L'Acord de París es veu obstaculitzat per promeses inconsistents, segons un estudi de l'ICTA-UAB

Les promeses de l'Acord Climàtic de París realitzades per alguns països podrien no ser tan ambicioses com semblen, segons un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

Solucions transfrontereres al problema de les males herbes

Les espècies de males herbes continuen estenent-se i els costos per gestionar aquest problema segueixen augmentant tot i la implementació de millors pràctiques de maneig i l'esforç del personal de recerca i d'extensió que les promou entre els administradors de les terres.

Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.
Esdeveniments
Exposició "Mestissatges" de Martí Boada i Àngels Freixanet

Data: 2019-09-17 / 2019-10-20

Exposició "Mestissatges" de Martí Boada i Àngels Freixanet


Fins al 20 d’octubre de 2019

Organitza
Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç · Calders www.elforndelacalc.cat

 

L´exposició MESTISSATGES representa un maridatge entre l´obra de dos artistes de sensibilitats semblants en matèria de percepcions i neguits, respecte al territori, al medi, fins i tot respecte als mal entesos humans pel que fa a les relacions amb el planeta Terra. Complicitat en la inquietud, tanmateix emprant materials diferents, l´un fusta, l´altra metalls, per vehicular propostes inicialment diferents.
Àngels Freixanet ho fa des de la crida que sent del ferro i d´altres materials reaprofitats, treballats des de l´informalisme de la seva trajectòria. Amb la motivació excepcional forjada en la seva fascinación per la força, la noblesa i l´essencialitat del metall, en trenca la duresa inicial, hi juga i l´amanyaga amb una força descomunal, convertint la ferralla en art, en bellesa. Sovint complementa la figura amb matisos de materials procedents de la natura i de restes d´altres retirats de l´ús pel que foren generats.

La seva inquietud transformadora l´ha portat a compartir una iniciativa valenta, innovadora, fusionant-la amb elements i peces de l´obra de Martí Boada, per generar una nova creació. Boada és un científic foll pel bosc, que veu en el seu art alló que el bosc i l´arbre són, essencialment un autoart evolutiu, ensems cal.ligrafia i fins i tot literatura.

D´en Boada s´ha dit que és la persona amb més emocions per metre quadrat de bosc. Considera que, tal com deia l´ecòleg Margalef, per entendre´l ens cal un poeta, i també ens cal un artista (hi afegim). Entén el bosc com una oportunitat il.lusionadora per motivar i afavorir-ne la comprensió, considerant-la com una via esperançadora per a la motivació i el respecte cap al medi.

El medi significa en aquest punt l´escenari i el suport decissiu per als humans. Sovint sembla talment que ens haguem arrogat una mena de “dret de cuixa” sense límits sobre ell. Un capteniment humà que fa pensar que pels especuladors de tota mena la natura és una bagassa a la que tothom pot magrejar.

L´exposició és un mestissatge experimental, que els autors presenten com una obra híbrida, a partir de complicitats conceptuals i fins i tot ètiques compartides, que han trobat un excels acolliment de la Roser Oduber i el Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS) El Forn de la calç, espai d´art magnífic, excepcional.

Una bella oportunitat de presentar unes obres inèdites, que mostren, complementades amb d´altres de realització personal, una complerta col.lecció de les mestisses peces primerenques de l´Àngels i el Martí, en un escenari extraordinari: els Forns de la Calç.

Activitats ICTA