La asociación Amics de la UAB premia al ICTA-UAB

El ICTA-UAB recibirá uno de los premios que la asociación Amics de la UAB entrega cada año en el marco de la Festa Amics UAB.

Iron availability in seawater, key to explaining the amount and distribution of fish in the oceans

People tend to pay more attention to how much food they are eating, than with how rich their diet is in essential micronutrients like iron.

Mining waste dumped into Portmán Bay continues to release metals into the sea 25 years later

The waters of the Mediterranean Sea continue to receive dissolved metals from the mining waste deposited in Portmán Bay (Murcia) 25 years after the cessation of mining activity.

A new ICTA-UAB project to assess the impacts of micro- and nano-plastics in the tropical and temperate oceans

A new project led by ICTA-UAB researcher Patrizia Ziveri is one of five projects selected for funding by the Joint Programming Initiative Healthy and Productive Seas and Oceans (JPI Oceans).

Big data reveals extraordinary unity underlying life’s diversity

Limits to growth lie at the heart of how all living things function, according to a new study carried out by ICTA-UAB researchers  .

Jeroen van den Bergh, awarded an honorary doctorate by the Open University of the Netherlands

The environmental economist at ICTA-UAB Prof. Dr Jeroen van den Bergh was awarded an honorary doctorate by the Open University of the Netherlands.

Paris Agreement hampered by inconsistent pledges, new ICTA-UAB research finds

Some countries' Paris Climate Agreement pledges may not be as ambitious as they appear, according a new study carried out by researchers from the Institute of Environmental Science and Technology of the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

High lead concentrations found in Amazonian wildlife

Researchers from ICTA-UAB and the UVic-UCC detect high levels of lead concentration in wildlife samples from the Peruvian Amazon caused by lead-based ammunition and oil-related pollution in extraction areas.

Study gauges trees’ potential to slow global warming in the future

The Pyrenean forests, the Cantabrian coast and Galicia show an important potential to accumulate even larger amounts of carbon dioxide in the future and thus help to slow down the increase in CO2 concentrations which are warming the planet.

Why do environmentalists eat meat?

A study by researchers at the ICTA-UAB analyses the reasons why environmentally-minded scientists find it difficult to give up meat consumption, one of the world's greatest environmental problems.

La gestión del verde urbano permite incrementar la presencia de pájaros en las ciudades

Incrementar la biodiversidad del verde urbano permitiría aumentar la presencia de aves paseriformes en las ciudades mediterráneas, según un estudio científico realizado por investigadores del Instituto de Ciencia y Tecnología Ambientales de la Universidad Autónoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analiza qué estrategias hay que implementar sobre la vegetación urbana para conseguir "naturalizar" las ciudades favoreciendo la entrada de flora y fauna.

The Ebro River annually dumps 2.2 billion microplastics into the sea

An ICTA-UAB study analyses the distribution and accumulation of microplastics from one of the main rivers of the western Mediterranean.

European project to support rooftop greenhouses projects

The Institute of Environmental Science and Technology from the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) is launching an open call to support rooftop greenhouse projects, in the framework of GROOF Project.

El ICTA-UAB participa en el proyecto que habilitará 10 escuelas de Barcelona como refugios climáticos

El Instituto de Ciencia y Tecnología Ambientales de la Universidad Autónoma de Barcelona (ICTA-UAB) es una de las instituciones impulsoras de un proyecto que habilitará 10 escuelas de Barcelona como refugios climáticos para disminuir el impacto de las altas temperaturas del verano.

New study dismisses green growth policies as a route out of ecological emergency

Researchers from ICTA-UAB and the Goldsmiths University of London suggest that emissions reduction is only compatible with a lower economical degrowth or a degrowth scenario.
Bojos per la NaturaProfessorat
 • Oriol Oms. Geòleg, professor agregat del Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Treballa en l’estudi de les roques sedimentàries, els fòssils que contenen i la seva datació. També col·labora en diversos projectes arqueològics i de prospecció geofísica. Ha investigat sobre els darrers dinosaures i els ambients on vivien, la dispersió del gènere Homo, la datació de faunes continentals (del Paleozoic al Quaternari), els ambients sedimentaris del passat geològic, etc.
 • Eloi Cordomí. Físic, meteoròleg de Televisió de Catalunya des de l’any 2005. Membre de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics. Ha treballat durant 4 temporades al programa Els Matins, amb en Josep Cuní, Ariadna Oltra i Elena García Melero. Actualment és reporter del programa Espai Terra de TV3, i se’l pot veure els caps de setmana presentant l’espai del temps de TV3.
 • Novella Razzolini. És italiana i llicenciada en Ciències de la Naturalesa, una especialitat que no existeix a Espanya i que inclou temes de geologia i biologia. Ha fet un màster en Paleontologia a Barcelona i ha guanyat una beca per fer el doctorat. S’ha especialitzat en icnologia de dinosaures i participa en les excavacions dels jaciments de restes de dinosauris dels Pirineus.
 • Josep Maria Gili. Treballa a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) a Barcelona, on ha constituït el Grup d’Ecologia del Bentos Marí. En el camp de l’ecologia marina ha treballat en l’estudi integrat dels ecosistemes costaners, en l’estructura i la dinàmica de les comunitats bentòniques, l’ecologia del zooplàncton, l’ecologia tròfica dels invertebrats marins, la biodiversitat i taxonomia dels cnidaris, entre altres. És un dels impulsors del projecte «El mar a fons», dissenyat per apropar el coneixement sobre els mars i els oceans a l’àmbit educatiu.
 • Antoni Curcó. Biòleg, ha dut a terme diversos treball de recerca al delta de l’Ebre, particularment en els camps de la florística, la fitocenologia, la cartografia i l’ecologia de comunitats vegetals. Actualment treballa com a tècnic responsable de l’Àrea de Protecció i Recerca del Parc Natural del Delta de l’Ebre.
 • Eduardo Mateos. Biòleg, responsable de Recol·lecció i Conservació de Zoologia i professor associat en el Departament de Biologia Animal de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. La seva investigació se centra en la taxonomia, ecologia, filogènia i filogeografia d’invertebrats, especialment de la fauna edàfica.
 • Sònia Sánchez. Ambientòloga, investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i membre del grup de recerca Geografia aplicada. Els principals camps de recerca són: monitoratge d’indicadors biològics; avaluació d’espais naturals protegits, i en concret les reserves de la biosfera; biodiversitat, en especial boscos, vegetació i sistemes fluvials; anàlisi del canvi global. És coordinadora del Centre UNESCO per a les Reserves de la Biosfera Mediterrànies i del projecte de l’Observatori de la Tordera.
 • Josep Antoni Pujantell. Ambientòleg, treballa com a investigador a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), dins del Grup de Recerca en Conservació, Etnoecologia i Canvi Global (CECG), en temes relacionats amb el canvi global, el paisatge i l’ús i la gestió de l’aigua. És investigador de l’Observatori de la Tordera i responsable de la línia de seguiment de macroinvertebrats i del Programa d’Educació i Comunicació Ambiental.
 • Joan Pino. Biòleg, és professor d’Ecologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). La seva recerca se centra en l’ecologia del paisatge, especialment en les relacions de l’estructura i la dinàmica del paisatge amb la riquesa i la composició de la biodiversitat, i en l’aplicació d’aquests resultats en la planificació territorial. També treballa en l’ecologia de les invasions biològiques, particularment en l’anàlisi de la capacitat invasora de les espècies i del risc d’invasió de territoris i hàbitats.
 • Josep Antoni Rosselló. Biòleg, és professor titular de la Universitat de València des de l’any 1991. La seva recerca se centra en els processos d’evolució de la flora mediterrània en general i, en particular, en el component endèmic de les illes, així com en la problemàtica de la seva conservació, utilitzant marcadors moleculars basats en l’ADN. Actualment és el director científic de la Fundació Carl Faust, a la qual pertany el Jardí Botànic Marimurtra.
 • Sergi Sales. Enginyer tècnic agrícola, ornitòleg professional i anellador titulat des del 1993. Especialitzat en el seguiments de camp i en anellament científic d’ocells, ha realitzat la seva activitat ornitològica al delta i al riu Llobregat, a Collserola i als parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà i del Delta de l’Ebre. Actualment, les seves tasques professionals se centren en estudis d’impacte ambiental de grans infraestructures (AVE, Parc Eòlics, etc.) i és responsable del treball de camp de seguiments d’aus estèpiques i espècies passeriformes amenaçades a la plana de Lleida pel Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC) i el Departament de Medi Ambient.
 • Cinthia Pereira. Brasilera, fa gairebé 10 anys que viu a Barcelona. Tècnica superior en Química Ambiental per l’ISN Narcís Monturiol, graduada en Ciències Ambientals per l’UB, amb màster en Comunicació i Educació i màster de Recerca en Educació Científica, tots dos per l’UAB. Actualment fa el Doctorat de Ciències Ambientals de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB). És vocal de Comunicació i responsable de Comunicació del Grup de Treball de Sensibilització per la Sostenibilitat del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB). Treballa en temes de comunicació i educació ambiental a l’ICTA-UAB, al COAMB, amb empreses, administracions públiques i esdeveniments internacionals.
 • Isabel Ruiz Mallén. Ambientòloga amb una trajectòria interdisciplinària basada en una trentena de projectes d’investigació competitius, principalment amb equips internacionals, centrats en la intersecció entre l’antropologia cultural i la conservació de la biodiversitat, l’educació i la comunicació de la ciència. Investigadora a l’IN3-Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i vinculada a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB.
ICTA's Activities