coordinadora del màster JEMES, Maria Rosa Rovira. 

L'objetiu principal de l'equip és aconseguir una millor qualitat de vida pel desenvolupament de la recerca en l’ICTA-UAB, i entre les fites que s'han fixat per al seu mandat es troba la definició de la carrera científica, continuant amb els programes d'atracció de talent amb l'objectiu de retenir i consolidar les carreres professionals. Aposten per una governança adaptativa, coresponsable i l’empoderament a través del treball en comissions, la transparència en el procés de presa de decisions, la fluïdesa en la gestió de l'Institut i l'increment la comunicació interna. L'equip pretén aprofitar millor les sinèrgies amb la resta d’unitats i departaments de la mateixa universitat, així com amb altres instituts i el Parc de Recerca.

Xavier Gabarrell és llicenciat en Ciències Químiques (Quí¬mica Industrial) per la UAB i doctor al Programa de Biotecnologia (1995). És professor Titular d'Enginyeria Química i va ser director de l’ICTA-UAB del 2003 al 2006. És l'investigador responsable del grup de recerca Sostenibilitat i Prevenció Ambiental (SosteniPrA, SGR). La seva recerca en el Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental,  i l'ICTA-UAB durant els darrers 15 anys s'ha centrat en la Biotecnologia ambiental (tractament de residus mitjançant fongs...), així¬ com en l'ecologia industrial, fluxos materials, indicadors de sostenibilitat urbana, sostenibilitat de cultius energètics, la prevenció ambiental, la gestió de residus i l'avaluació ambiental a l'empresa. 

Jordina Belmonte continuarà desenvolupant la seva tasca científica a l’ICTA-UAB a través del grup de recerca “Aerobiologia, entomologia, transport atmosfèric i salut” i com a professora del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (BABVE). La comunitat ICTA-UAB va expresar el seu agraïment per la tasca desenvolupada al llarg d’aquests anys.

Activitats ICTA