Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

Aprèn a explicar la teva recerca en 2 minuts i guanya el concurs Elevator Pitch

Els instituts de la Universitat Autònoma de Barcelona, IBB, INc i ICTA-UAB, convoquen un concurs adreçat als doctorands i investigadors postdoctorals dels seus centres.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Esdeveniments
Conferencia: “El proyecto NATURVATION: 1000 soluciones para renaturalizar las ciudades”, a cargo de Panagiota Kotsila

Data: 2018-05-20

Conferencia: “El proyecto NATURVATION: 1000 soluciones para renaturalizar las ciudades”
En el marco de la Semana Verde Europea

A cargo de Panagiota Kotsila, ICTA-UAB
 

Dia: Domingo, 20 de mayo
Hora: 18.30h.
Lugar: Palacio Euskalduna. Bilbao

 

La semana verde del programa Actívate+ es un evento de 4 días de duración centrado en involucrar a la ciudadanía con soluciones innovadoras para naturalizar y hacer más verdes las ciudades, contribuir a mejorar la calidad de vida y reducir su contribución al cambio climático. Sus actividades principales incluyen: proyección del mejor cine documental, charlas y debates abiertos entre personas expertas y ciudadanía.

Todas estas actividades se llevarán a cabo en el Palacio Euskalduna del 20 al 22 de mayo. El último día, en la oficina de distrito de Begoña se celebrará una conferencia sobre cambio climático y ciudades a cargo de The Climate Reality. Es un evento gratuito asociado a la Green Week de la Unión Europea, organizado por la Asociación Cultural Despierta, Global Action Plan y el programa Actívate + e impulsado por la Diputación Foral de Bizkaia con el apoyo de Iberdrola, la Obra Social "la Caixa" y Eroski. Se está desarrollando bajo el certificado Erronka Garbia, que garantiza haberse seguido criterios de sostenibilidad en su diseño y ejecución.

Objetivos

 • Aumentar el conocimiento del público sobre el impacto de la sociedad en el medio ambiente.
 • Involucrar a la ciudadanía en las soluciones.
 • Aumentar la sensibilización y la comprensión de las políticas locales relacionadas con gestión eficiente de la ciudad: agua, movilidad, urbanismo, energía, residuos, etc. 
 • Implicar a las personas jóvenes, desempleadas y emprendedoras y a las empresas en las soluciones. 
 • Alentar la participación del público en estos debates a través de la implicación de organizaciones civiles y agentes sociales. 
 • Generar cobertura mediática que permita llevar los mensajes a la población.

Programa

20 de Mayo (Palacio Euskalduna)

18:00 Inauguración.

 • Unai Gangoiti Ciscar. Director General de Medio Ambiente. Diputación Foral de Bizkaia.
 • Carlos Oppe. Presidente de GAP internacional.
 • Angel Cano.Director Asociación Cultural Despierta.

18:05 Documental: “Echo-logis, naturalezas urbanas”.
Francia. 25'. 2015. V.O.S. Francés subtitulada castellano.

En Turín, al norte de Italia, el imponente "25 Verde", un edificio residencial de 63 apartamentos mezcla arquitectura y naturaleza, creando un oasis verde en el medio de la ciudad. Un ejemplo de lo que se puede hacer para que nuestras ciudades sean más verdes, habitables, humanas y que contribuyan a reducir las emisiones contaminantes.

18:30 Conferencia: “El proyecto NATURVATION: 1000 soluciones para renaturalizar las ciudades”.
Panagiota Kotsila. Bióloga y Doctora en Filosofía. Experta en ecología política y salud en relación al cambio climático. Miembro del ICTA y del equipo del proyecto NATURVATION.

19:30 Debate: “Cómo trasladar la naturaleza a la vida urbana”.

 • Unai Basurko. Regatista profesional, desde el año 2010 dirige el proyecto socio-educativo Pakea Bizkaia, que tiene como objetivo la concienciación medioambiental.
 • Alberto Santolaria. Doctor en Biología marina, investigador de la UPV/EHU, divulgador, productor de documentales submarinos, Presidente de Nakusarbe (asociación para la divulgación de la ciencia) y fundador de Agua Sin Plásticos & Salud del Planeta.
 • Modera: Ana Galarraga Aiestarán, de la Fundación Elhuyar.

21 de Mayo (Palacio Euskalduna)

18:00 Documental: “Smart cities” (ciudades inteligentes).
Francia. 52'. 2015. V.O.S. Francés subtitulada castellano.

La inteligencia digital se ha asignado un papel central en la vida de la ciudad. Economistas como Jeremy Rifkin y diseñadores urbanos como Adam Greenfield, se esfuerzan por imaginar la nueva urbanidad, más sostenible y gestionada informáticamente. ¿Son estas tecnologías la solución a los problemas de las ciudades?.

19:00 Conferencia: “Acción climática a nivel urbano, ¿cómo cambiar la ciudad?”.

 • Joan Clos. Alcalde de Barcelona de 1997 a 2006. Ministro de Industria, Comercio y Turismo del Gobierno de España hasta 2008. Embajador de España en Turquía y Azerbaiyán. De 2010 a 2017, ha sido Director Ejecutivo del Programa de Naciones Unidas para los Asentamientos Humanos (ONU-HABITAT).

19:30 Debate: “La sociedad frente al cambio climático”.

 • Joan Clos.Ex-Director Ejecutivo de ONU-HABITAT.
 • Daniela Velte. Tecnalia.
 • Angel Cano. CEO Asociación Despierta. Director comunicación The Climate Reality Spain.
 • Marian Barquín. Área Técnica de Cambio Climático en IHOBE - Gobierno Vasco. 
 • Alejandro Martínez Berriochoa. Director Salud y Sostenibilidad EROSKI. 
 • Modera: Pilar Kaltzada. Periodista.


22 de Mayo (Palacio Euskalduna)

18:00 Documental: “No Impact Man”.
EEUU. 93'. 2009. V.O.S. Inglés subtitulada castellano.

Una familia normal ante el experimento de Colin, el padre, de pasar un año siendo lo más sostenible posibles en lo que consumen, como se transportan, cómo se calientan, etc. Lo que comienza siendo una broma se convierte en la experiencia de sus vidas y en un ejemplo para todos y todas.

19:30 Debate: “Ciudades habitables, integradoras y sostenibles. ¿Están dispuestas las personas jóvenes a cambiar su estilo de vida?”.

 • Intervienen Ecolíderes de Agenda 21 Escolar y del II Foro de Jóvenes por la Sostenibilidad de Bizkaia.
 • Modera: Sara Gandara y Oihan Vega. Periodistas.

23 de Mayo (Oficina de Distrito de Begoña)

18:30 Conferencia: “Cambio climático y ciudades: de la resignación a la solución”.
The Climate Reality es la organización de referencia a nivel mundial para conocer las causas, impactos y soluciones de esta amenaza que ya es una preocupante realidad. Cuenta con los datos de las más prestigiosas entidades científicas del planeta y sus más de 10.000 presentadores ofrecen entretenidas charlas divulgativas donde descubrir cómo reducir nuestras emisiones y ser parte de la solución.

Presenta: Angel Cano, Director de comunicación de Climate Reality

Folleto informativo

Activitats ICTA