Restaurar el 30% dels ecosistemes del món en àrees prioritàries podria prevenir el 70% de les extincions

egons un informe de Nature en què participa l'ICTA-UAB, aquesta acció permetria absorbir prop de la meitat del carboni acumulat a l'atmosfera des de la Revolució Industrial.

Reconstrueixen la dieta de les societats precolombines de la Amazònia brasilera

Un estudi del l’ICTA-UAB demostra que la caça i la gestió agroforestal, i no la pesca, va ser la base de l’economia de subsistència de les societats precolombines a la costa amazònica brasilera.

El model de conservació de la vida silvestre soscava els drets de les comunitats locals i indígenes a l'Índia

El mapa EJAtlas de l'ICTA-UAB denuncia que l'actual model anteposa el creixement i guanys a la vida humana i la natura que pretén protegir.

L'escalfament i l'acidificació oceànica perjudiquen les comunitats de fitoplàncton calcari

Una investigació liderada per científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) alerta que els efectes de l'escalfament del mar Mediterrani a les comunitats planctòniques es veuran agreujats per l'acidificació oceànica.

L’economista de l’ICTA-UAB Joan Martínez Alier guanya el Premi Balzan de reptes ambientals

L'economista Joan Martínez Alier de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és un dels guardonats amb el Premi Balzan 2020 en la categoria de "Reptes ambientals: Respostes de les Ciències Socials i les Humanitats".

Els pobles indígenes, essencials per a comprendre el canvi ambiental

Una investigació internacional en què participa l'ICTA-UAB mostra com el coneixement indígena i local pot ajudar a gestionar els ecosistemes i la vida silvestre.

Una nova publicació del projecte MAGIC ofereix una mirada crítica a l'economia circular

Amb l'atenció mundial centrada en la pandèmia per la COVID-19, els problemes que estaven a l'avantguarda de la preocupació pública fa només uns mesos semblen haver desaparegut màgicament.

Els beneficis econòmics de protegir el 30% de la terra i els oceans del planeta supera els costos en al menys 5: 1

Un informe sense precedents en què participa l’ICTA-UAB mostra que l'economia mundial està millor amb una naturalesa més protegida.

L'ICTA-UAB rep l'acreditació d'Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat acreditat com a Unitat d'Excel·lència Maria de Maeztu per segona vegada consecutiva, pel Ministeri de Ciència i Innovació espanyol.

Projecte experimental d'agricultura urbana, local i tradicional en Sabadell

L'ICTA-UAB i l’Ajuntament de Sabadell constitueixen la comunitat FoodE, que aplega tots els actors implicats en el sistema de producció alimentària de la ciutat i en aquesta iniciativa.

Què respirem quan som al bosc?

Un estudi caracteritza per primera vegada la química forestal de l’aire per sota la copa dels arbres en un alzinar mediterrani, i detecta les concentracions màximes al juliol i agost.

La ciència a Catalunya contra la COVID-19

Una seixantena d'investigadors ICREA, entre els quals Isabelle Anguelovski de l'ICTA-UAB, lideren més d'un centenar d'activitats de recerca sobre la COVID-19.

L'acadèmia en temps del COVID-19: cap a una ètica de la cura

                                                                                                                                                                       .

Una plataforma informàtica dóna visibilitat als micropobles de Catalunya

Un equip de recerca de la UAB, en col·laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH).

Els defensors de la justícia ambiental són víctimes de violència i assassinats

Els moviments ciutadans aconsegueixen aturar la degradació ambiental fins en un 27% dels conflictes ambientals, segons un estudi de l'ICTA-UAB.

Canvis tecnològics i nous estils de vida baixos en carboni, claus per mitigar els efectes del canvi climàtic

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i assolir una societat més sostenible, cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables.

Impactes del canvi climàtic estudiats usant el refranyer popular

Membres de la comunitat de reg que realitzen treballs de manteniment en una sèquia de acarament (situada al cim de la muntanya) per millorar la circulació d'aigua per a reg i consum humà.

Els atuells neolítics revelen com va ser el consum de llet a Europa fa 7.000 anys

Ceràmica procedent del jaciment arqueològic de Verson (França) analitzada en la recerca (Fotografia d'Annabelle Cocollos, Conseil départemental du Calvados ou CD14, publicada en Germain-Vallée et al.

El creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat

Un estudi en el qual intervenen més de 20 especialistes en ecologia de la conservació i economia ecològica posa en evidència la contradicció entre el creixement econòmic i la conservació de la biodiversitat.

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB va dur a terme una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.
Excelencia Maria de Maeztu
Grants and Job Opportunities

ICTA-UAB participates in INPhINIT "la Caixa" Fellowship Programme

INPhINIT "la Caixa" Fellowship Programme at ICTA-UAB

INPhINIT is a new doctoral fellowship programme devoted to attracting international Early-Stage Researchers to the top Spanish research centres in the areas of Bio and Health Sciences, Physics, Technology, Engineering and Mathematics.

INPhINIT is promoted by the "la Caixa" Foundation with the aim of supporting the best scientific talent and fostering innovative and high-quality research in Spain by recruiting outstanding international students and offering them an attractive and competitive environment for conducting research of excellence.

INPhINIT Incoming recruits 35 PhD Early-stage researchers of any nationality to carry out their PhD projects in accredited centres with the Spanish Seal of Excellence Severo Ochoa, María de Maeztu or Health Institutes Carlos III and Portuguese research units accredited as "excellent" or "exceptional" according to the evaluation of the Fundação de Ciência e Tecnologia. In addition, researchers establish a personal career development plan including trasnational, intersectoral and interdisciplinary mobility opportunities, and attend a full range of complementary training courses and workshops.


INPhINIT Incoming is focused exclusively on STEM disciplines: life sciences and health, experimental sciences, physical and mathematics.


"la Caixa" Foundation will select international candidates. Subsequently, the selected candidates, will propose the Research Centre and the predoctoral position in which he/she would like to do the research project. If there is agreement between the Centre, the supervisor (predoctoral researcher who presented the position) and the candidate, the fellowship will be awarded to the candidate.


Dowload complete information about the programme hereThe Institute of Environmental Science and Technology was accredited as María de Maeztu Unit of Excellence 2015 (MDM-2015-0552) by the Spanish Ministry of Economy and Competitiveness. The award is the highest institutional recognition of scientific research in Spain. This programme, which aims to recognise excellence in stable research centres and includes a grant of 2 million Euros over four years, confirms ICTA-UAB as a leading research institute focused on environmental science and global change.
ICTA-UAB is implementing a Strategic Research Programme (2016-2019) intended to consolidate its scientific capabilities, contribute to the leadership of Spanish research and act as an international pole of attraction for talent. The plan addresses major global environmental and sustainability challenges related to anthropogenic climate change, focusing on establishing the current state of knowledge on climate change and its socio-economic impacts, and on putting forward transformative solutions at the local and regional levels. ICTA researchers follow a trans-disciplinary approach that ranges from the natural sciences to engineering and social sciences.“la Caixa” is a non-profit entity whose activity in education is based on the principle of promoting equal access of citizens to quality qualifications and specializations at national and international levels.

Over the years, thousands of students have advanced their training thanks to a ”la Caixa” Foundation fellowship, enabling them to undertake postgraduate studies in Spain and abroad.

Elegibility criteria and call rules

The INPhINIT programme will be open to Early-Stage Researchers (ESR) of all nationalities. In order to be eligible, candidates must meet the following criteria (in accordance with the Marie Skłodowska-Curie eligibility conditions):

 • 1. At the call deadline, candidates must be in the first four years (full-time equivalent research experience) of their research careers and not yet have been awarded a doctoral degree.

 • 2. At the time of recruitment, candidates must comply with one of the following options:
  To have completed the studies that lead to an official Spanish (or from another country of the European Higher Education Area) university degree awarding 300 ECTS credits, of which at least 60 ECTS credits must correspond to master level.
  To have completed a degree in a non-Spanish university not adapted to the European Higher Education Area that gives access to doctoral studies. The verification of an equivalent level of studies to the ones mentioned above will be made by the university when the admission procedure starts.

 • 3. Candidates must not have resided or carried out their main activity (work, studies, etc.) in Spain for more than 12 months in the 3 years immediately prior to the recruitment date. Short stays such as holidays will not be taken into account.

 • 4. Candidates must have a demonstrable level of English (B2 or higher).

 • 5. Only candidates whose submitted application fulfil all the requirements will be eligible.

If you have any further questions, or if there are particular issues you’d like to discuss regarding your potential PhD project, please contact pr.mdm.icta@uab.cat

For details of the grant, applications and selection criteria process, and other general questions, please visit the INPhINIT programme website


Evaluation criteria

INPhINIT aims to recruit excellent Early-Stage Researchers with very solid theoretical backgrounds, with curiosity and ambition; with incipient skills to express themselves clearly and defend their ideas with creativity, independence and originality. Researchers may be focused on the academic side or be more industry-oriented. The evaluation criteria and scores defined to achieve this goal are:

  PHASE 1 - REMOTE EVALUATION:

 1. Qualifications and Curriculum Vitae (weight 50%): academic and/or professional curriculum in relation to the stage of the candidate’s career;

 2. Motivation and statement of purpose (weight 30%): the originality, innovation and potential impact of the proposed statement of purpose, and the choice of the Research Centre and/or research line will be assessed;

 3. Letters of reference (weight 20%): reference letters supporting the candidacy will be assessed taking into account the specificity of the content with regard to the candidate as well as the profile of the people who sign them.

 4. PHASE 2 - FACE-TO-FACE SELECTION:

 5. Candidate’s potential (weight 40%): in order to have a general perception of the candidate’s potential, experts will pay attention to “soft” skills, ability to present easily a complex reasoning, team working; and capabilities such as independent reasoning, originality, entrepreneurship, leadership, among others.

 6. Motivation and statement of purpose (weight 30%): experts will assess the impact of the statement of purpose for the candidate and the society; innovation, originality and feasibility; and candidate’s capabilities with regard to the scope of the statement of purpose.

 7. Academic and professional background (weight 30%): experts will assess the consistency of the candidate’s academic background and CV in the area chosen to carry out the PhD.

Depending on the number of eligible applications, during this stage, selection may be based on the final mark obtained for the bachelor's studies.

Useful dates

No applications nor additional documentation can be submitted after the deadlines set in the call rules.

 • 4 February 2020
  Deadline for submitting applications.
 • 18 February 2020
  Deadline for submitting the language certificate.
 • 16 April 2020
  Notification of the shortlist results.
 • 27 and 28 May 2020
  Face-to-face interviews in Barcelona.
 • 2 June 2020
  Publication of the final list of selected candidates.
 • From 2 to 30 June 2020
  Matching research centre – fellow.

How to apply

If you want to apply for an INPhINIT fellowship, click on the link below to create your personal account and fill in the on-line application form.

Website for "la Caixa" fellowships applications

Activitats ICTA