El Bojos per la Terra reprèn les sessions presencials

Després de fer diverses sessions en format virtual, el programa Bojos per la Terra impartit per l’ICTA-UAB va reprendre el passat dia 27 de juny les seves sessions formatives en format presencial.

Què respirem quan som al bosc?

Un estudi caracteritza per primera vegada la química forestal de l’aire per sota la copa dels arbres en un alzinar mediterrani, i detecta les concentracions màximes al juliol i agost.

La ciència a Catalunya contra la COVID-19

Una seixantena d'investigadors ICREA, entre els quals Isabelle Anguelovski de l'ICTA-UAB, lideren més d'un centenar d'activitats de recerca sobre la COVID-19.

L'acadèmia en temps del COVID-19: cap a una ètica de la cura

                                                                                                                                                                       .

Una plataforma informàtica dóna visibilitat als micropobles de Catalunya

Un equip de recerca de la UAB, en col·laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH).

Els defensors de la justícia ambiental són víctimes de violència i assassinats

Els moviments ciutadans aconsegueixen aturar la degradació ambiental fins en un 27% dels conflictes ambientals, segons un estudi de l'ICTA-UAB.

Canvis tecnològics i nous estils de vida baixos en carboni, claus per mitigar els efectes del canvi climàtic

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i assolir una societat més sostenible, cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables.

Impactes del canvi climàtic estudiats usant el refranyer popular

Membres de la comunitat de reg que realitzen treballs de manteniment en una sèquia de acarament (situada al cim de la muntanya) per millorar la circulació d'aigua per a reg i consum humà.

Els atuells neolítics revelen com va ser el consum de llet a Europa fa 7.000 anys

Ceràmica procedent del jaciment arqueològic de Verson (França) analitzada en la recerca (Fotografia d'Annabelle Cocollos, Conseil départemental du Calvados ou CD14, publicada en Germain-Vallée et al.

El creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat

Un estudi en el qual intervenen més de 20 especialistes en ecologia de la conservació i economia ecològica posa en evidència la contradicció entre el creixement econòmic i la conservació de la biodiversitat.

Enquesta: El rol del verd residencial durant el confinament pel brot de COVID-19

El grup d’investigació BCNUEJ (www.bcnuej.org) de l’ICTA-UAB (https://ictaweb.uab.cat/) i de l'IMIM (www.imim.es) estan realitzant un estudi sobre el paper del verd residencial (vegetació interior, en balcons, terrasses, coberts verdes, jardins particulars.

L'ICTA-UAB cedeix material de protección a diversos hospitals

​L' ICTA-UAB és, des del passat dilluns 16 de març de 2020, un Institut amb accés restringit.

Es preveuen nivells de pol·len alts i avançats per a aquesta primavera. No confondre l’al·lèrgia amb el COVID-19

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual i seran importants, assolint nivells per damunt de la mitjana (del període 1994-2019).

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB va dur a terme una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

Quins elements i característiques han de tenir els boscos per influenciar la salut humana?

Malgrat el creixent interès de la comunitat científica i de la societat envers el potencial dels boscos com a font de salut humana, la literatura científica existent no permet establir relacions coherents entre el tipus de bosc i diferents variables de salut.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).
Excelencia Maria de Maeztu
ICTA-UAB WORKSHOPS FOR PhD STUDENTS

ICTA-UAB has developed a total of 7 workshops aimed at improving PhD students’ productivity, communication and transferable skills. These courses complement UAB´s PhD program of compulsory courses. The workshops are funded by the María de Maeztu program.

How to register: If you are a PhD student at ICTA-UAB, you will be contacted by the PhD coordinator with information on the registration process. If you would like to attend a course that does not correspond to your year please contact us.

If you have any questions or would like more information you can contact Pere González pr.mdm.icta@uab.cat or Maria Pastor maria.pastor@uab.cat.

**Subscribe to the calendar** To make sure that you have up-to-date information about the workshops and other activities, please subscribe to the Google calendar.

Google Calendar for the 2016/17 cohort (students that started their PhD in the 2016/17 academic year) (Google Calendar | iCal)

Google Calendar for the 2017/18 cohort (students that started their PhD in the 2017/18 academic year) (Google Calendar | iCal)

Google Calendar for the 2018/19 cohort (students that started their PhD in the 2018/19 academic year) (Google Calendar | iCal)

 

FIRST YEAR COURSES

 1. Core Communication Skills and Time & Task Management for Scientists (CMM)
  1. Next edition: TBA.
 1. Introduction to R - statistical computing (R-intro)
  1. Next edition: 28-29-30 October 2019.
  2. To register, fill in this form.
  3. Registration deadline: Monday, 14 October 2019.
 1. Research Design (ResDes)
  1. Next edition: 25-26 September 2019.
  2. To register, fill in this form.
  3. Registration deadline: Wednesday, 11 September 2019.

SECOND YEAR COURSES

 1. Advanced statistical computing using R (R-adv)
  1. Next edition: Spring 2020.
 1. Oral Presentations and Posters (OPP)
  1. Next edition: Spring 2020.
 1. Scientific Writing – The Why and How of Good Scientific Writing (ScWr)
  1. Next edition: 8-9 October 2019.
  2. To register, fill in this form.
  3. Registration deadline: Tuesday, 24 September 2019.

THIRD YEAR COURSES

 1. Career Development: Beyond the Bench (CarDev)
  1. Next edition: 16-17 September 2019.
  2. To register, fill in this form.
  3. Registration deadline: Tuesday, 2 September 2019.
 
FIRST YEAR COURSES

(CMM) Core Communication Skills and Time & Task Management for Scientists

Workshop goals

To provide training on important background skills for scientists, helping them to communicate effectively with peers, and to manage their time and workload effectively.

To help establish a cohesive group identity among the participants, as a basis for collaboration during the course of their PhD.

Topics for this workshop

 • Cohort building
 • Key concepts for effective communication
 • Task prioritisation
 • Planning your working day
 • How to set meaningful goals
 • Digital helpers for time and project management
 • Collaborative learning and instruction on conducting peer-mentoring activities.
 

(R-intro) Introduction to R and RStudio - Statistical programming with R --

Workshop goals

To give students a basic grounding in R as an essential tool for managing and analysing research data.

Topics for this workshop

Module 1 Introduction to programming in R and RStudio

 • Download, Installation and Maintenance of R, RStudio and additional packages
 • Introduction to the R Software and the RStudio Graphical user Interface (GUI)
 • Operation of the Workspace and Scripts

Module 2 Introduction to the Object Oriented Programming (OOP)

 • Data Import and Pre-processing
 • Basic Data Processing for Statistical Purposes
 • Introduction to the graphical package “ggplot2”

Module 3 Exploratory Data Analysis (EDA)

 • Advances features of graphical package “ggplot2”
 • EDA for Statistical Purposes
 • Assumptions of Linear Models: Normality, Heterogeneity, Independence

Module 4 Statistical Data Analysis

 • Introduction to Linear Models
 • Examples and details of (ANOVA, ANCOVA, Linear Regression)
 • Student work on (their own) projects
 • Presentation of results and final discussion
 

(ResDes) Research Design

Workshop goals

To train students in sound research design, especially for social science research, in asking good research questions, and selecting appropriate methods for research. To train students in gathering the necessary knowledge to understand what it means to do research with qualitative and quantitative data, how these approaches differ from one another, and how they complement each other in advancing knowledge.

Topics for this workshop

 • Introduction to advanced scientific inquiry
 • Qualitative vs quantitative vs. spatial research
 • Problematising one's research and asking research questions
 • Developing theory and literature reviews
 • Operationalising one's research
 • Research ethics/integrity
 
SECOND YEAR COURSES

(R-adv) Advanced Course of R and Rstudio

Workshop goals

To provide students with advanced modelling tools in R  

Topics for this workshop

Module 1: Programming in R and RStudio

Module 2: Exploratory Data Analysis (EDA)

 • Loading and Pre-processing of Datasets
 • Statistical Exploration of Data

Module 3: Univariate Statistical Analysis (USA)

 • Linear Models: (1) Analysis of Variance (ANOVA); (2) Linear Regression (bivariate ); (3)Multiple Linear Regression and ANCOVA
 • Generalized Linear Models: (1) Logistic Regression; (2) Poisson Regression
 • Additive and Generalized Additive Models: (1) Bivariate Regression; (2) Multiple Regression

Module 4: Multivariate Statistical Analysis (MSA)

 • Statistical Exploration of Data: (1) Biological / Species Data; (2) Environmental Data; (3) Transformations
 • Unconstrained Ordination: (1) Principal Component Analysis (PCA); (2) Non-metric Multidimensional Scaling (nMDS)
 • Constrained Ordination: (1) Redundancy Analysis (RA); (2) Canonical Correspondence Analysis (CCA)
 

(OPP) Oral and Poster Presentations

Workshop goals

To introduce and explore key concepts in designing and delivering scientific posters and presentations, and to draft a poster and oral presentation on the participants’ work, and practice presenting them, in preparation for the upcoming ICTA’s Student Symposium.

Topics for this workshop

 • Relating to my audience and telling a story
 • Defining content and structure
 • Key concepts in visual communication
 • Focus on creating posters
 • Focus on creating slide presentations
 • Presenting your work – concepts and practice
 

(ScWr) Scientific Writing – The Why and How of Good Scientific Writing

Workshop goals

To help publishing scientists develop a more impartial, analytical view of scientific writing, to better understand their readership, and to make them more efficient writers and editors. To develop a deeper understanding of the structure of scientific papers, with a renewed focus on the purpose of each section and the connections between them.

Topics for this workshop

 • Anatomy of a paper – structure and connectivity
 • The reader
 • Embryology of a paper – planning and structuring your paper
 • Scientific writing in English – words, sentences, and paragraphs
 • Tools for scientific editing
 
THIRD YEAR COURSES

(CarDev) Career Development: Beyond the Bench

Workshop goals

To give participants a competitive edge in the job market by developing the intellectual framework they need to make informed career choices, and to provide practical help for the application and selection process, both within and outside academia.

Topics for this workshop:

 • Skills, interests and values: why are you doing science and what for?
 • Identifying opportunities: mapping the job market for academics
 • Developing your competence profile: finding out and expressing what you’re good at
 • Decision making theory: how to make the right choices for the right reasons
 • Creating a competitive CV: how to get on the shortlist
 • The job interview: a clear framework to finding the right match
 • Taking action: tools and tips to kick off your career.
Activitats ICTA