Technological changes and new low-carbon lifestyles, key to mitigating climate change impacts

In order to mitigate climate change impacts and achieve a more sustainable society, it is necessary to transform the current energy system based on fossil fuels into a model based on renewable energies.

Exploring climate change impacts through popular proverbs

Members of an irrigation community doing maintenance work in an acequia de careo (irrigation canal built at the top of the mountain) to improve the circulation of water for irrigation and human consumption.

Neolithic vessels reveal dairy consumption in Europe 7,000 years ago

Pottery from the site located in Verson (Francia) analysed during the research (Picture by Annabelle Cocollos, Conseil départemental du Calvados ou CD14 publicada en Germain-Vallée et al.

Mapping out the impacts of pollution upon Indigenous Peoples worldwide

Sulphur mine in Ijen, Java, Indonesia. Picture by Joan de la Malla.

Economic growth is incompatible with biodiversity conservation

A study involving more than 20 specialists in conservation ecology and ecological economics highlights the contradiction between economic growth and biodiversity conservation.

Encuesta: El rol del verde residencial durante el confinamiento por el brote de COVID-19 en España

El grupo de investigación BCNUEJ (www.bcnuej.org) del ICTA-UAB (https://ictaweb.uab.cat/) y del IMIM (www.imim.es) está realizando un estudio sobre el papel del verde residencial (vegetación interior, en balcones, en terrazas, cubiertas verdes, jardines particulares, etc.

ICTA-UAB shares protective material with hospitals

ICTA-UAB is since last Monday 16 March 2020, an Institute with Restricted Access. Most of the laboratories are empty, the Scientific and Technical Services are closed, only the basic services are working and most of the people is working and staying at home.

Higher and earlier pollen concentrations expected for this spring

Spring and summer pollination will begin a few days earlier than usual and in important numbers, reaching higher than average levels (from the 1994-2019 period).

Power struggles hinder urban adaptation policies to climate change

Transformative actions implemented by cities to address and mitigate the impacts of climate change may be hindered by political struggles for municipal power.

Analysis of tropical fire soot deposited in the ocean will help predict future global climate changes

The ICTA-UAB begins a scientific expedition in the Atlantic Ocean to collect dust and smoke samples from the fires of tropical Africa deposited in marine sediments.

What elements and characteristics should forests have to influence human health?

Despite the increasing interest of the scientific community and society towards the potential of forests as a source of human health, the existing scientific literature does not allow for a coherent relationship between the type of forest and different health variables.

Red coral effectively recovers in Mediterranean protected areas after decades of overexploitation

Protection measures of the Marine Protected Areas have enable red coral colonies (Corallium rubrum) to recover partially in the Mediterranean Sea, reaching health levels similar to those of the 1980s in Catalonia and of the 1960s in the Ligurian Sea (Northwestern Italy).

Sub-national “climate clubs” could offer key to combating climate change

‘Climate clubs’ offering membership for sub-national states, in addition to just countries, could speed up progress towards a globally-harmonised climate change policy, which in turn offers a way to achieve stronger climate policies in all countries.

Victoria Reyes-García receives an ERC Proof of Concept grant linked to the LICCI project

Victoria Reyes-García ICREA Research Professor at the Institute of Environmental Science and Technology of the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) is one of the 76 top researchers that will receive ERC Proof of Concept grants.

ICTA-UAB demands the UAB to reduce number of flights

Given our current climate emergency, recently acknowledged by the UAB, the Institute of Environmental Science and Technology of the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) has drawn up a proposal urging the University to put into action a new travel policy to tackle one of its most polluting activities: Flying.

New assessment finds EU electricity decarbonization discourse in need of overhaul

It’s well known that the EU is focusing its efforts on decarbonizing its economy.

Mining waste dumped into Portmán Bay continues to release metals into the sea 25 years later

The waters of the Mediterranean Sea continue to receive dissolved metals from the mining waste deposited in Portmán Bay (Murcia) 25 years after the cessation of mining activity.

A new ICTA-UAB project to assess the impacts of micro- and nano-plastics in the tropical and temperate oceans

A new project led by ICTA-UAB researcher Patrizia Ziveri is one of five projects selected for funding by the Joint Programming Initiative Healthy and Productive Seas and Oceans (JPI Oceans).

Big data reveals extraordinary unity underlying life’s diversity

Limits to growth lie at the heart of how all living things function, according to a new study carried out by ICTA-UAB researchers  .
Bojos per la NaturaProfessorat
 • Oriol Oms. Geòleg, professor agregat del Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Treballa en l’estudi de les roques sedimentàries, els fòssils que contenen i la seva datació. També col·labora en diversos projectes arqueològics i de prospecció geofísica. Ha investigat sobre els darrers dinosaures i els ambients on vivien, la dispersió del gènere Homo, la datació de faunes continentals (del Paleozoic al Quaternari), els ambients sedimentaris del passat geològic, etc.
 • Eloi Cordomí. Físic, meteoròleg de Televisió de Catalunya des de l’any 2005. Membre de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics. Ha treballat durant 4 temporades al programa Els Matins, amb en Josep Cuní, Ariadna Oltra i Elena García Melero. Actualment és reporter del programa Espai Terra de TV3, i se’l pot veure els caps de setmana presentant l’espai del temps de TV3.
 • Novella Razzolini. És italiana i llicenciada en Ciències de la Naturalesa, una especialitat que no existeix a Espanya i que inclou temes de geologia i biologia. Ha fet un màster en Paleontologia a Barcelona i ha guanyat una beca per fer el doctorat. S’ha especialitzat en icnologia de dinosaures i participa en les excavacions dels jaciments de restes de dinosauris dels Pirineus.
 • Josep Maria Gili. Treballa a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) a Barcelona, on ha constituït el Grup d’Ecologia del Bentos Marí. En el camp de l’ecologia marina ha treballat en l’estudi integrat dels ecosistemes costaners, en l’estructura i la dinàmica de les comunitats bentòniques, l’ecologia del zooplàncton, l’ecologia tròfica dels invertebrats marins, la biodiversitat i taxonomia dels cnidaris, entre altres. És un dels impulsors del projecte «El mar a fons», dissenyat per apropar el coneixement sobre els mars i els oceans a l’àmbit educatiu.
 • Antoni Curcó. Biòleg, ha dut a terme diversos treball de recerca al delta de l’Ebre, particularment en els camps de la florística, la fitocenologia, la cartografia i l’ecologia de comunitats vegetals. Actualment treballa com a tècnic responsable de l’Àrea de Protecció i Recerca del Parc Natural del Delta de l’Ebre.
 • Eduardo Mateos. Biòleg, responsable de Recol·lecció i Conservació de Zoologia i professor associat en el Departament de Biologia Animal de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. La seva investigació se centra en la taxonomia, ecologia, filogènia i filogeografia d’invertebrats, especialment de la fauna edàfica.
 • Sònia Sánchez. Ambientòloga, investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i membre del grup de recerca Geografia aplicada. Els principals camps de recerca són: monitoratge d’indicadors biològics; avaluació d’espais naturals protegits, i en concret les reserves de la biosfera; biodiversitat, en especial boscos, vegetació i sistemes fluvials; anàlisi del canvi global. És coordinadora del Centre UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies i del projecte de l’Observatori de la Tordera.
 • Josep Antoni Pujantell. Ambientòleg, treballa com a investigador a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), dins del Grup de Recerca en Conservació, Etnoecologia i Canvi Global (CECG), en temes relacionats amb el canvi global, el paisatge i l’ús i la gestió de l’aigua. És investigador de l’Observatori de la Tordera i responsable de la línia de seguiment de macroinvertebrats i del Programa d’Educació i Comunicació Ambiental.
 • Joan Pino. Biòleg, és professor d’Ecologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). La seva recerca se centra en l’ecologia del paisatge, especialment en les relacions de l’estructura i la dinàmica del paisatge amb la riquesa i la composició de la biodiversitat, i en l’aplicació d’aquests resultats en la planificació territorial. També treballa en l’ecologia de les invasions biològiques, particularment en l’anàlisi de la capacitat invasora de les espècies i del risc d’invasió de territoris i hàbitats.
 • Josep Antoni Rosselló. Biòleg, és professor titular de la Universitat de València des de l’any 1991. La seva recerca se centra en els processos d’evolució de la flora mediterrània en general i, en particular, en el component endèmic de les illes, així com en la problemàtica de la seva conservació, utilitzant marcadors moleculars basats en l’ADN. Actualment és el director científic de la Fundació Carl Faust, a la qual pertany el Jardí Botànic Marimurtra.
 • Sergi Sales. Enginyer tècnic agrícola, ornitòleg professional i anellador titulat des del 1993. Especialitzat en el seguiments de camp i en anellament científic d’ocells, ha realitzat la seva activitat ornitològica al delta i al riu Llobregat, a Collserola i als parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà i del Delta de l’Ebre. Actualment, les seves tasques professionals se centren en estudis d’impacte ambiental de grans infraestructures (AVE, Parc Eòlics, etc.) i és responsable del treball de camp de seguiments d’aus estèpiques i espècies passeriformes amenaçades a la plana de Lleida pel Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC) i el Departament de Medi Ambient.
 • Cinthia Pereira. Brasilera, fa gairebé 10 anys que viu a Barcelona. Tècnica superior en Química Ambiental per l’ISN Narcís Monturiol, graduada en Ciències Ambientals per l’UB, amb màster en Comunicació i Educació i màster de Recerca en Educació Científica, tots dos per l’UAB. Actualment fa el Doctorat de Ciències Ambientals de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB). És vocal de Comunicació i responsable de Comunicació del Grup de Treball de Sensibilització per la Sostenibilitat del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB). Treballa en temes de comunicació i educació ambiental a l’ICTA-UAB, al COAMB, amb empreses, administracions públiques i esdeveniments internacionals.
 • Isabel Ruiz Mallén. Ambientòloga amb una trajectòria interdisciplinària basada en una trentena de projectes d’investigació competitius, principalment amb equips internacionals, centrats en la intersecció entre l’antropologia cultural i la conservació de la biodiversitat, l’educació i la comunicació de la ciència. Investigadora a l’IN3-Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i vinculada a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB.
ICTA's Activities