L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

L’associació Amics de la UAB premia l’ICTA-UAB

L’ICTA-UAB va rebre un dels premis que l’associació Amics de la UAB lliura cada any en el marc de la Festa Amics UAB.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

L’ICTA-UAB organitzarà la Conferència Internacional sobre Canvis d'Estils de Vida Baixos en Carboni

L'ICTA-UAB acollirà la International Conference 2020 on Low-Carbon Lifestyle Changes amb l'objectiu d'explorar el paper dels canvis d'estils de vida en la mitigació del canvi climàtic.

La presència de ferro a l'aigua, clau per explicar la quantitat i distribució dels peixos en els oceans

Les persones tendeixen a prestar més atenció a la quantitat d'aliments que consumeixen que a la riquesa de la seva dieta en micronutrients essencials com el ferro.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

L'Acord de París es veu obstaculitzat per promeses inconsistents, segons un estudi de l'ICTA-UAB

Les promeses de l'Acord Climàtic de París realitzades per alguns països podrien no ser tan ambicioses com semblen, segons un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.
Esdeveniments
Workshop "Conservation, Climate Change And Decolonisation - Exploring New Frontiers In Conservation Social Science"

Data: 2019-10-29 / 2019-10-30

Workshop "Conservation, Climate Change And Decolonisation - Exploring New Frontiers In Conservation Social Science"

Date: 29-30 October, 2019
Venue: ICTA-UAB, Universitat Autònoma de Barcelona.


Understanding biodiversity conservation and its role in diverse society and contemporary social dilemmas faces diverse interlocking challenges.

First, conservation is integrally bound up in the function and reproduction of capitalism, in the form of carbon/biodiversity offsets, (eco-)tourism in and around protected areas, and the broader commodification of ecosystem services. In fact, conservation is often misrecognised to be separate, even a refuge, from capitalism. If conservation (and climate change) policies are tied to an agenda of economic growth and development, they contribute to depoliticise and foreclose discussion on the nature of the social and economic forces causing biodiversity loss and climate change and hinder implementation of effective solutions to deal with these problems.

Second, in search of solutions to anthropogenic climate change, transitions to low carbon societies can also entail dramatic re-organisations of conservation estate and policy – and therefore also society – whilst climate change itself might require changing conservation policy to cope with the habitat change it causes, changing current geographies of conservation. A third challenge is that conservation social science, although not as much as mainstream conservation science, primarily reproduces research practices and paradigms that have been developed in the West, which result in specific forms of knowledge, social organization and ways of apprehending the world.

This two-day workshop, organized by ICTA-UAB and the University of Sheffield Institute for International Development (SIID), will bring together conservation and climate change social scientists from all ages and from across the world to share their most recent research tackling at least one of the three challenges highlighted above. The workshop combines participants’ short presentations with networking activities and group discussions to plan diverse interventions in these debates including academic publications, more popular writings, new projects and further networking opportunities.

The workshop can also be followed on Twitter, under the #ConSocSci-ICTA


Workshop plenaries
The 3 workshop plenaries by Prof. Sarah Bracking (King’s College London), Prof. Catherine Corson (Mount Holyoke College) and Prof. Rosaleen Duffy (University of Sheffield) will be live-streamed on ICTA’s Youtube Channel  (see programme for exact times, all on CEST).

FULL PROGRAMME

 
Organisers
Esteve Corbera and Sara Maestre-Andrés (ICTA-UAB)
Dan Brockington and Rose Pritchard (University of Sheffield)

 
International promoters

Elia Apostolopoulou and Bill Adams (UK), Jonathan Barton (Chile), Tor A. Benjaminsen (Norway), Jessica Dempsey (Canada), Leticia Durand and Fernanda Figueroa (Mexico), Rob Fletcher (The Netherlands), Jens F. Lund (Denmark), Christine Noe (Tanzania), Tracey Osborne and Paul Robbins (USA), Nitin Rai (India), Andreas Scheba (South Africa), Gert Van Hecken (Belgium), Maria Alejandra Velez (Colombia).

Activitats ICTA