La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

L'ICTA-UAB reuneix experts mundials en decreixement i justícia ambiental

L'ICTA-UAB organitza del 23 de juny al 5 de juliol la VIª Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

Solucions transfrontereres al problema de les males herbes

Les espècies de males herbes continuen estenent-se i els costos per gestionar aquest problema segueixen augmentant tot i la implementació de millors pràctiques de maneig i l'esforç del personal de recerca i d'extensió que les promou entre els administradors de les terres.

Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

ERASMUS + Edu-BioMed: ICTA-UAB organitza tallers en les reserves de biosfera de Jabal Moussa i Shouf (Líban) dirigits a professors...

Des del proper 29 d'abril fins al 2 de maig, uns 40 professors i professionals d'institucions d'educació superior del Líban, Marroc, Espanya, França i Itàlia es reuniran en les dues Reserves de la Biosfera del Líban (Jabal Moussa i Shouf) per parlar sobre com millorar l'educació superior i la investigació acadèmica al Marroc i el Líban en el context de les Reserves de Biosfera Mediterrànies (BRs).

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades.

Es preveuen nivells de pol·len molt alts per a aquesta primavera

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran en el moment habitual però seran molt importants.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Bojos per la ciència-NaturaPrograma curs 2018
Sessions i sortides

Sessió 1, 3 de febrer. El medi físic en el qual es desenvolupa la vida (ICTA/Departament de Geologia-UAB).

 • Geologia estructural i tectònica, petrologia ígnia i metamòrfica, sedimentació i dinàmica litoral i cartografia geològica. A càrrec de Laura Burrel (Departament de Geologia, Facultat de Ciències, Universitat Autònoma de Barcelona).

Sessió 2, 3 de març. El medi físic en el qual es desenvolupa la vida (Institut Català de Paleontologia. Sabadell, el Vallès Occidental)

 • L’estudi i l’evolució del clima: elaboració i interpretació dels mapes del temps. A càrrec de Tomàs Molina (Televisió de Catalunya).
 • Paleontologia: tècniques d’estudi dels organismes fòssils. Visita a l’Institut Català de Paleontologia. A càrrec de Bernat Vila (Institut Català de Paleontologia).

Sessió 3, 7 d’abril. Flora i vegetació (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el Bages).

 • Botànica: reconeixement d’espècies de la flora i interpretació del paisatge vegetal. A càrrec de Jordina Belmonte (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona).

Sessió 4, 21 d’abril. Espècies invasores. La conservació ex situ i la reintroducció d’espècies (Jardí Botànic Marimurtra, Blanes, la Selva).

 • Les espècies exòtiques invasores. A càrrec de Joan Pino (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals; Universitat Autònoma de Barcelona).
 • La recerca botànica i la conservació ex situ. Visita al Jardí botànic Marimurtra de Blanes. A càrrec de Josep Antoni Rosselló (Fundació Carl Faust).

Sessió 5, 5 de maig. Els invertebrats (Parc Natural de la Serra de Collserola, el Vallès Occidental).

 • Visita a Can Coll, Centre d’Educació Ambiental i al Centre de Documentació i Recursos Educatius del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. A càrrec de tècnics del Parc Natural de la Serra de Collserola.
 • Reconeixement dels principals grups d’invertebrats al camp, activitat pràctica al Parc Natural de la Serra de Collserola. A càrrec d’Eduardo Mateos (Departament de Biologia Animal, Universitat de Barcelona).

Sessió 6, 2 de juny. La vida als rius (la Tordera, Hostalric, la Selva).

 • La fauna i la flora aquàtica com a indicadors de qualitat de les aigües. Activitat pràctica al riu Tordera. A càrrec de Josep Antoni Pujantell (Observatori de la Tordera; Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona).

Sessió 7, 8 de setembre. Descobrint la biodiversitat mediterrània: el plàncton i el bentos (cala de Sant Francesc, Blanes, la Selva).

 • L’estudi de la biodiversitat marina: el plàncton i el bentos. Funcionament dels ecosistemes marins. Activitat pràctica a la cala de Sant Francesc. A càrrec de Núria Viladrich (Institut de Ciencies del Mar, ICM-CSIC).

Sortida 1, 22 de setembre. Muntanya d’Alinyà (l’Alt Urgell).

 • Reintroducció del voltor negre i protecció d’ocells carronyaires. Visita a l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà. A càrrec de tècnics de l’Espai Natura Muntanya d’Alinyà.
 • Estudi i anellatge d’ocells. A càrrec de Sergi Sales.

Sortida 2, 20 d’octubre. Delta de l’Ebre (el Montsià).

 • Visita a Mónnatura Delta (el Montsià). Introducció al medi i observació i cens d’aus aquàtiques. A càrrec d’educadors de MónNatura Delta.
 • La restauració del medi natural. A càrrec de Mariano Cebolla (Fundació Catalunya-La Pedrera).

Sessió 8, 10 de novembre. L’estudi i la protecció de la natura (ICTA-UAB).

 • L’estudi de la natura al llarg de la història a Catalunya. Les polítiques de protecció dels espais naturals i de les espècies. A càrrec de Josep Germain (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona).
Qüestions d’organització
 • Totes les sessions tindran lloc de 10 a 14 h; les sortides tindran una durada de tot el dia.
 • Abans de cada activitat es comunicarà el punt i l’hora de trobada.
 • En alguns casos l’ICTA posarà el mitjà de transport, en altres l’alumne hi haurà d’anar pel seu compte.
 • Per qualsevol dubte es pot contactar amb l’ICTA a través de l’adreça electrònica suport.direccio.icta@uab.cat.
 • Coordinadors del programa: Jordina Belmonte i Josep Germain.
Treball de recerca
Els alumnes que decideixin fer el treball de recerca de batxillerat sobre un dels temes tractats en el programa Bojos per ciència-Natura, podran comptar com a tutor d’aquest treball amb algun dels professors del curs o dels investigadors de l’ICTA.
Professorat
Institucions col·laboradores
Programes dels cursos anteriors
Activitats ICTA