El Bojos per la Terra reprèn les sessions presencials

Després de fer diverses sessions en format virtual, el programa Bojos per la Terra impartit per l’ICTA-UAB va reprendre el passat dia 27 de juny les seves sessions formatives en format presencial.

Què respirem quan som al bosc?

Un estudi caracteritza per primera vegada la química forestal de l’aire per sota la copa dels arbres en un alzinar mediterrani, i detecta les concentracions màximes al juliol i agost.

La ciència a Catalunya contra la COVID-19

Una seixantena d'investigadors ICREA, entre els quals Isabelle Anguelovski de l'ICTA-UAB, lideren més d'un centenar d'activitats de recerca sobre la COVID-19.

L'acadèmia en temps del COVID-19: cap a una ètica de la cura

                                                                                                                                                                       .

Una plataforma informàtica dóna visibilitat als micropobles de Catalunya

Un equip de recerca de la UAB, en col·laboració amb l’Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat el Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) per a uns micropobles actius i sostenibles (GISASH).

Els defensors de la justícia ambiental són víctimes de violència i assassinats

Els moviments ciutadans aconsegueixen aturar la degradació ambiental fins en un 27% dels conflictes ambientals, segons un estudi de l'ICTA-UAB.

Canvis tecnològics i nous estils de vida baixos en carboni, claus per mitigar els efectes del canvi climàtic

Per aconseguir mitigar els efectes del canvi climàtic i assolir una societat més sostenible, cal transformar l'actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils en un model basat en energies renovables.

Impactes del canvi climàtic estudiats usant el refranyer popular

Membres de la comunitat de reg que realitzen treballs de manteniment en una sèquia de acarament (situada al cim de la muntanya) per millorar la circulació d'aigua per a reg i consum humà.

Els atuells neolítics revelen com va ser el consum de llet a Europa fa 7.000 anys

Ceràmica procedent del jaciment arqueològic de Verson (França) analitzada en la recerca (Fotografia d'Annabelle Cocollos, Conseil départemental du Calvados ou CD14, publicada en Germain-Vallée et al.

El creixement econòmic és incompatible amb la conservació de la biodiversitat

Un estudi en el qual intervenen més de 20 especialistes en ecologia de la conservació i economia ecològica posa en evidència la contradicció entre el creixement econòmic i la conservació de la biodiversitat.

Enquesta: El rol del verd residencial durant el confinament pel brot de COVID-19

El grup d’investigació BCNUEJ (www.bcnuej.org) de l’ICTA-UAB (https://ictaweb.uab.cat/) i de l'IMIM (www.imim.es) estan realitzant un estudi sobre el paper del verd residencial (vegetació interior, en balcons, terrasses, coberts verdes, jardins particulars.

L'ICTA-UAB cedeix material de protección a diversos hospitals

​L' ICTA-UAB és, des del passat dilluns 16 de març de 2020, un Institut amb accés restringit.

Es preveuen nivells de pol·len alts i avançats per a aquesta primavera. No confondre l’al·lèrgia amb el COVID-19

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran uns dies abans de l’habitual i seran importants, assolint nivells per damunt de la mitjana (del període 1994-2019).

La lluita pel poder obstaculitza les polítiques urbanes d'adaptació al canvi climàtic

Les accions de transformació que realitzen les ciutats per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic es poden veure menyscabades per les lluites polítiques pel poder municipal.

L'anàlisi del sutge dels incendis tropicals dipositat a l'oceà ajudarà a predir els futurs canvis climàtics del planeta

L'ICTA-UAB va dur a terme una expedició científica a l'oceà Atlàntic per agafar mostres de pols i fum dels incendis de l'Àfrica tropical dipositat en els sediments marins.

Quins elements i característiques han de tenir els boscos per influenciar la salut humana?

Malgrat el creixent interès de la comunitat científica i de la societat envers el potencial dels boscos com a font de salut humana, la literatura científica existent no permet establir relacions coherents entre el tipus de bosc i diferents variables de salut.

El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).
Esdeveniments
Investigadors de l' ICTA-UAB participen al III Congrés Internacional "El potencial dels boscos en la salut"

Data: 2019-10-09


III Congrés Internacional "El potencial dels boscos en la salut"


 
Amb la participació de Martí Boada, Roser Maneja i Albert Bach, de l'ICTA-UAB.

Del 7 al 10 d'octubre a la Garrotxa, Girona.

Més informació: https://www.selvans.ong/congress2019/

 
Reconnexió amb la natura
El congrés té com a objectiu actualitzar i avançar la investigació aplicada i la implementació de les millors pràctiques en relació amb el potencial dels boscos per brindar salut i benestar a les societats humanes. Ofereix una plataforma de reunions per compartir coneixements i experiències entre professionals, organitzacions i empresaris de tot el món que treballen en teràpia forestal o que estiguin interessats en el seu desenvolupament.

L'esdeveniment finalitzarà amb una crida a la necessitat de preservar els boscos naturals com a proveïdors de salut i benestar per a les societats.

Públic objectiu
Individus i organitzacions interessades en millorar el seu coneixement i capacitat per conservar i valorar la natura en general, i els boscos d'alt valor ecològic en particular; els que desenvolupen les seves activitats en zones forestals naturals; Propietaris de boscos públics i privats; professionals, responsables de la presa de decisions, tècnics i investigadors que treballen en salut, benestar, medi ambient i silvicultura; estudiants de postgrau i màster, i doctorands en aquests camps.
Els idiomes oficials del congrés seran català, castellà i anglès.

Dimecres 9 d’octubre

PONÈNCIES 08:30 a 20:00h (Palau de Congressos de Girona)

 • Mòdul 1 (8:30-13:30): Actualització en recerca sobre el potencial dels boscos en la salut.
 • Dinar (13:30-15:00)
 • Mòdul 2 (15:00-20:00): Teixint la reconnexió amb la natura.

MÒDUL 1: ACTUALITZACIÓ EN RECERCA SOBRE EL POTENCIAL DELS BOSCOS EN LA SALUT (BLOC 1)
Hora: 9:00-11:00
Localització: Palau de Congressos de Girona

Programació
Presentació de 10 minuts per part de la moderadora, seguida de ponències de 15 minuts, més 5 minuts d'aclaracions. Debat final de 30 minuts.

 • 8:00: Obertura de portes
 • 9.00 – 9:10: Moderadora: Dra. Roser Maneja Zaragoza. Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) – Catalunya.
 • 9:10 – 9:30: Boscos curatius i d’espà: traslació del coneixement científic a la pràctica. Prof. Dr. med. Karin Kraft. Departament de Medicina Complementària, Universitätsmedizin Rostock – Mecklenburg-Pomerània Occidental/Alemanya.
 • 9.30 – 9:50: “Les condicions climàtiques poden determinar la concentració de terpens a l’atmosfera del bosc.”. Dr. Domingo Sancho-Knapik, Unitat  de Recursos Forestals. Centro de Investigación y Tecnología Agroalimentaria (CITA) de Aragón – Aragó.
 • 9:50 – 10:10: El clima forestal com a facilitador de la salut. Gisela Inmich, M. Sc – Ludwig-Maximilians-Universität München – Alemanya.
 • 10:10 – 10:30: Boscos i Salut Humana: un estudi experimental i transversal al Parc Natural del Montseny. Albert Bach. Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) – Catalunya.
 • 10:30 – 11:00: Taula rodona i discussió
 • 11:00 – 11:30: Coffee break

MÒDUL 2: TEIXINT LA RECONNEXIÓ AMB LA NATURA
Hora: 15:00-20:00
Localització: Palau de Congressos de Girona


Programació
Presentació de 10 minuts per part del moderador, seguida de ponències de 15 minuts, més 5 minuts d'aclaracions. Debat final de 20 minuts. Continuació després de la pausa cafè.

 • 15:00-15:10: Moderador: Miquel Rafa. Fundació Catalunya La Pedrera – Catalunya
 • 15:10-15.30: El Bosc com a nou paradigma. Dr. Martí Boada. Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) / Assesor científic de l’UNESCO – Catalunya.
 • 15:30-15:50: Salut i benestar en el context dels esforços internacionals de conservació. Jo Hopkins. IUCN WCPA Health and Well-being Specialist Group / Parks Victoria – Austràlia
 • 15:50-16:10: Les àrees protegides com a espais per a la salut i el benestar de les persones en el context europeu. Carles Castell i Puig. Diputació de Barcelona / Federació EUROPARC – Catalunya.
 • 16:10-16:30: Potencial d’aplicació de la teràpia forestal en el sistema de salut pública. Frederic Cofan i Pujol. Doctor del Hospital Clínic de Barcelona – Catalunya.
 • 16:30-16:50: Xarxa catalana de boscos amb funcionalitat terapèutica. Jaume Hidalgo i Colomé. Asociación Sèlvans – Catalunya
 • 16:50-17:10: Taula rodona i discussió
 • 17:10-17:40: Coffee break
 • 17:40-18:00: Un nou instrument per al desenvolupament rural sostenible. Representants de 3 municipis vinculats al desplegament del projecte Sèlvans
 • 18:00-18:15: Ponència
 • 18:15-19:00: Progrés de la cooperació internacional en teràpia forestal.
 • Professor Dr. med. Dr. h. c. (mult.) Horst Klinkmann. Consultor Sènior i Ambaixador Economia de la Salut de Mecklenburg-Pomerània Occidental – Mecklenburg-Pomerània Occidental/Alemanya.
 • Prof.(FH) Priv.Doz. Mag. Dr. Gerhard Tucek. Institut de Ciències Terapèutiques de la University of Applied Sciencies Krems – Àustria
 • 19:00-20:00: Compromisos oficials.
Activitats ICTA