L’ICTA-UAB organitzarà la Conferència Internacional sobre Canvis de Vida Baixos en Carboni

L'ICTA-UAB acollirà la International Conference 2020 on Low-Carbon Lifestyle Changes amb l'objectiu d'explorar el paper dels canvis d'estils de vida en la mitigació del canvi climàtic.

L’associació Amics de la UAB premia l’ICTA-UAB

L’ICTA-UAB rebrà un dels premis que l’associació Amics de la UAB lliura cada any en el marc de la Festa Amics UAB.

La presència de ferro a l'aigua, clau per explicar la quantitat i distribució dels peixos en els oceans

Les persones tendeixen a prestar més atenció a la quantitat d'aliments que consumeixen que a la riquesa de la seva dieta en micronutrients essencials com el ferro.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

L'Acord de París es veu obstaculitzat per promeses inconsistents, segons un estudi de l'ICTA-UAB

Les promeses de l'Acord Climàtic de París realitzades per alguns països podrien no ser tan ambicioses com semblen, segons un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.
Bojos per la NaturaPrograma curs 2016
Sessions i sortides

Sessió 1, 6 de febrer. El medi físic en el qual es desenvolupa la vida (ICTA/Departament de Geologia-UAB).

 • Geologia: tècniques i eines d’estudi de laboratori i de camp. A càrrec d’Oriol Oms, Joan Poch, Jordi Pérez i Laura Burrel (Departament de Geologia, Facultat de Ciències, Universitat Autònoma de Barcelona).

Sessió 2, 5 de març. El medi físic en el qual es desenvolupa la vida (Institut Català de Paleontologia. Sabadell, el Vallès Occidental)..

 • L’estudi i l’evolució del clima: elaboració i interpretació dels mapes del temps. A càrrec d’Eloi Cordomí (Televisió de Catalunya).
 • Paleontologia: tècniques d’estudi dels organismes fòssils. Visita a l’Institut Català de Paleontologia A càrrec de Novella Razzolini (Institut Català de Paleontologia).

Sortida 1, 16 d’abril. Delta de l’Ebre (el Montsià).

 • Visita a Mónnatura Delta (el Montsià). Introducció al medi i observació d’aus aquàtiques. A càrrec d’educadors de Mónnatura Delta.
 • La flora i la vegetació del delta. A càrrec d’Antoni Curcó (Parc Natural del Delta de l’Ebre).

Sessió 4, 7 de maig. Els invertebrats (Parc Natural de la Serra de Collserola. El Vallès Occidental).

 • Visita a Can Coll, Centre d’Educació Ambiental i al Centre de Documentació i Recursos Educatius del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. A càrrec de tècnics del Parc Natural de la Serra de Collserola.
 • Reconeixement dels principals grups d’invertebrats al camp, activitat pràctica al Parc Natural de la Serra de Collserola. A càrrec d’Eduardo Mateos (Departament de Biologia Animal, Universitat de Barcelona).

Sessió 5, 4 de juny. La vida als rius(Observatori de la Tordera. Sant Celoni, el Vallès Oriental).

 • La fauna i la flora aquàtica com a indicadors de qualitat de les aigües. Activitat pràctica al riu Tordera i a l’Observatori de la Tordera. A càrrec de Sònia Sánchez i Josep Antoni Pujantell (Observatori de la Tordera; Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona).

Sessió 3, 11 de juny. El medi marí (platja de la Móra, el Tarragonès).

 • Hàbitat i biodiversitat marina. La vida a la sorra. El plàncton costaner. La colonització de substrats al mar. Activitat pràctica a la platja de la Móra. A càrrec de Josep Maria Gili i altres investigadors de l’Institut de Ciències del Mar

Sessió 6, 10 de setembre. La conservació ex situ i la reintroducció d’espècies. (Jardí botànic Marimurtra. Blanes, la Selva).

 • Tècniques per a la conservació de les espècies. El control de les espècies exòtiques invasores. A càrrec de Joan Pino (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals; Universitat Autònoma de Barcelona).
 • La recerca botànica. Visita al jardí botànic Marimurtra de Blanes. A càrrec de Josep Antoni Rosselló (Fundació Carl Faust).

Sortida 2, 17 de setembre. Muntanya d’Alinyà (l’Alt Urgell).

 • Reintroducció del voltor negre. Visita a l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà. A càrrec de tècnics de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà.
 • Tècniques d’estudi de camp de la fauna vertebrada: censos, projectes de seguiment, anellatge d’ocells. A càrrec de Sergi Sales, ornitòleg.

Sessió 7, 8 d’octubre. La protecció de les espècies i dels espais naturals (Espais Naturals del Delta del Llobregat, el Baix Llobregat).

 • Catàlegs de la flora i de la fauna amenaçada. Xarxes d’espais naturals protegits. El funcionament d’un parc natural, visita als Espais Naturals del Delta del Llobregat. A càrrec de tècnics del Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.

Sessió 8, 5 de novembre. Participació i comunicació (ICTA-UAB).

 • Tècniques per afavorir la participació ciutadana en la conservació i la gestió de la natura. A càrrec de Cinthia Pererira (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona).
 • Aprendre a comunicar els valors i els resultats de la conservació de la natura. A càrrec d’Isabel Ruíz Mallén (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona).
Qüestions d’organització
 • Totes les sessions tindran lloc de 10 a 14 h; les sortides tindran una durada de tot el dia.
 • Abans de cada activitat es comunicarà el punt i l’hora de trobada.
 • En alguns casos l’ICTA posarà el mitjà de transport, en altres l’alumne hi haurà d’anar pel seu compte.
 • Per qualsevol dubte es pot contactar amb l’ICTA a través de l’adreça electrònica suport.direccio.icta@uab.cat. Coordinadors del programa: Jordina Belmonte i Josep Germain.
Treball de recerca
Els alumnes que decideixin fer el treball de recerca de batxillerat sobre un dels temes tractats en el programa Bojos per la Natura, podran comptar com a tutor d'aquest treball amb algun dels professors del curs o dels investigadors de l'ICTA.
Professorat
Institucions col·laboradores
Programes dels cursos anteriors
Activitats ICTA