La gestión del verde urbano permite incrementar la presencia de pájaros en las ciudades

Incrementar la biodiversidad del verde urbano permitiría aumentar la presencia de aves paseriformes en las ciudades mediterráneas, según un estudio científico realizado por investigadores del Instituto de Ciencia y Tecnología Ambientales de la Universidad Autónoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analiza qué estrategias hay que implementar sobre la vegetación urbana para conseguir "naturalizar" las ciudades favoreciendo la entrada de flora y fauna.

The Ebro River annually dumps 2.2 billion microplastics into the sea

An ICTA-UAB study analyses the distribution and accumulation of microplastics from one of the main rivers of the western Mediterranean.

ICTA-UAB Gathers Worldwide Experts on Degrowth and Environmental Justice

ICTA-UAB is organizing the sixth edition of the Summer School on Degrowth and Environmental Justice from June 23rd to July 5th.

European project to support rooftop greenhouses projects

The Institute of Environmental Science and Technology from the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) is launching an open call to support rooftop greenhouse projects, in the framework of GROOF Project.

El ICTA-UAB participa en el proyecto que habilitará 10 escuelas de Barcelona como refugios climáticos

El Instituto de Ciencia y Tecnología Ambientales de la Universidad Autónoma de Barcelona (ICTA-UAB) es una de las instituciones impulsoras de un proyecto que habilitará 10 escuelas de Barcelona como refugios climáticos para disminuir el impacto de las altas temperaturas del verano.

A warmer ocean will lead to 17% reduction in global marine animal biomass, by the end of the century

Climate change will affect the distribution and abundance of marine life, but the full extent of these changes under future warming has been difficult to predict due to the limitations of individual ecosystem models used for such forecasts.

New study dismisses green growth policies as a route out of ecological emergency

Researchers from ICTA-UAB and the Goldsmiths University of London suggest that emissions reduction is only compatible with a lower economical degrowth or a degrowth scenario.

New cross-boundary approach for addressing wicked weed problems

Weed species continue to spread and management costs continue to mount, in spite of best management practices and efforts by research and extension personnel who promote them to land managers.

Urban green spaces do not benefit the health of all

In general, the creation of parks and green spaces in urban centers has positive effects on the health of city residents.

ERASMUS+ Edu-BioMed News: ICTA-UAB organizes workshops in Jabal Moussa and Shouf Biosphere Reserves (Lebanon) addressed to university...

From next April, 29th to May, 2nd, about 40 professors and professionals from the higher education institutions from Lebanon, Morocco, Spain, France and Italy will meet in two Lebanese Biosphere Reserves (Jabal Moussa and Shouf) to discuss how to improve Moroccan and Lebanese higher education and academic research in the context of Mediterranean Biosphere Reserves (BRs).

ICTA-UAB researcher Antoni Rosell-Melé receives an ERC Advanced Grant

ICTA-UAB researcher Antoni Rosell-Melé has been awarded an Advanced Grant (AdvGr) from the European Research Council (ERC) to develop the project "New geochemical approach to reconstruct tropical palaeo-atmospheric dynamics" (PALADYN).

Urban Agriculture on Rooftops Provides Healthy, Fresh and Sustainable Food

​The implementation of urban gardens on building rooftops could produce fresh, healthy and sustainable agricultural food and guarantee the food sovereignty of cities, which are becoming increasingly populated.

Se prevén niveles de polen muy altos para esta primavera

Las polinizaciones de esta primavera y verano comenzarán en el momento habitual pero serán muy importantes.

Indigenous knowledge, key to a successful ecosystem restoration

Ecological restoration projects actively involving indigenous peoples and local communities are more successful. This is the result of a study carried out by the Institute of Environmental Science and Technology at the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Future changes in human well-being more likely to depend on Social Factors than Economic Factors

The changes in the perception of personal well-being that could take place in the next three decades, on a global level, depend much more on social factors than on economic ones.

Record-wet and record-dry months increased in regions worldwide: climate change drives rainfall extremes

More and more rainfall extremes are observed in regions around the globe – triggering both wet and dry records, according a new study involving ICTA-UAB researcher Finn Mempel.

Success at ICTA-UAB: Six ERC Grants In Three Years

The Institute of Environmental Science and Technology of the Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) has been awarded six European Research Council (ERC) grants in three years, from the end of 2015 to the end of 2018. Each project (of between 1.5 and 2 million euros) lasts for five years and allows the recruitment of a team of six or seven doctoral students and postdocs.

New ICTA-UAB 'Welcome Guide'

The new ICTA-UAB 'Welcome Guide' it is at your disposal now. With this document, we aim to help you discover the basics of the PhD programme, ICTA-UAB’s structure, etc.
Bojos per la ciència-NaturaPrograma curs 2018
Professorat
 • Laura Burrel.
  És investigadora predoctoral del Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va cursar el grau de Geologia a la UAB i un màster en Geociències del Petroli a la Universitat de Manchester, en la qual ha treballat en un projecte sobre la conca de Karoo, a Sud-àfrica. Actualment està realitzant un doctorat en geologia estructural per a comprendre la interacció entre la tectònica salina i els moviments compressius de l’orogènia Alpina, centrat en casos d’estudi del sud dels Pirineus.

 • Tomàs Molina.
  És meteoròleg i presentador de televisió, llicenciat en física per la Universitat de Barcelona i periodista col·legiat. Actualment és cap de meteorologia de Televisió de Catalunya. Periòdicament el podem veure presentant l’espai d’El Temps a TV3 just després del Telenotícies, i al 3/24. També ha presentat i dirigit reportatges de divulgació sobre el canvi climàtic i riscos ambientals. Presenta el programa Espai Terra, que tracta sobre la meteorologia, la natura i el medi ambient en general.

 • Bernat Vila.
  És llicenciat en Geologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (2003), màster en Paleontologia (2007) i doctor en Ciències per la Universitat Autònoma de Madrid (2010). Ha estat investigador postdoctoral al Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de Saragossa, i investigador al Departament de Faunes del Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. La seva principal línia de recerca és l’estudi dels vertebrats continentals del Mesozoic amb especial interès per la taxonomia, sistemàtica i paleobiologia del grup dels dinosaures sauròpodes.

 • Jordina Belmonte.
  Biòloga, és professora de Botànica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB (ICTA-UAB). La seva recerca és en el camp de l’aerobiologia o estudi de la diversitat, nivells i dinàmica de pol·len i espores de fongs i els seus al·lèrgens a l’aire, la relació amb la vegetació, la meteorologia, el clima i el transport atmosfèric i l’aplicació a l’estudi del canvi climàtic i al diagnòstic, prevenció i tractament de les al·lèrgies i fitopatologies.

 • Joan Pino.
  Biòleg, és professor d’Ecologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). La seva recerca se centra en l’ecologia del paisatge, especialment en les relacions de l’estructura i la dinàmica del paisatge amb la riquesa i la composició de la biodiversitat, i en l’aplicació d’aquests resultats en la planificació territorial. També treballa en l’ecologia de les invasions biològiques, particularment en l’anàlisi de la capacitat invasora de les espècies i del risc d’invasió de territoris i hàbitats.

 • Josep Antoni Rosselló.
  Biòleg, és professor titular de la Universitat de València des de l’any 1991. La seva recerca se centra en els processos d’evolució de la flora mediterrània en general i, en particular, en el component endèmic de les illes, així com en la problemàtica de la seva conservació, utilitzant marcadors moleculars basats en l’ADN. Actualment és el director científic de la Fundació Carl Faust, a la qual pertany el Jardí Botànic Marimurtra.

 • Eduardo Mateos.
  Biòleg, responsable de Recol·lecció i Conservació de Zoologia i professor associat en el Departament de Biologia Animal de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. La seva investigació se centra en la taxonomia, ecologia, filogènia i filogeografia d’invertebrats, especialment de la fauna edàfica.

 • Josep Antoni Pujantell.
  Ambientòleg, treballa com a investigador a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), dins del Grup de Recerca en Conservació, Etnoecologia i Canvi Global (CECG), en temes relacionats amb el canvi global, el paisatge i l’ús i la gestió de l’aigua. És investigador de l’Observatori de la Tordera i responsable de la línia de seguiment de macroinvertebrats i del Programa d’Educació i Comunicació Ambiental.

 • Núria Viladrich.
  Llicenciada en Química per la Universitat Antònoma de Barcelona i en Ciències del Mar per la Universitat d’Alacant, ha fet també un màster en Oceanografia i gestió marina a la Universitat de Barcelona. La seva investigació se centra en la reproducció i el balanç energètic dels coralls i les gorgònies, per tal d’entendre la seva relació amb la resistència que poden tenir front impactes induïts per humans i naturals. Ha adquirit una gran experiència en el mostreig de camp a partir de la pràctica del submarinisme així com d’experiments in situ i en aquari.

 • Sergi Sales.
  Enginyer tècnic agrícola, ornitòleg professional i anellador titulat des del 1993. Especialitzat en el seguiments de camp i en anellament científic d’ocells, ha realitzat la seva activitat ornitològica al delta i al riu Llobregat, a Collserola i als parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà i del Delta de l’Ebre. Actualment, les seves tasques professionals se centren en estudis d’impacte ambiental de grans infraestructures (AVE, Parc Eòlics, etc.) i és responsable del treball de camp de seguiments d’aus estèpiques i espècies passeriformes amenaçades a la plana de Lleida pel Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya (CTFC) i el Departament de Medi Ambient.

 • Mariano Cebolla.
  Fotògraf de natura, educador ambiental i màster en gestió mediambiental. Tècnic a la Fundació Catalunya-La Pedrera des de 2007 en tasques de gestió, restauració, ús públic i conservació de les finques del delta de l’Ebre (antigues salines de la Tancada i l’Alfacada) i les Oliveres Mil·lenàries de l’Arión (Ulldecona).

 • Josep Germain.
  Geògraf, diplomat en enginyeria ambiental. Ha treballat en l’administració local i en la Generalitat de Catalunya en temes de medi ambient. Actualment treballa com a consultor ambiental en qüestions relacionades amb la planificació territorial, la protecció de la natura i la recerca naturalista. Col·laborador tècnic de la Institució Catalana d’Història Natural. Membre del Consell de Protecció de la Natura de Catalunya.

ICTA's Activities