Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Paco Muñoz, Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya

Data: 2018-06-06

Premi Medi Ambient a Paco Muñoz

 

La Generalitat de Catalunya ha concedit el Premi Medi Ambient -a títol pòstum- al que fou tècnic de l'Oficina de Medi Ambient de la UAB durant més de 20 anys, Paco Muñoz, per la seva lluita contra el malbaratament alimentari. 

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va concedir el dimarts, 5 de juny, al vespre, en el Dia Mundial del Medi Ambient, en un acte al Palau de la Generalitat, el Premi Medi Ambient al geògraf i tècnic de l'Oficina de Medi Ambient de la UAB durant més de 20 anys, Paco Muñoz, a títol pòstum.

El premi -que va recollir la seva dona, la geògrafa Anna Tardà- se li ha atorgat per la seva contribució en la lluita contra el malbaratament alimentari, tant a la UAB com a través de la plataforma "Aprofitem els Aliments", de la qual n'és el fundador.

En Paco Muñoz -incansable quan es tractava de treballar per a millorar tot allò referent al medi ambient- també va promoure iniciatives innovadores i va encapçalar projectes en àmbits com la gestió de residus i l'adaptació mediambiental de màquines de "vending" i de festes majors (gots reutilitzables).

Muñoz va començar a treballar a la UAB l’any 1992. Fins al 1997, va treballar com a tècnic superior del Fons Estadístic de la Biblioteca de Ciències Socials. Posteriorment va incorporar-se a l’Oficina de Medi Ambient, on va estar destinat durant més de 22 anys.

La seva gran dedicació professional va contribuir decisivament a que la UAB excel·lís en temes de gestió ambiental com ara la gestió dels residus, l’ambientalització d’esdeveniments i el malbaratament alimentari. Gràcies a ell, la UAB va guanyar molt: la Festa Major de la UAB va tenir, quan ningú coneixia el concepte encara, un "got reutilitzable", o una "gotimplora", o un dinar contra el malbaratament alimentari a la Plaça Cívica, que es fa cada any al voltant de Sant Jordi, per recaptar aliments pel Banc d'Aliments, entre moltes d'altres inciatives que va impulsar.

ALTRES GUARDONATS
La Generalitat també ha reconegut amb el Premi Medi Ambient a l'entitat ecologista Depana. I també ha distingit l'empresa Masias Maquinaria en la modalitat de recerca, per una prova pilot per allargar la vida dels teixits, i en la modalitat d'iniciatives, el projecte de simbiosi industrial del Polígon Bufalvent, així com la iniciativa de l'Associació Espigoladors de lluita contra el malbaratament. 

Activitats ICTA