Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Roser Maneja participa en un seminari de la UNESCO per a definir el Pla d’Acció de Ginebra

Data: 2018-04-10

Geneva Lake Workshop


La investigadora de l'ICTA-UAB Roser Maneja, del grup Conservació, Biodiversitat i Canvi Global, va assistir al Geneva Lake Workshop organitzat a Lausana (Suïssa) per la UNESCO. Roser Maneja va ser convidada com a representant del Centre Internacional per a les Reserves de la Biosfera de la Mediterrània, un dels Centres de Categoria 2 de la UNESCO (C2C). El taller va permetre el desenvolupament dels debats que es van dur a terme a Ginebra durant la Conferència 'Mobilizing UNESCO Chairs in the Natural Sciences for Policy Action towards the 2030 Agenda' (5-7 de juliol de 2017) i en el document final "Ginebra Milestone "aprovat durant la seva celebració.

La reunió de treball va tenir com a objectiu fomentar reflexions conjuntes i identificar les accions més pertinents necessàries per posar en pràctica les recomanacions recollides en el document "Ginebra Milestone", elaborar una estratègia de seguiment que reflecteixi les necessitats i perspectives de la UNESCO i la seva xarxa de càtedres, i promoure col·laboracions més forts amb, i propietat de, aquest últim en tot el procés de seguiment.

La reunió va permetre fomentar les capacitats de les Càtedres UNESCO sobre com comunicar la ciència i totes les activitats relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030 al públic en general, a les organitzacions internacionals i als Estats Membres, mitjançant diverses presentacions d'experts en comunicació de les institucions sòcies del projecte.

La trobada va contribuir a assegurar la finalització del Pla d'Acció de Ginebra així com a identificar, en col·laboració amb representants seleccionats de les Càtedres UNESCO, Xarxes UNITWIN i C2C en Ciències Naturals, una acció prioritària per a cada àrea d'intervenció, per a ser considerada com els primers passos concrets per a la implementació del Pla d'Acció de Ginebra.

El segon resultat del taller és l’aprovació d'una proposta de projecte destinada a desenvolupar una Plataforma de Comunicació i Divulgació, l'objectiu de la qual seria donar suport a les xarxes científiques de la UNESCO, incloses les Càtedres UNESCO, Xarxes UNITWIN i C2C relacionades amb el sector de Ciències naturals, per millorar la xarxa i comunicar els seus coneixements acadèmics i científics per a la implementació dels ODS.

Les prioritats identificades en el marc de la finalització del Pla d'Acció de Ginebra, inclosa la voluntat de desenvolupar una Plataforma de Comunicació i Difusió, contribuiran a una cooperació més sòlida dins de la família científica de la UNESCO ia una contribució reforçada a l'Agenda 2030 .

 El Pla d'Acció de Ginebra es compartirà per a consulta i validació internament, així com amb els socis del projecte i amb tots els participants de la reunió de Ginebra. Un cop validat, el document serà compartit amb totes les Càtedres UNESCO i Xarxes UNITWIN en Ciències Naturals, així com amb el sector d'Educació de la UNESCO i amb tots els Punts Focals dedicats a les Càtedres UNESCO en el Sector de Ciències Naturals.

Activitats ICTA