A new ICTA-UAB project to assess the impacts of micro- and nano-plastics in the tropical and temperate oceans

A new project led by ICTA-UAB researcher Patrizia Ziveri is one of five projects selected for funding by the Joint Programming Initiative Healthy and Productive Seas and Oceans (JPI Oceans).

Big data reveals extraordinary unity underlying life’s diversity

Limits to growth lie at the heart of how all living things function, according to a new study carried out by ICTA-UAB researchers  .

Jeroen van den Bergh, awarded an honorary doctorate by the Open University of the Netherlands

The environmental economist at ICTA-UAB Prof. Dr Jeroen van den Bergh was awarded an honorary doctorate by the Open University of the Netherlands.

Paris Agreement hampered by inconsistent pledges, new ICTA-UAB research finds

Some countries' Paris Climate Agreement pledges may not be as ambitious as they appear, according a new study carried out by researchers from the Institute of Environmental Science and Technology of the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

High lead concentrations found in Amazonian wildlife

Researchers from ICTA-UAB and the UVic-UCC detect high levels of lead concentration in wildlife samples from the Peruvian Amazon caused by lead-based ammunition and oil-related pollution in extraction areas.

Study gauges trees’ potential to slow global warming in the future

The Pyrenean forests, the Cantabrian coast and Galicia show an important potential to accumulate even larger amounts of carbon dioxide in the future and thus help to slow down the increase in CO2 concentrations which are warming the planet.

Why do environmentalists eat meat?

A study by researchers at the ICTA-UAB analyses the reasons why environmentally-minded scientists find it difficult to give up meat consumption, one of the world's greatest environmental problems.

La gestión del verde urbano permite incrementar la presencia de pájaros en las ciudades

Incrementar la biodiversidad del verde urbano permitiría aumentar la presencia de aves paseriformes en las ciudades mediterráneas, según un estudio científico realizado por investigadores del Instituto de Ciencia y Tecnología Ambientales de la Universidad Autónoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analiza qué estrategias hay que implementar sobre la vegetación urbana para conseguir "naturalizar" las ciudades favoreciendo la entrada de flora y fauna.

The Ebro River annually dumps 2.2 billion microplastics into the sea

An ICTA-UAB study analyses the distribution and accumulation of microplastics from one of the main rivers of the western Mediterranean.

European project to support rooftop greenhouses projects

The Institute of Environmental Science and Technology from the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) is launching an open call to support rooftop greenhouse projects, in the framework of GROOF Project.

El ICTA-UAB participa en el proyecto que habilitará 10 escuelas de Barcelona como refugios climáticos

El Instituto de Ciencia y Tecnología Ambientales de la Universidad Autónoma de Barcelona (ICTA-UAB) es una de las instituciones impulsoras de un proyecto que habilitará 10 escuelas de Barcelona como refugios climáticos para disminuir el impacto de las altas temperaturas del verano.

A warmer ocean will lead to 17% reduction in global marine animal biomass, by the end of the century

Climate change will affect the distribution and abundance of marine life, but the full extent of these changes under future warming has been difficult to predict due to the limitations of individual ecosystem models used for such forecasts.

New study dismisses green growth policies as a route out of ecological emergency

Researchers from ICTA-UAB and the Goldsmiths University of London suggest that emissions reduction is only compatible with a lower economical degrowth or a degrowth scenario.

Indigenous knowledge, key to a successful ecosystem restoration

Ecological restoration projects actively involving indigenous peoples and local communities are more successful. This is the result of a study carried out by the Institute of Environmental Science and Technology at the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).
Bojos per la NaturaPrograma curs 2017
Sessions i sortides

Sessió 1, 4 de febrer. El medi físic en el qual es desenvolupa la vida (ICTA/Departament de Geologia-UAB).

 • Geologia estructural i tectònica, petrologia ígnia i metamòrfica, sedimentació i dinàmica litoral i cartografia geològica. A càrrec de Laura Burrel i Guillem Municio (Departament de Geologia, Facultat de Ciències, Universitat Autònoma de Barcelona).

Sessió 2, 4 de març. El medi físic en el qual es desenvolupa la vida (Institut Català de Paleontologia. Sabadell, el Vallès Occidental).

 • L’estudi i l’evolució del clima: elaboració i interpretació dels mapes del temps. A càrrec de Tomàs Molina (Televisió de Catalunya).
 • Paleontologia: tècniques d’estudi dels organismes fòssils. Visita a l’Institut Català de Paleontologia. A càrrec de Bernat Vila (Institut Català de Paleontologia).

Sessió 3, 1 d’abril. Descobrint la biodiversitat mediterrània: el plàncton i el bentos (cala de Sant Francesc, Blanes, la Selva).

 • La biologia marina i la transformació dels oceans. Estudi de la biodiversitat marina: el plàncton i el bentos. Funcionament dels ecosistemes marins. Activitat pràctica a la cala de Sant Francesc de Blanes. A càrrec de Núria Viladrich (Institut de Ciències del Mar-CSIC).

Sortida 1, 22 d’abril. Delta de l’Ebre (el Montsià).

 • Visita a Mónnatura Delta (el Montsià). Introducció al medi i observació i cens d’aus aquàtiques. A càrrec d’educadors de Mónnatura Delta.
 • La restauració del medi natural. A càrrec de Mariano Cebolla (Fundació Catalunya-La Pedrera).

Sessió 4, 6 de maig. Els invertebrats (Parc Natural de la Serra de Collserola. El Vallès Occidental).

 • Visita a Can Coll, Centre d’Educació Ambiental i al Centre de Documentació i Recursos Educatius del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. A càrrec de tècnics del Parc Natural de la Serra de Collserola.
 • Reconeixement dels principals grups d’invertebrats al camp, activitat pràctica al Parc Natural de la Serra de Collserola. A càrrec d’Eduardo Mateos (Departament de Biologia Animal, Universitat de Barcelona).

Sessió 5, 10 de juny. La vida als rius (la Tordera, Hostalric, la Selva).

 • La fauna i la flora aquàtica com a indicadors de qualitat de les aigües. Activitat pràctica al riu Tordera. A càrrec de Josep Antoni Pujantell (Observatori de la Tordera; Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona).

Sessió 6, 9 de setembre. La conservació ex situ i la reintroducció d’espècies. (Jardí Botànic Marimurtra. Blanes, la Selva).

 • Tècniques per a la conservació de les espècies. El control de les espècies exòtiques invasores. A càrrec de Joan Pino (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals; Universitat Autònoma de Barcelona).
 • La recerca botànica. Visita al jardí botànic Marimurtra de Blanes. A càrrec de Josep Antoni Rosselló (Fundació Carl Faust).

Sessió 6, 9 de setembre. La conservació ex situ i la reintroducció d’espècies. (Jardí Botànic Marimurtra. Blanes, la Selva).

 • Tècniques per a la conservació de les espècies. El control de les espècies exòtiques invasores. A càrrec de Joan Pino (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals; Universitat Autònoma de Barcelona).
 • La recerca botànica. Visita al jardí botànic Marimurtra de Blanes. A càrrec de Josep Antoni Rosselló (Fundació Carl Faust).

Sortida 2, 30 de setembre. Muntanya d’Alinyà (l’Alt Urgell).

 • Reintroducció del voltor negre. Visita a l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà. A càrrec de tècnics de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà.
 • Tècniques d’estudi de camp de la fauna vertebrada: censos, projectes de seguiment, anellatge d’ocells. A càrrec de Sergi Sales, ornitòleg.

Sessió 7, 14 d’octubre. La gestió dels espais naturals (Espais Naturals del Delta del Llobregat, el Baix Llobregat).

 • El funcionament d’un espai natural protegit, visita als Espais Naturals del Delta del Llobregat. A càrrec de tècnics del Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.

Sessió 8, 4 de novembre. L’estudi i la protecció de la natura (ICTA-UAB).

 • L’estudi de la natura al llarg de la història a Catalunya. Les polítiques de protecció dels espais naturals i de les espècies. A càrrec de Josep Germain (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona).
Qüestions d’organització
 • Totes les sessions tindran lloc de 10 a 14 h; les sortides tindran una durada de tot el dia.
 • Abans de cada activitat es comunicarà el punt i l’hora de trobada.
 • En alguns casos l’ICTA posarà el mitjà de transport, en altres l’alumne hi haurà d’anar pel seu compte.
 • Per qualsevol dubte es pot contactar amb l’ICTA a través de l’adreça electrònica suport.direccio.icta@uab.cat. Coordinadors del programa: Jordina Belmonte i Josep Germain.
Treball de recerca
Els alumnes que decideixin fer el treball de recerca de batxillerat sobre un dels temes tractats en el programa Bojos per la Natura, podran comptar com a tutor d’aquest treball amb algun dels professors del curs o dels investigadors de l’ICTA.
Professorat
Institucions col·laboradores
Programes dels cursos anteriors
ICTA's Activities