Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

Aprèn a explicar la teva recerca en 2 minuts i guanya el concurs Elevator Pitch

Els instituts de la Universitat Autònoma de Barcelona, IBB, INc i ICTA-UAB, convoquen un concurs adreçat als doctorands i investigadors postdoctorals dels seus centres.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Esdeveniments
Broadcasted Seminar on “Water Justice and the Commons”

Data: 2018-05-24

Broadcasted Seminar on “Water Justice and the Commons”

 

Date: Thursday, May 24th 2018
Time: From 15 to 18h
Venue: Room Z/022 ICTA-UAB

Introduction
The conventional theory of the commons has been criticized for its relative inattention to how historically-shaped patterns of power, conflict, the ‘state’ and the broader political-economic context shape the access to and uses of common resources, and distributional consequences of different institutional arrangements for community-based natural resource management. The tragedy of the commons that Hardin had so popularized is not just the result of commoners’ individualistic behavior but may well also stem from the acts of more powerful, profit-seeking actors. Benefits and costs of resource management are commonly unequally distributed and shaped by power relations and political-economic structures; these conditions often lead to social movements and conflicts. Indeed, it has been argued that the history of commons has always been a history of struggle between the dynamic of enclosures driven by the systemic need for capital accumulation, and that of commoning to defend and reconstitute commons.

The scholarship of water justice can help move the theory of the commons forward. Water is life, but also power. Its governance is colored by profound contestation among competing uses and users. Growing demand, and worsening availability and quality, intensify water access and control disputes with every passing day. Megacities, mining, forestry, industry, and agribusiness claim an increasingly large share of available surface and groundwater reserves. Water grabbing and pollution generate poverty and endanger ecosystems’ sustainability. Therefore, struggles involve both economic/political control over water and the divergent meanings and values assigned to it; they include material control over water use systems and the right to culturally define and politically organize water governance systems. Water also mobilizes people and often drives formation of grassroots institutions grounded in shared rules and collective rights that seek to defend against internal and external injustices, not seldom extending their influence, strength and defense by building multi-scalar and multi-actors alliances. Beyond romanticism,  

Embedded in the debates around the commons and social mobilization, this Seminar will first discuss the multi-author “Water Justice” book just published by Cambridge University Press and the Justicia Hídrica / Water Justice Alliance (www.cambridge.org/9781107179080). The book scrutinizes how, beyond the large, visible injustices, there are also many “hidden” water world injustices, subtly masked as “rational,” “equitable,” and “democratic.” The book features critical conceptual approaches, including analysis of environmental, social, cultural, and legal issues surrounding the distribution and management of water, and lays new ground for challenging current water governance forms and unequal power structures. It also provides inspiration for building alternative water realities, often linked to rooted and innovative commons and mobilizations ‘from below’. The webinar will also present three new (Spanish language) books, published with Abyayala, part of the Water Justice Alliance book series.

Additionally, the Seminar will include a series of individual presentations on cutting edge topics associated to water justice and the commons. The presentations will be followed by a discussion about ways to move forward in the interface between these two research strands.


Schedule:

15:00

  Book/s presentation (Water Justice book series)

15:00

 Interventions by:

  • Tom Perreault (Maxwell School, Syracuse University)
  • Bibiana Duarte and Rutgerd Boelens (Wageningen U and CEDLA/U. of Amsterdam)

16:00

 Break

16:10

 Individual presentations

16:10

 Introduction to Water Justice concept, practice and scholarship (Rutgerd Boelens,  Wageningen U and CEDLA/U. of Amsterdam)

16:20

 Small-scale Artisanal mining and water justice: a pending agenda (Gisselle Vila, School of Geography, The University of Melbourne)

16:30

 Water remunicipalization in Catalunya (Miriam Planas, Ingeniería Sin Fronteras, Agua es Vida)

16:40

 Dam building conflicts and environmental justice (Daniela del Bene, ICTA-UAB)

16:50

 Environmental justice movements & commons management (Sergio Villamayor-Tomas, ICTA-UAB)

17:00

 Discussion

17:00

 Synthesis from individual presentations (Fabio de Castro, CEDLA/U. of Amsterdam)

17:10

 Open discussion (Fabio de Castro, moderator)

17:50

 Closing note (Jeroen Vos, Wageningen University)

18:00

 Drinks

 

Technical details for remote connection
To join our broadcasted seminar, please follow this link. The full recording will be available on the "International WaTERS Network youtube channel" the conclusion of the event (https://www.youtube.com/channel/UCDTiyB_aYpvc9itpyMmW-qw?view_as=subscriber)

Registration
No registration is needed, but for participants who would like to receive 2 or 3 digital chapters of the new Cambridge University Press book «Water Justice», or any further readings related to the presentations, please send your e-mail address to any of the organizers or temporarily downloadable from the Justicia Hidrica alliance website:  www.justiciahidrica.org).   

Contact information
Rutgerd Boelens: rutgerd.boelens@wur.nl
Sergio Villamayor-Tomas: villamayortomas@gmail.com

Note on the organizers

Justicia Hídrica/Water Justice is a broad international alliance, working on research, capacity building and action. Its objective is to contribute to more water justice, meaning more democratic water policies and more sustainable development practices that promote a more equitable water distribution. Central questions that guide the Justicia Hídrica Alliance are, for instance:  What are the historical and current mechanisms that lead to unequal water and water rights accumulation/ distribution? What characterizes the water conflicts that result thereof, with regard to contents, mechanisms, structural contradictions, and possible results or solutions? How do grassroots organizations and civil society actors develop multi-scale strategies to combat water injustices and suggest alternative water societies? The alliance wants to combine innovative theoretical work on accumulation, conflict and mobilization, with capacity building, diffusion, and policy advocacy.

The webinar is co-organized in collaboration with the International WaTERS Network and ICTA, Autonomous University of Barcelona. The International WaTERS Network is a partnership focused on: promoting collaborative and comparative research on urban water resilience, with specific focus on rural-urban linkages and institutional, social and equity dimensions; fostering knowledge mobilization through academic and policy dialogue in our Network and beyond.

ICTA-UAB (http://ictaweb.uab.cat/) is a multidisciplinary centre that promotes academic research and postgraduate education in the environmental sciences. ICTA is being increasingly recognized as the birthplace of the “Barcelona school” of political ecology. Contributions on environmental justice (e.g., “environmentalism of the poor” and Environmental Justice Atlas), and degrowth (e.g., “Degrowth: A vocabulary for a new era, Routledge) are examples of seminal contributions of the school to the field. Most recently, a number of scholars have turned their attention to the theory and practice of the commons, from both the political ecology and institutional perspectives.

 

Activitats ICTA