El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Tracking the battles for environmental justice: here are the world’s top 10

Today is World Environment Day. Environmental conflicts should not be seen as disruptions to smooth governance, fixable with market solutions, technology or police bullets.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Data: 2018-04-19

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg. El preu dels fertilitzants, les dinàmiques del mercat i el limitat accés als crèdits són altres de les dificultats amb què han de bregar per fer econòmicament sostenibles els seus cultius.

Així es desprèn d'un projecte de recerca dut a terme per l'investigador Marie Curie a l'ICTA-UAB, Sergio Villamayor-Tomás que pretén comprendre la gestió que les comunitats locals fan dels recursos naturals com la irrigació, la silvicultura o la pesca, des d'una perspectiva de la justícia ambiental.

La investigació, duta a terme a Mèxic amb el Dr. Gustavo García López de la Universitat de Puerto Rico, va analitzar la capacitat dels agricultors de regadiu per adaptar-se a les sequeres i si la seva pertinença a les associacions d'usuaris d'aigua i ejidos (règims comunals de terra) ho facilita.

La investigació va revelar que l'adaptació dels agricultors als problemes que afecten l'ús de l'aigua és molt millor si les associacions d'usuaris de l'aigua treballen de forma adequada, ja que aquestes els faciliten accés a informació, a arranjaments per augmentar l'eficiència en el repartiment i ús d'aigua i a les subvencions econòmiques. L'estudi revela però, que els problemes d'aigua són pitjor gestionats pels qui conreen en terres comunals que per qui ho fan en terres privades, ja que les primeres són més petites i tenen menys recursos. Així mateix, destaca que la capacitat d'aquestes associacions s'ha vist molt perjudicada per les polítiques de liberalització i les reformes sobre la terra aplicades en les últimes dècades.
Més recentment, Villamayor-Tomás i García-López ha finalitzat un article que explora com la participació de les comunitats locals de gestió de recursos naturals en accions reivindicatives i en moviments de justícia ambiental afecta a la manera en què aquestes comunitats gestionen els seus recursos. Per fer això, van sintetitzar els resultats de 81 estudis de casos a tot el món.

Els resultats mostren que un dels efectes més importants dels moviments en les comunitats és la defensa dels seus drets a usar i administrar els seus recursos envers les diferents amenaces. Aquestes amenaces comprenen no només la intrusió de grans actors d'ús de recursos (grans empreses fusteres i de pesca ...) i projectes extractius a gran escala (transferències d'aigua o projectes miners) en els territoris de les comunitats, sinó també polítiques de privatització i conservació governamentals que restringeixen l'accés de les comunitats i la forma en què administren els recursos.

Curiosament, la mobilització de les comunitats locals contra aquestes amenaces no només pot garantir el seu ús i drets de gestió, sinó també beneficis a més llarg termini per a la gestió comunitària dels recursos. Aquests beneficis inclouen la democratització dels processos de decisió col·lectiva de les comunitats, la revitalització dels vincles d'identitat i el coneixement ecològic local, la posada en pràctica de projectes de desenvolupament comunitari, o la creació d'organitzacions niuades (de segon ordre) per la gestió dels recursos. Explorar aquests possibles efectes a més llarg termini seria el següent pas per connectar encara més la justícia ambiental i els ajuts per a la gestió basada en la comunitat dels recursos naturals.

Els propers 20, 21 i 22 de juny Villamayor-Tomás, García-Lopez i Giacomo D'Alisa (Universitat de Coimbra) rebran a l'ICTA-UAB al voltant de 30 investigadors internacionals en el "Workshop on Social Movements and Commons: A Virtuous Circle?" (Taller sobre Moviments Socials i Comuns: Un cercle virtuós?"; https://www.iasc-commons.org/event/ws- social-Mobilization-commons /). Al taller reflexionaran sobre les interaccions entre els moviments de justícia ambiental i la gestió comunal de recursos naturals, infraestructures verdes i altres espais urbans, i serveis públics.

Irrigation farmers and associations against droughts and global market disturbances: a large n-study from BAT :: video communication on Vimeo.

 

 

 Activitats ICTA