La Fundació Bancària ”la Caixa”, l’ICTA-UAB i el CREAF presenten l’estudi pioner Boscos sans per a una societat saludable

• Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat  Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

El mapa "Blockadia" de l'ICTA-UAB recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils.

L’ICTA-UAB participa a la trobada 100xCiencia.2 a Alacant

El congrés, que en aquesta edició està dedicat a la transferència de coneixement i tecnologia, reunirà representants de 40 centres i unitats d’investigació “Severo Ochoa” i “María de Maeztu”, respectivament.

Neix l'Aliança de centres i unitats d'excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu

La Secretària d'Estat d'I+D+i, Carmen Vela, ha presidit la primera reunió de la nova Aliança d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu.

La gentrificació verda pot limitar l'efecte favorable que les zones verdes tenen en la salut

Una recerca científica de l'ICTA-UAB i l'IMIM suggereix que els veïns de les classes socials més desafavorides no es beneficien per igual dels efectes que la creació de zones verdes té per a la salut.

La contaminació petroliera de l'Amazones està modificant la composició química de l'aigua

Un estudi científic de l'ICTA-UAB i l'ISS-EUR quantifica l'impacte ambiental dels abocaments procedents de l'extracció petroliera en rius de les capçaleres de l'Amazones.

Investigadors de l'ICTA-UAB alerten que les plantacions de palmera d'oli provoquen la infertilitat dels sòls tropicals

Les plantacions de palmera d'oli africana estan substituint en un 40% els boscos tropicals i en un 32% les pastures naturals i de cultiu de gra bàsic, segons un estudi realitzat per investigadors de l'ICTA-UAB a Guatemala.

L’ICTA-UAB estudiarà l’ús sostenible de la terra i els recursos naturals en el marc del projecte COUPLED

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) rebrà una dotació econòmica de mig milió d'euros en el marc del projecte COUPLED, una xarxa de formació innovadora europea finançada pel programa Marie Skłodowska-Curie Actions de la Unió Europea.

Científics del ICTA-UAB i ciutadans identificaran les plantes al·lergògenes de Barcelona amb la nova app Plant*tes

El Punt d'Informació Aerobiològica (PIA) de la UAB presentà la seva nova app Plant*tes a Barcelona en el marc del projecte "Ciència Ciutadana als barris" de l'Ajuntament de Barcelona.

L’EJAtlas arriba als 2.100 casos d'estudi de conflictes socioambientals al món

L'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), creat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), compta en l'actualitat amb 2.100 casos de conflictes ecològic-distributius identificats en diferents indrets del món.

Les millores sense restriccions en tecnologia pesquera amenacen el futur del peix i el marisc salvatge

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB Eric Galbraith mostra que la millora futura de la tecnologia pesquera representa una amenaça per a la pesca global que podria ser major que el canvi climàtic.

Un termòstat a l’edat de gel va evitar el refredament extrem del clima

Durant les edats de gel, un mecanisme regulador no identificat va evitar que les concentracions atmosfèriques de CO2 caiguessin per sota d'un nivell que podria haver donat lloc a un refredament ràpid.

La nova teoria del "a-creixement" econòmic contribueix a la viabilitat de les polítiques climàtiques

 L'investigador de l'ICTA-UAB, Jeroen van den Bergh publica aquest mes a Nature Climate Change un estudi que proposa una nova teoria econòmica compatible amb la lluita contra el canvi climàtic.

Un projecte europeu analitza els efectes dels residus generats pel turisme a les illes de la Mediterrània

Un estudi europeu en què participa l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) analitzarà i proposarà solucions als efectes de l'increment dels residus generats pel turisme durant el període estiuenc a les illes de la Mediterrània .

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.

Relacions socials, èxit a la caça i bona salut, font de felicitat per a les comunitats indígenes

Les persones de les comunitats rurals i indígenes dels països del Sud releguen els ingressos econòmics a una posició secundària com a font de satisfacció.
'
Personal
Esteve Corbera Elizalde
Esteve Corbera Elizalde

L’Esteve Corbera (PhD, MSc, BA) va ser investigador ‘Ramón y Cajal’ (2011-2016) I actualment és investigador sènior de l’ICTA finançat pel programa de retenció de talen UAB-Banc de Santander. Es va doctorar en Estudis pel Desenvolupament a la Universitat d’East Anglia (Regne Unit) i llicenciar en Ciències Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va cursar també un postgrau en Gestió Ambiental a l’Administració Pública i Privada (Universitat de Barcelona) i un Màster en Recursos Naturals i Desenvolupament (Universitat d’East Anglia). 

La seva recerca es focalitza en l’estudi dels mercats d’emissions per mitigar el canvi climàtic i en les iniciatives per a conservar els serveis ecosistèmics i la biodiversitat mitjançant incentius econòmics, amb treball de camp a països com Mèxic, Belize, Sudàfrica, Tanzània i Argentina. Més recentment, la seva recerca també ha explorat la governança i els impactes sòcio-econòmics de l'expansió dels biocombustibles als sud global, a l'Amèrica Llatina i l'Àsia.

Els seus treballs han estat publicats a revistes científiques de renom internacional i llibres acadèmics i, a Catalunya ha co-autorat, entre d’altres, l’estudi ‘L’ús de l’energia a Catalunya’ (CADS, 2009), el llibre ‘L’Aigua i el Canvi Climàtic a la Mediterrània’ (UNESCOCAT, 2010) i el ‘Segon Informe del Canvi Climàtic a Catalunya’ (Generalitat de Catalunya, 2010). Ha estat autor principal del capítol ‘Desenvolupament Sostenible i Equitat’ i ha contribuït al capítol 'Agricultura, Boscos i Ús del Sòl" del Cinquè Informe del Grup Intergovernmental d’Experts sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides. És membre dels consells editorials de les revistes Global Environmental Change i Journal of Peasant Studies.

Paraules clau
Canvi climàtic, mitigació, biodiversitat, serveis ecosistèmics, incentius

Pàgina web personal: www.estevecorbera.com (llista actualitzada i completa de publicacions, projectes, etc.)

 

Esteve Corbera Elizalde
Email UAB: Esteve.Corbera@uab.cat
Web: www.estevecorbera.com
Despatx ICTA: Z/118
Telèfon ICTA: 935868975
Activitats ICTA