Nace El Observatorio del Besòs: un proyecto de seguimiento de la calidad de los sistemas fluviales de la cuenca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través del Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), y el Consorci Besòs Tordera evaluarán el estado de calidad a largo plazo de la cuenca del Besòs gracias a la creación de la Observatorio del Besòs.

Shift in large-scale Atlantic circulation causes lower-oxygen water to invade Canada's Gulf of St. Lawrence

The Gulf of St. Lawrence has warmed and lost oxygen faster than almost anywhere else in the global oceans.

Climate Change Modifies the Composition of Reefs

Corals devastated by climate change are being replaced naturally by other species such as gorgonians, which are less efficient in acting as a carbon sink.

ICTA-UAB launches the first master’s Degree in “Political Ecology. Degrowth and Environmental Justice”

The Institute of Environmental Science and Technology (ICTA-UAB) launches the master’s Degree in “Political Ecology.

Pioneering study analyses the effects of forests on human health

A group of volunteers have participated in an experimental study conducted by the ICTA-UAB to analyse the potential health benefits of forests.

Marine Litter on Mediterranean Beaches Triples in Summer

The Institute of Environmental Science and Technology of the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) analyses and quantifies the waste generated by tourists in eight islands of the Mediterranean as part of the European BLUEISLANDS project.

Mapping the Urban Vitality of Barcelona

Researchers at the UAB have mapped Barcelona and and 9 surrounding towns using a new methodology based on urbanism activist Jane Jacobs' ideas on how cities should be configured to become vital spaces: 25% of the area is classified as having high vitality.

Agricultural intensification not a “blueprint” for sustainable development

Social and ecological results of increased agricultural intensification are not as positive as expected.

Green urban planning must consider social equity criteria

Cities that do not include social equity criteria into their political strategies to make their urban environment greener and more ecological will not achieve long-term sustainability and risk creating green enclaves only for the social elite.

The ICTA-UAB alerts of a new invasive Asian beetle pest in Catalonia that kills mulberry trees

A study by researcher of the ICTA-UAB and the Department of Agriculture Víctor Sarto i Monteys has identified in the province of Barcelona the presence of a species from Asia that could spread through Europe.

More than 120 ICTA-UAB researchers addressed environmental challenges at a symposium, especially those arising from global and...

The Institut of Environmental Science and Technology of the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) organized its 1st Spring Symposium with the aim of addressing some of the main environmental and sustainability challenges.

Low-carbon energy transition requires more renewables than previously thought

A new study by ICTA-UAB analyzes the impacts on lifestyles of substituting fossil fuels for cleaner energies.

Are Farmers Who Belong to Local User Associations Better Adapted to Climate Change?

Droughts, floods and high temperatures derived from climate change are not the only threats that farmers with irrigated crops must face.

Climate Change Threatens World's Largest Seagrass Carbon Stores

Shark Bay seagrass carbon storage hotspot suffers alarming losses after a devastating marine heat wave, according to a study led by ICTA-UAB researchers.

Amazon's indigenous people hunt animals feeding in areas contaminated by oil spills

A study by the ICTA-UAB and the UAB Department of Animal Health and Anatomy demonstrates that the main species hunted by the indigenous popoulations of the Peruvian Amazon ingest water and soil contaminated with hidrocarbons and heavy metals.

The new Planttes app warns of allergy risks in different urban areas

The Planttes application is a citizen science project which aims to encourage people to identify and locate on a map the existence of allergy-causing plants and indicate their phenological state.

New Project to Link Extreme Weather Events, Atmospheric Biodiversity and Human Health

A new ICTA-UAB project led by researcher Jordina Belmonte will study the effects of extreme meteorological events on the biological biodiversity present in the atmosphere in order to predict changes in the environment and possible affectations on human health.

ICTA-UAB’s success: five ERC grants in two years

The Institute of Environmental Science and Technology of the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) has been awarded five European Research Council (ERC) grants in two years, which is about ten per cent of all ERC grants arriving in Catalonia over the period from the end of 2015 to the end of 2017.

New ICTA-UAB 'Welcome Guide'

The new ICTA-UAB 'Welcome Guide' it is at your disposal now. With this document, we aim to help you discover the basics of the PhD programme, ICTA-UAB’s structure, etc.
News
Lliurament de la 2ª edició del Premi Campus Muntanya d'Alinyà

Date: 2018-09-25

2on Premi Campus Muntanya d'Alinyà 2018

 

El guardó, atorgat per l’ICTA-UAB i la Fundació Catalunya La Pedrera, premia el millor treball de Fi de Grau realitzat en el marc del “Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà”.

Es lliurarà dijous dia 27, a les 17.15 hores, a l’ICTA-UAB, al campus de Bellaterra.

La Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Catalunya La Pedrera lliuraran el segon Premi Campus Muntanya d’Alinyà al millor Treball de Fi de Grau realitzat en el marc del “Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà”. L’acte de lliurament tindrà lloc el proper dijous dia 27 de setembre, a les 17.15 hores, a la seu de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), al campus de Bellaterra.

El “Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà” es va instaurar el curs 2012-2013 com a resultat de la col·laboració entre la Fundació Catalunya La Pedrera i la UAB a través de l’ICTA-UAB, i posa a disposició dels estudiants i investigadors de diferents àmbits, diversos equipaments per realitzar projectes i activitats de recerca, formatives i de divulgació a la Muntanya d’Alinyà, la finca privada més gran de Catalunya. Des dels inicis d’aquesta col·laboració, han participat al Campus d’Alinyà més de 500 estudiants que han realitzat més de 50 treballs de fi de grau, estades de màster o pràctiques acadèmiques,  xifres que han permès consolidar aquest espai natural protegit ubicat a la comarca de l’Alt Urgell, com un entorn ideal per al desenvolupament d’activitats de recerca i pràctiques de camp relacionades amb el medi ambient i les ciències naturals, tant des de l’àmbit científic com humanístic.

El guardó és de caràcter biennal i consta d’un primer premi, consistent en 2.000 euros i la menció de dos treballs finalistes. En aquesta segona edició, opten al premi 32 alumnes que han realitzat un total de 10 treballs de fi de grau realitzats durant el període 2016-2018 en el marc del Campus d’Alinyà, valorant la seva qualitat científica, rellevància, aplicabilitat i innovació. 
Propietat de la Fundació Catalunya  La Pedrera, l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà disposa de 5.000 hectàrees de biodiversitat extremadament rica i variada. L’any 2012, amb la finalitat d’organitzar i gestionar el desenvolupament de projectes i activitats de recerca, d’assessorament, formatives i de divulgació en l’àmbit del medi ambient, s’hi va constituir  el Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà i se’n va encarregar la gestió acadèmica a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

A través del Campus d’Alinyà, l’ICTA-UAB posa a disposició dels estudiants i investigadors de la UAB i dels centres de recerca adscrits, diversos equipaments per al desenvolupament de activitats de recerca, formatives i de divulgació, així com serveis d’allotjament, restauració i transport en condicions especials. Poden fer ús, per exemple, d’un laboratori, estacions meteorològiques a Alinyà i Prat Major, plataformes d’observació i sala d’actes. Destaca, sobretot, l’entorn natural de la zona i les diverses activitats que s’hi desenvolupen.

En els darrers sis cursos acadèmics, també ha estat l’escenari de recerca vinculada al Màster d’Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia (BABVE) de la UAB i al Màster Interdisciplinari en Sostenibilitat Econòmica, Ambiental i Social (SAES) de l’ICTA-UAB. L’espai acull pràctiques d’assignatures com Biologia i diversitat d’artròpodes, sessions formatives de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) i sortides del curs “Bojos per la Natura” que l’ICTA-UAB organitza per a estudiants de secundària, amb el suport de la Fundació Catalunya- La Pedrera.
 
La riquesa del medi natural de la Muntanya d’Alinyà és deguda, en bona part, al seu relleu accidentat, a una considerable variació altitudinal i a la seva especial ubicació geogràfica, de manera que en una distància relativament reduïda es pot passar d’ambients mediterranis a prats subalpins. La fauna vertebrada és un bon indicador de l‘estat de conservació de tot aquest espai. S’hi localitzen espècies de caire forestal, com el gall fer o el picot negre, i altres més pròpies d’ambients rupícoles, de pastures i d’ambients fluvials. És un dels pocs llocs on es poden observar amb facilitat les quatre espècies de voltors europeus. La diversitat d'invertebrats també és molt elevada, només de lepidòpters s’hi han citat més de 700 espècies. 

CONVOCATÒRIA

Premi Campus Muntanya d’Alinyà. Edició 2016-2018. Treballs de fi de grau de Ciències Ambientals i de la Terra 

Data: Dijous dia 27 de setembre 
Horari: 17.15-18.15h. 
Lloc: Sala Montseny de l’ICTA-UAB (Edifici Z)

Comptant amb la participació de:
-   Xavier Gabarrell, director de l’ICTA-UAB
-   Cristina Palet, coordinadora de la Llicenciatura de Ciències Ambientals de la UAB
-   Miquel Rafa i Lluís Farrés, directors de l’Àrea de Territori Medi Ambient i de l’Àrea de  Coneixement
     i Recerca de la Fundació Catalunya- La Pedrera
-   Javier Lafuente, Vicerector d'Innovació i de Projectes Estratègics
 
L’acte finalitzarà amb un piscolabis.

ICTA's Activities