Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research

Call for 2 Post-doc Fellowships for Climate Change Research.

L'empresa amb la ciencia espanyola

Organitzacions i patronals vinculades a l' R+D+I manifesten el seu suport a la investigació i se sumen a la petició de l'Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) perquè la classe política abordi el més aviat possible els problemes administratius que actualment afecten a la ciència a Espanya.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

Es preveuen nivells de pol·len alts per a aquesta primavera

Investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB han presentat avui les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per a la primavera i l’estiu.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Els acords climàtics globals, més fàcils de negociar sota criteris de benestar humà

Un estudi de l'ICTA-UAB conclou que els acords contra el canvi climàtic resultarien més atractius per als països rics si s'analitzessin tenint en compte l'Índex de Desenvolupament Humà, en comptes del PIB.

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM

1ST ICTA-UAB SPRING SYMPOSIUM.

L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

L’Amazones bolivià, de camí a la deforestació

Una de les zones de major biodiversitat amazònica patirà pèrdues molt més “alarmants” amb l’aprovació d’una controvertida llei, segons denuncia un estudi realitzat per investigadors del ICTA-UAB.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Científics alerten de la ràpida degradació dels ecosistemes marins i la seva greu repercussió per al planeta

Un llibre editat per investigadors de l'ICTA-UAB, la UB, el CNRS francès i l'IEO aborda el concepte de "bosc animal" i recorda l'important paper dels mars i oceans front al canvi climàtic.

La investigadora de l’ICTA-UAB Victoria Reyes-García rep un ERC Consolidator Grant

La investigadora ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), Victoria Reyes- García ha rebut un ajut Consolidator Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per a desenvolupar un projecte que vol aportar informació del coneixement local a la investigació del canvi climàtic.

La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
L'empresa amb la ciencia espanyola

Data: 2018-05-10

SOMMa Alliance

 

Organitzacions i patronals vinculades a l' R+D+I manifesten el seu suport a la investigació i se sumen a la petició de l'Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) perquè la classe política abordi el més aviat possible els problemes administratius que actualment afecten a la ciència a Espanya.

SOMMa i les organitzacions que donen suport a aquesta iniciativa representen a prop de 6.800 empreses, societats, centres i unitats de recerca, que donen feina a més de 500.000 persones a Espanya i la seva activitat econòmica equival al 10,53% del PIB.

L'Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) va expressar la seva preocupació per la reducció del finançament en R+D+I i per alguns problemes administratius que constrenyen la ciència espanyola en un esdeveniment celebrat recentment a Madrid. Així mateix, l'aliança ha presentat l' "Informe SOMMa: Accions necessàries per salvaguardar la competitivitat de la ciència" a tots els grups parlamentaris per abordar el més aviat possible aquests problemes administratius.

Ara, per primera vegada, organitzacions empresarials i associacions vinculades a l' R+D+I a Espanya manifesten el seu suport a la investigació espanyola i a la iniciativa impulsada per SOMMa. En concret, SOMMa, les patronals i organitzacions destaquen la necessitat de comptar amb regulacions específiques i adequades dins el marc de la normativa europea que salvaguardin la competitivitat del sector, tal com succeeix en altres països. A més, insisteixen en la necessitat d'establir la ciència com una prioritat i impulsar la innovació perquè el coneixement es transformi en benefici per a la societat.

SOMMa compta amb el suport de les organitzacions i patronals més rellevants en l'àmbit de la R+D+I a Espanya i reuneix, al sector biotecnològic, mitjançant l'Asociación Española de Bioempresas (ASEBIO); el sector de la indústria tecnològica digital, mitjançant l'Asociación de empresas de electrónica, tecnologías de la información, telecomunicaciones y contenidos digitales (AMETIC); i el sector aeroespacial, mitjançant l'Asociación Española d'e Empresas Tecnológiques de Defensa, Aeronáutica y Espacio (TEDAE), a més de la Fundación Cotec para la innovación (COTEC), que promou la innovació com a motor de desenvolupament econòmic i social, i la Confederación de Sociedades científicas de España (COSCE), que reivindica disposar de polítiques científiques coherents, eficaces i transparents. SOMMa compta també amb el suport de la Red de Entidades Gestoras de Investigación Clínica, Sanitaria y Hospitalaria (REGIC) en aquest comunicat.

Tots aquests col·lectius, units als centres i unitats de SOMMa, representen a prop de 6.800 empreses, societats, centres i unitats de recerca que donen feina a més de 500.000 persones i la seva activitat econòmica equival al 10,53% del PIB a Espanya.

"Ja no es tracta de defensar la ciència des del punt de vista dels centres d'investigació. La ciència és el motor de l'economia, el sector empresarial ho té clar i està amb nosaltres en aquesta crida als partits polítics perquè apostin decididament per la investigació" expressa Luis Serrano, director del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i president de SOMMa. "És urgent que es prenguin mesures que salvaguardin la competitivitat de la ciència, i per extensió, de l'economia espanyola. Per a això, necessitem desbloquejar els problemes administratius que actualment estan afectant les entitats de R+D, i incrementar la inversió en R+D+I" conclou.

"Sense ciència és impossible que el nostre país pugui ser competitiu i que des de les empreses puguem innovar. ASEBIO vol donar suport a totes les iniciatives centrades en portar la ciència al debat públic i polític, i d'aquí el nostre compromís i suport a SOMMa. Considerem que ha arribat el moment d'establir les bases d'un nou model de finançament públic de la R+D+I  i un marc regulador estable que reflecteixin una aposta estratègica per la R+D amb visió a mig i llarg termini i amb consens polític", explica Ion Arocena, director general d'ASEBIO.

Des del sector TIC, Pedro Mier, president d'AMETIC, afirma que "el sector TIC, al nostre país i també a nivell internacional, és un dels actors més importants per inversió en R+D+I, clau per a la productivitat i la competitivitat de les empreses. Qualsevol país que vulgui impulsar l'ocupació d'alt valor afegit i el creixement de la renda ha d'apostar pel coneixement". I continua, "la innovació de base tecnològica, tan rellevant en aquesta nova revolució industrial, necessita d'un sistema científic potent, ben connectat amb l'empresa. Un sistema així no s'improvisa, és el resultat d'un esforç sostingut que expressi un compromís polític de llarg recorregut, un projecte compartit de país, que nosaltres recolzem".

Les associacions Feique i Farmaindustria també van recolzar la preocupació que SOMMa està traslladant a autoritats i societats davant els problemes que afronta la R+D+I a Espanya. En un comunicat conjunt fet públic fa unes setmanes manifestaven el seu compromís amb la R+D -i per tant amb els centres dedicats a la investigació i amb la col·laboració publicoprivada en aquest àmbit- i se sumaven a la petició de propiciar una reflexió per part de polítics i gestors per, des d'una visió estratègica i a llarg termini, prendre mesures estructurals per impulsar la recerca a Espanya, particularment en àmbits com el biomèdic, farmacèutic, químic i biotecnològic.

Entitats i associacions que donen suport a la iniciativa d'SOMMa

  • Asociación Española de Bioempresas (ASEBIO) – www.asebio.com
  • Asociación de empresas de electrónica, tecnologías de la información, telecomunicaciones y contenidos digitales (AMETIC) - https://ametic.es
  • Asociación Española de Empresas Tecnológicas de Defensa, Aeronáutica y Espacio (TEDAE) - www.tedae.org
  • Fundación Cotec para la innovación (COTEC) – http://cotec.es/
  • Confederación de Sociedades Científicas de España (COSCE) - http://www.cosce.org/
  • Red de Entidades Gestoras de Investigación Clínica Hospitalaria y Biosanitaria (REGIC) - http://regic.org/
  • FarmaIndustria – www.farmaindustria.es
  • Federación Empresarial de la Industria Química Española (FEIQUE) – www.feique.org

Sobre SOMMa
L’Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) reuneix centres i unitats de recerca que compten amb els distintius d'excel·lència Severo Ochoa i Maria de Maeztu a Espanya. Gràcies al suport de la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació, aquests centres i unitats s'han aliat per promoure, reforçar i maximitzar a nivell nacional i internacional tant el valor de la ciència d'excel·lència produïda pels centres i les unitats, com el seu impacte econòmic i social. SOMMa està format per 25 centres i 16 unitats repartits per tot el territori espanyol que cobreixen totes les disciplines científiques incloent ciències de la vida, humanitats i ciències socials, matemàtiques, enginyeria i ciències experimentals. El conjunt de centres i unitats de SOMMa apleguen més de 7.000 empleats dedicats a la investigació, formen cada any a més de 500 doctors i els ajuts per a projectes europeus que reben suposen un retorn aproximat de 530 milions d'euros per a un període de 5 anys. Només el 2016, la investigació dels centres i unitats SOMMa s'ha publicat en més de 5.800 articles en les millors revistes científiques i ha donat lloc a 8 noves empreses spin-off, més de 100 sol·licituds de patents registrades i uns 350 col·laboracions i contractes amb empreses.

www.SOMMa.es

Activitats ICTA