La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Esdeveniments
Lecture: "Ecological Conflicts around the World through the Prism of Ecological Economics" by Prof. Joan Martinez-Alier in the Oxford Summer School in Ecological Economics 2018"

Data: 2018-08-19 / 2018-08-25

Lecture: "Ecological Conflicts around the World through the Prism of Ecological Economics"
Oxford Summer School in Ecological Economics 2018

By Prof. Joan Martinez-Alier, ICTA-UAB


From 19th - 25th  August 2018
 

ICTA-UAB researcher Prof. Joan Martinez -Alier will offer a lecture in the "Oxford Summer School in Ecological Economics 2018" entitled "Green Economy for Smart and Sustainable Cities: Economics, Ecosystems and Policy". The summer school will take place from 19 to 25th August.

The School will address key elements of the new economy transformation with a particular focus on smart and sustainable cities, exploring the cutting edge methods and policy applications in ecological economics. With a clear sustainable development focus, it will draw on the expertise of a range of disciplines: economics, ecology, physics, environmental sciences, sociology, psychology, complex systems theory, etc. to address the current challenges: climate change, biodiversity loss, resource depletion, water shortages, social cohesion and achieving sustainability. The course will be composed of a theoretical and applied modules and will address three key elements of the new economy transformation: an industrial ecology approach, multiple criteria methods for decision making and new tools for measuring progress as well as a wealth of more applied discussions with key stakeholders and decision makers.

In the theoretical part, it will analyse the concept of economy-environment interactions and industrial ecology, which highlights the importance of intersectoral flows of matter and energy required for the production of the goods and services. The method of environmentally extended input-output analysis, actively used for policy applications around the world, will be introduced to illustrate this approach. Ideas of interdisciplinary synthesis and methodological pluralism will be introduced alongside institutional economic approaches. Next, it will explore the system of tools for decision making based on multicriteria methods, used for policy appraisal, which applied at different levels could shift the patterns of decisions making towards more socially equitable and more environmentally friendly as well as economically sound decisions. Acting as a bridge to the policy module, the final theoretical session will criticise existing approaches to measure macro sustainability performance and will introduce new conceptual tools for the assessment of progress. A particular attention will be paid to climate change, renewable energy and ecosystems, smart solutions, sustainable transport and sustainable urbanism in the context of smart and sustainable cities.

The applied module will be taught by active professionals and experts, who advise international organizations, national and city governments around the world and have experience working with EU institutions. The School will draw on the EU experience of environmental policy and will focus in its applied part on sustainable urbanism, regenerative cities, London's sustainability performance, Oxford's sustainability initiatives, sustainability benchmarking, values and new approaches to urban planning, design and transformation. The scope of sustainability issues addressed during the Summer School, covering not only economic and environmental, but also social sustainability, will make this Summer School truly unique.

The course is designed for multiple points of entry and could be helpful for PhD students, government experts, representatives of international organizations and business. The course will give participants an opportunity to explore key methodologies for ecological-economic analysis and to apply these to various case studies. Oxford Summer and Winter Schools in Ecological Economics organized by Environment Europe attracted participants from 53 countries, including Canada, USA, Mexico, Ecuador, Costa Rica, Brazil, Colombia, Peru, Argentina, UK, France, Germany, Austria, Switzeland, Spain, Italy, Malta, Portugal, Belgium, the Netherlands, Czech Republic, Slovakia, Denmark, Sweden, Iceland, Norway, Serbia, Bosnia, Croatia, Albania, Latvia, Ghana, Nigeria, Jordan, Lebanon, Sri Lanka, China, India, Bhutan, South Korea, Taiwan, Thailand, Philippines, and Australia (please see the map).

The course is taught by the leading ecological economists, environmental policy and sustainable urban development experts in Europe.

Theoretical and Policy Module

1. Introduction to Ecological Economics (Dr Stanislav Shmelev, Environment Europe, UK, confirmed)

2. Ecological Conflicts around the World through the Prism of Ecological Economics (Prof. Joan Martinez-Alier, Autonomous University of Barcelona, Spain, confirmed)

3. Cities and Complexity (Prof. Mike Batty, UCL - confirmed)

4. Climate Change Policy Analysis (Prof. Miranda Schreurs, TU Munich - to be confirmed)

5. Renewable Energy Transitions: the Path to Success (Prof. Dave Elliott, The Open University, confirmed)

6. Multi-Criteria Decision Aid for Sustainable Development: ELECTRE, NAIADE, APIS (Dr Stanislav Shmelev, Environment Europe, UK, confirmed)

7. Input-Output Analysis and the Environment (Dr Stanislav Shmelev, Environment Europe, UK, confirmed)


Applied Case Studies

8. Oxford's Sustainable Urban Performance (Oxford City Council, confirmed)

9. The Sustainable Architecture and Urban Design (Lord Foster's Office, Foster and Partners, UK, confirmed)

10. Assessing Progress Towards Sustainability with a Multidimensional Approach: USA, Brazil, China, Russia, UK, Germany, France (Dr Stanislav Shmelev, Environment Europe, UK, confirmed)

11. Multi-Criteria Assessment of Megacities: London, Berlin, Paris, New York, Hong Kong, Los Angeles, Rio de Janeiro, Beijing, Singapore (Dr Stanislav Shmelev, Environment Europe, UK, confirmed)

12. Cities and Ecosystems Services: A Pathway towards a Regenerative City (Prof. Herbert Girardet, The Club of Rome & World Future Council, confirmed)

13. Green Economy Policies in the London Metropolis (Mr Peter Massini, Mayor of London Office, confirmed)

14. Smart Transport Solutions for a Sustainable City (Prof. Gernot Spiegelberg, SIEMENS & TU Munich, to be confirmed)

15. Cities and Climate Change (Dr Luke Jackson, University of Oxford, confirmed)


16. People, Values and Sustainable Development (Prof. Irina Shmeleva, Institute of Sustainable Development Strategies, confirmed)

17. Simulations Game (Milena Ivkovich, ISOCARP, confirmed)


The requirements for the School are the following:

1. After you have successfully registered for the Spring School, you will receive access to the required readings. You will also receive access to over 100 seminal papers in ecological economics, which will provide a useful background reading in sustainability.

2. Each participant will have to prepare a presentation about his or her background (brief) and project (in more detail) so that all the course participants could get acquainted with you and your work better. The presentation should take 15 min and will be given on the first day of the course.

3. Each participant will be required to develop an independent or a collaborative project and present the preliminary results: methodology, data, key research questions, anticipated conclusion, including the sources of possible surprises, non-linearities and unpredictable behaviour. It is recommended to acquire the following textbooks: 


Shmelev, S. E., ed. (2017) 'Green Economy Reader' https://www.amazon.co.uk/Green-Economy-Reader-Ecological-Sustainability/dp/3319389173/

Shmelev, S. E. (2012) 'Ecological Economics: Sustainability in Practice'https://www.amazon.co.uk/Ecological-Economics-Sustainability-Stanislav-Shmelev/dp/940071971X/

Application Deadline: 15 June 2018. Application fee £25 (via PayPal - please insert the PayPal Transaction ID in the relevant field).

Deadline for early registrations: 15 June 2018, Registration fees: 
Academic (proof is required): £1175 
National and city governments and NGOs: £1675 
Business and International Organizations: £2175 
(Accommodation at St Hilda's college is included, lunches and coffee will be provided)

Deadline for late registrations: 1 August 2018, Registration fees: 
Academic (proof is required): £1575 
National and city governments and NGOs: £2075 
Business and International Organizations: £2575

(Accommodation at St Hilda's college is included, lunches and coffee will be provided)

Environment Europe alumni will be eligible for a £100 discount.

You are most welcome to apply. Please note that registration fees cannot be refunded.

Further information here: http://environmenteurope.org/education/11

Activitats ICTA