Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

Solucions transfrontereres al problema de les males herbes

Les espècies de males herbes continuen estenent-se i els costos per gestionar aquest problema segueixen augmentant tot i la implementació de millors pràctiques de maneig i l'esforç del personal de recerca i d'extensió que les promou entre els administradors de les terres.

Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.
Esdeveniments
Investigadors de l' ICTA-UAB participen al III Congrés Internacional "El potencial dels boscos en la salut"

Data: 2019-10-07 / 2019-10-10


III Congrés Internacional "El potencial dels boscos en la salut"


 
Amb la participació de Martí Boada, Roser Maneja i Albert Bach, de l'ICTA-UAB.

Del 7 al 10 d'octubre a la Garrotxa, Girona.

Més informació: https://www.selvans.ong/congress2019/

 
Reconnexió amb la natura
El congrés té com a objectiu actualitzar i avançar la investigació aplicada i la implementació de les millors pràctiques en relació amb el potencial dels boscos per brindar salut i benestar a les societats humanes. Ofereix una plataforma de reunions per compartir coneixements i experiències entre professionals, organitzacions i empresaris de tot el món que treballen en teràpia forestal o que estiguin interessats en el seu desenvolupament.

L'esdeveniment finalitzarà amb una crida a la necessitat de preservar els boscos naturals com a proveïdors de salut i benestar per a les societats.

Públic objectiu
Individus i organitzacions interessades en millorar el seu coneixement i capacitat per conservar i valorar la natura en general, i els boscos d'alt valor ecològic en particular; els que desenvolupen les seves activitats en zones forestals naturals; Propietaris de boscos públics i privats; professionals, responsables de la presa de decisions, tècnics i investigadors que treballen en salut, benestar, medi ambient i silvicultura; estudiants de postgrau i màster, i doctorands en aquests camps.
Els idiomes oficials del congrés seran català, castellà i anglès.

Dimecres 9 d’octubre

PONÈNCIES 08:30 a 20:00h (Palau de Congressos de Girona)

 • Mòdul 1 (8:30-13:30): Actualització en recerca sobre el potencial dels boscos en la salut.
 • Dinar (13:30-15:00)
 • Mòdul 2 (15:00-20:00): Teixint la reconnexió amb la natura.

MÒDUL 1: ACTUALITZACIÓ EN RECERCA SOBRE EL POTENCIAL DELS BOSCOS EN LA SALUT (BLOC 1)
Hora: 9:00-11:00
Localització: Palau de Congressos de Girona

Programació
Presentació de 10 minuts per part de la moderadora, seguida de ponències de 15 minuts, més 5 minuts d'aclaracions. Debat final de 30 minuts.

 • 8:00: Obertura de portes
 • 9.00 – 9:10: Moderadora: Dra. Roser Maneja Zaragoza. Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) – Catalunya.
 • 9:10 – 9:30: Boscos curatius i d’espà: traslació del coneixement científic a la pràctica. Prof. Dr. med. Karin Kraft. Departament de Medicina Complementària, Universitätsmedizin Rostock – Mecklenburg-Pomerània Occidental/Alemanya.
 • 9.30 – 9:50: “Les condicions climàtiques poden determinar la concentració de terpens a l’atmosfera del bosc.”. Dr. Domingo Sancho-Knapik, Unitat  de Recursos Forestals. Centro de Investigación y Tecnología Agroalimentaria (CITA) de Aragón – Aragó.
 • 9:50 – 10:10: El clima forestal com a facilitador de la salut. Gisela Inmich, M. Sc – Ludwig-Maximilians-Universität München – Alemanya.
 • 10:10 – 10:30: Boscos i Salut Humana: un estudi experimental i transversal al Parc Natural del Montseny. Albert Bach. Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) – Catalunya.
 • 10:30 – 11:00: Taula rodona i discussió
 • 11:00 – 11:30: Coffee break

MÒDUL 2: TEIXINT LA RECONNEXIÓ AMB LA NATURA
Hora: 15:00-20:00
Localització: Palau de Congressos de Girona


Programació
Presentació de 10 minuts per part del moderador, seguida de ponències de 15 minuts, més 5 minuts d'aclaracions. Debat final de 20 minuts. Continuació després de la pausa cafè.

 • 15:00-15:10: Moderador: Miquel Rafa. Fundació Catalunya La Pedrera – Catalunya
 • 15:10-15.30: El Bosc com a nou paradigma. Dr. Martí Boada. Institut de Ciències i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) / Assesor científic de l’UNESCO – Catalunya.
 • 15:30-15:50: Salut i benestar en el context dels esforços internacionals de conservació. Jo Hopkins. IUCN WCPA Health and Well-being Specialist Group / Parks Victoria – Austràlia
 • 15:50-16:10: Les àrees protegides com a espais per a la salut i el benestar de les persones en el context europeu. Carles Castell i Puig. Diputació de Barcelona / Federació EUROPARC – Catalunya.
 • 16:10-16:30: Potencial d’aplicació de la teràpia forestal en el sistema de salut pública. Frederic Cofan i Pujol. Doctor del Hospital Clínic de Barcelona – Catalunya.
 • 16:30-16:50: Xarxa catalana de boscos amb funcionalitat terapèutica. Jaume Hidalgo i Colomé. Asociación Sèlvans – Catalunya
 • 16:50-17:10: Taula rodona i discussió
 • 17:10-17:40: Coffee break
 • 17:40-18:00: Un nou instrument per al desenvolupament rural sostenible. Representants de 3 municipis vinculats al desplegament del projecte Sèlvans
 • 18:00-18:15: Ponència
 • 18:15-19:00: Progrés de la cooperació internacional en teràpia forestal.
 • Professor Dr. med. Dr. h. c. (mult.) Horst Klinkmann. Consultor Sènior i Ambaixador Economia de la Salut de Mecklenburg-Pomerània Occidental – Mecklenburg-Pomerània Occidental/Alemanya.
 • Prof.(FH) Priv.Doz. Mag. Dr. Gerhard Tucek. Institut de Ciències Terapèutiques de la University of Applied Sciencies Krems – Àustria
 • 19:00-20:00: Compromisos oficials.
Activitats ICTA