Canvis tecnològics i nous estils de vida baixos en carboni, claus per mitigar els efectes del canvi climàtic

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i assolir una societat més sostenible, cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables.

Impactes del canvi climàtic estudiats usant el refranyer popular

Membres de la comunitat de reg que realitzen treballs de manteniment en una sèquia de acarament (situada al cim de la muntanya) per millorar la circulació d'aigua per a reg i consum humà.

Els atuells neolítics revelen com va ser el consum de llet a Europa fa 7.000 anys

Ceràmica procedent del jaciment arqueològic de Verson (França) analitzada en la recerca (Fotografia d'Annabelle Cocollos, Conseil départemental du Calvados ou CD14, publicada en Germain-Vallée et al.

El creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat

Un estudi en el qual intervenen més de 20 especialistes en ecologia de la conservació i economia ecològica posa en evidència la contradicció entre el creixement econòmic i la conservació de la biodiversitat.

Enquesta: El rol del verd residencial durant el confinament pel brot de COVID-19

El grup d’investigació BCNUEJ (www.bcnuej.org) de l’ICTA-UAB (https://ictaweb.uab.cat/) i de l'IMIM (www.imim.es) estan realitzant un estudi sobre el paper del verd residencial (vegetació interior, en balcons, terrasses, coberts verdes, jardins particulars.

L'ICTA-UAB cedeix material de protección a diversos hospitals

​L' ICTA-UAB és, des del passat dilluns 16 de març de 2020, un Institut amb accés restringit.

Es preveuen nivells de pol·len alts i avançats per a aquesta primavera. No confondre l’al·lèrgia amb el COVID-19

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual i seran importants, assolint nivells per damunt de la mitjana (del període 1994-2019).

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB va dur a terme una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

Quins elements i característiques han de tenir els boscos per influenciar la salut humana?

Malgrat el creixent interès de la comunitat científica i de la societat envers el potencial dels boscos com a font de salut humana, la literatura científica existent no permet establir relacions coherents entre el tipus de bosc i diferents variables de salut.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.
Bojos per la NaturaPrograma curs 2016
Sessions i sortides

Sessió 1, 6 de febrer. El medi físic en el qual es desenvolupa la vida (ICTA/Departament de Geologia-UAB).

 • Geologia: tècniques i eines d’estudi de laboratori i de camp. A càrrec d’Oriol Oms, Joan Poch, Jordi Pérez i Laura Burrel (Departament de Geologia, Facultat de Ciències, Universitat Autònoma de Barcelona).

Sessió 2, 5 de març. El medi físic en el qual es desenvolupa la vida (Institut Català de Paleontologia. Sabadell, el Vallès Occidental)..

 • L’estudi i l’evolució del clima: elaboració i interpretació dels mapes del temps. A càrrec d’Eloi Cordomí (Televisió de Catalunya).
 • Paleontologia: tècniques d’estudi dels organismes fòssils. Visita a l’Institut Català de Paleontologia A càrrec de Novella Razzolini (Institut Català de Paleontologia).

Sortida 1, 16 d’abril. Delta de l’Ebre (el Montsià).

 • Visita a Mónnatura Delta (el Montsià). Introducció al medi i observació d’aus aquàtiques. A càrrec d’educadors de Mónnatura Delta.
 • La flora i la vegetació del delta. A càrrec d’Antoni Curcó (Parc Natural del Delta de l’Ebre).

Sessió 4, 7 de maig. Els invertebrats (Parc Natural de la Serra de Collserola. El Vallès Occidental).

 • Visita a Can Coll, Centre d’Educació Ambiental i al Centre de Documentació i Recursos Educatius del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. A càrrec de tècnics del Parc Natural de la Serra de Collserola.
 • Reconeixement dels principals grups d’invertebrats al camp, activitat pràctica al Parc Natural de la Serra de Collserola. A càrrec d’Eduardo Mateos (Departament de Biologia Animal, Universitat de Barcelona).

Sessió 5, 4 de juny. La vida als rius(Observatori de la Tordera. Sant Celoni, el Vallès Oriental).

 • La fauna i la flora aquàtica com a indicadors de qualitat de les aigües. Activitat pràctica al riu Tordera i a l’Observatori de la Tordera. A càrrec de Sònia Sánchez i Josep Antoni Pujantell (Observatori de la Tordera; Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona).

Sessió 3, 11 de juny. El medi marí (platja de la Móra, el Tarragonès).

 • Hàbitat i biodiversitat marina. La vida a la sorra. El plàncton costaner. La colonització de substrats al mar. Activitat pràctica a la platja de la Móra. A càrrec de Josep Maria Gili i altres investigadors de l’Institut de Ciències del Mar

Sessió 6, 10 de setembre. La conservació ex situ i la reintroducció d’espècies. (Jardí botànic Marimurtra. Blanes, la Selva).

 • Tècniques per a la conservació de les espècies. El control de les espècies exòtiques invasores. A càrrec de Joan Pino (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals; Universitat Autònoma de Barcelona).
 • La recerca botànica. Visita al jardí botànic Marimurtra de Blanes. A càrrec de Josep Antoni Rosselló (Fundació Carl Faust).

Sortida 2, 17 de setembre. Muntanya d’Alinyà (l’Alt Urgell).

 • Reintroducció del voltor negre. Visita a l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà. A càrrec de tècnics de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà.
 • Tècniques d’estudi de camp de la fauna vertebrada: censos, projectes de seguiment, anellatge d’ocells. A càrrec de Sergi Sales, ornitòleg.

Sessió 7, 8 d’octubre. La protecció de les espècies i dels espais naturals (Espais Naturals del Delta del Llobregat, el Baix Llobregat).

 • Catàlegs de la flora i de la fauna amenaçada. Xarxes d’espais naturals protegits. El funcionament d’un parc natural, visita als Espais Naturals del Delta del Llobregat. A càrrec de tècnics del Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.

Sessió 8, 5 de novembre. Participació i comunicació (ICTA-UAB).

 • Tècniques per afavorir la participació ciutadana en la conservació i la gestió de la natura. A càrrec de Cinthia Pererira (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona).
 • Aprendre a comunicar els valors i els resultats de la conservació de la natura. A càrrec d’Isabel Ruíz Mallén (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona).
Qüestions d’organització
 • Totes les sessions tindran lloc de 10 a 14 h; les sortides tindran una durada de tot el dia.
 • Abans de cada activitat es comunicarà el punt i l’hora de trobada.
 • En alguns casos l’ICTA posarà el mitjà de transport, en altres l’alumne hi haurà d’anar pel seu compte.
 • Per qualsevol dubte es pot contactar amb l’ICTA a través de l’adreça electrònica suport.direccio.icta@uab.cat. Coordinadors del programa: Jordina Belmonte i Josep Germain.
Treball de recerca
Els alumnes que decideixin fer el treball de recerca de batxillerat sobre un dels temes tractats en el programa Bojos per la Natura, podran comptar com a tutor d'aquest treball amb algun dels professors del curs o dels investigadors de l'ICTA.
Professorat
Institucions col·laboradores
Programes dels cursos anteriors
Activitats ICTA