Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

S'adapten millor al canvi climàtic els agricultors que formen part de cadenes locals d'usuaris?

Les sequeres, les inundacions i l'increment de les temperatures derivats del canvi climàtic no són les úniques amenaces a què han de fer front els agricultors amb cultius de reg.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
L'ICTA-UAB presenta un informe elaborat junt amb el Worldwatch Institute (WWI)

Data: 2018-06-13

Els investigadors del grup Conservació, Biodiversitat i Canvi Climàtic de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), Pablo Knobel, Roser Maneja i Martí Boada, van presentar el dijous dia 14 de juny, al Palau Macaya (Barcelona) l'informe "Espais verds urbans i salut humana. Cap a una nova agenda de recerca", elaborat en estreta col·laboració amb el Worldwatch Institute (WWI), amb seu a Washington. L'informe suposa un avanç més en la investigació en relació a aquesta temàtica, a més de representar la continuació de l'estudi previ centrat en l'anàlisi del paper de la biodiversitat urbana com a indicadora de sostenibilitat en ciutats mediterrànies, estudi que va ser publicat en 2016, en forma de tres capítols, a l'anuari de referència mundial State of the World.

El present informe s'integra en una sèrie de reports editats pel mateix WWI per tal d'aprofundir sobre temes d'actualitat relacionats amb diferents aspectes de la sostenibilitat mundial amb el principal objectiu de difondre els seus resultats a un públic ampli i tenir una repercussió directa en la societat. Amb el títol Urban Greean Spaces and Human health. Toward a Research Agenda, el present informe, publicat íntegrament en digital i en anglès, se centra en l'anàlisi de les relacions potencials entre els espais verds urbans i la salut humana, analitzant-des d'una perspectiva interdisciplinària.

Les idees principals que s'extreuen de l'informe es resumeixen a continuació. Amb el creixement de les ciutats i l'augment mundial de la població urbana també augmenta la preocupació pel benestar dels habitants de les urbs. En aquest sentit, els espais verds urbans poden tenir un paper molt rellevant. La naturalesa i els espais verds han estat lligats a les persones durant tota la història en moltes parts del món i hi ha referències específiques a la salut ia des de l'antiga Grècia. Hi ha molts estudis que estableixen vincles entre la presència, proximitat i, en un nombre reduït de casos, la qualitat del verd amb diferents factors de la salut humana. Aquests factors inclouen des salut mental fins mortalitat, passant per malalties cardiovasculars o el nivell de desenvolupament cognitiu en nens i joves. Tot i que ja existeixen diversos vincles descrits, és important remarcar que encara queden molts factors rellevants per analitzar i que el seu estudi detallat podria generar informació molt més robusta sobre les relacions entre els espais verds urbans i la salut humana.
 

Programa

Dia: Dijous 14 de juny de 2018
Lloc: Palau Macaya
, Passeig de Sant Joan 108, 08009 Barcelona

10.00 – 11.00h

 Lliurament d'acreditacions

 

11.00 – 11.15h

 Benvinguda:

  • Sr. Jaume Lanaspa, President de l'Oficina del Club de Roma a Barcelona

 

11.15 – 11.45h

 Recerca en salut de la Fundació Bancaria “La Caixa”. Reptes i oportunitats.

  • Sr. Àngel Font. Director de l’àrea de ciència de la Fundació la Caixa.

 

11.45- 12.45h

 Conferencia magistral. Espais verds: salut I desenvolupament infantil.

  • Dr. Payam Dadvand. Professor adjunt a la investigació al ISGlobal.

 

12.45 -13.00h

 Espais verds urbans i salut humana. Cap a una nova agenda de recerca. Antecedents.

  • Dr. Roser Maneja. Investigadora al ICTA-UAB

 

13.00-13.45

 Espais verds urbans i salut humana. Cap a una nova agenda de recerca. Informe   WorldWatch.

  • Sr. Gary Gardner. Director de publicacions del WWI
  • Sr.  Pablo Knobel. Investigador pre-doctoral al ICTA-UAB

 

13.45 – 14.00 h

 Cloenda:

  • Sr. José Manuel Morán, Vicepresident del Capítol Espanyol del Club de Roma

 

 

Activitats ICTA