L'ICTA-UAB reuneix experts mundials en decreixement i justícia ambiental

L’ICTA-UAB organitza del 24 de juny al 6 de juliol la Vª Escola d’Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Tracking the battles for environmental justice: here are the world’s top 10

Today is World Environment Day. Environmental conflicts should not be seen as disruptions to smooth governance, fixable with market solutions, technology or police bullets.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

L'empresa amb la ciència espanyola

Organitzacions i patronals vinculades a l' R+D+I manifesten el seu suport a la investigació i se sumen a la petició de l'Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) perquè la classe política abordi el més aviat possible els problemes administratius que actualment afecten a la ciència a Espanya.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Una transició forestal al centre de Mèxic?

Data: 2018-05-02

A forest transition in central Mexico?


En aquest nou article, publicat Restoration Ecology, dirigit per Jordi Honey-Rosés (University of British Columbia) i participat per l’investigador de l’ICTA-UAB Esteve Corbera, els autors examinen el canvi en l'ús de la terra al centre de Mèxic i relacionen aquest canvi amb els patrons agrícoles i socioeconòmics. El recent anàlisi de l'extensió terrestre revela una important recuperació dels boscos a tot el món, el que suggereix que alguns països poden estar experimentant una transició forestal. No obstant això, les imatges obtingudes per teledetecció no revelen les causes de la recuperació forestal, que podria ser degut a esforços de reforestació actius o bé a processos de successió natural (reforestació passiva).

A través d'una investigació de camp realitzada per l'exestudiant de màster de ICTA-UAB, Marlene Maurer, van intentar distingir aquests dos processos en els boscos prioritaris temperats que envolten la Reserva de la Biosfera de la Papallona Monarca (342,773 ha) a l'estat de Michoacán. Van combinar una anàlisi d'imatges obtingudes per teledetecció amb entrevistes de camp per tal d’examinar els mecanismes i els impulsors de la recuperació forestal observada.

L'anàlisi de les imatges de satèl·lit revela un augment net de 3.798ha de bosc entre 1986 i 2012, encara que la taxa de recuperació s'està desaccelerant. Les dades de l'entrevista suggereixen que la gran majoria dels boscos recuperats són fruit del rebrot natural (reforestació passiva), i la major part d'aquest rebrot s'observa en terres forestals prèviament degradades. Per tant, estimen que entre 58 i 429 ha s'han recuperat gràcies als esforços actius de reforestació en el període comprès entre 1986-2012. Van descobrir que la tala reduïda i les pressions de la pastura són dos importants impulsors de la recuperació forestal, mentre que l'abandonament agrícola pot ser menys influent del que es creu.

Aquests resultats parlen de la política de conservació i dels programes de reforestació en diferents sentits. En primer lloc, suggereixen que la relació cost-efectivitat pot ser una limitació important per ampliar la reforestació activa, particularment si aquesta última suposa una petita contribució al nou creixement forestal detectat. En segon lloc, les troballes indiquen que les terres forestals prèviament degradades s’haurien de considerar actius ambientals en els programes de restauració forestal, donada la seva contribució significativa a la recuperació dels boscos. Finalment, i el més important, els investigadors consideren que sempre que l'emplaçament, el paisatge i els entorns socials permeten una restauració passiva, els programes de restauració forestal haurien de considerar donar suport, facilitar o accelerar el creixement natural en lloc de la reforestació activa. Les inversions en reforestació es podrien gastar de manera assenyada donant suport i mantenint la resiliència natural dels boscos en lloc d'en costosos programes de reforestació.

Referència:
Honey‐Rosés J., Marlene M., Ramírez M.I., Corbera E. "Quantifying active and passive restoration in Central Mexico from 1986–2012: assessing the evidence of a forest transition". Restoration Ecology. 2018

Activitats ICTA