L’ICTA-UAB organitzarà la Conferència Internacional sobre Canvis de Vida Baixos en Carboni

L'ICTA-UAB acollirà la International Conference 2020 on Low-Carbon Lifestyle Changes amb l'objectiu d'explorar el paper dels canvis d'estils de vida en la mitigació del canvi climàtic.

L’associació Amics de la UAB premia l’ICTA-UAB

L’ICTA-UAB rebrà un dels premis que l’associació Amics de la UAB lliura cada any en el marc de la Festa Amics UAB.

La presència de ferro a l'aigua, clau per explicar la quantitat i distribució dels peixos en els oceans

Les persones tendeixen a prestar més atenció a la quantitat d'aliments que consumeixen que a la riquesa de la seva dieta en micronutrients essencials com el ferro.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

L'Acord de París es veu obstaculitzat per promeses inconsistents, segons un estudi de l'ICTA-UAB

Les promeses de l'Acord Climàtic de París realitzades per alguns països podrien no ser tan ambicioses com semblen, segons un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.
Esdeveniments
Seminario: “No ColonYzarán, defendiendo el modo de vida isleño” con Sofía Astelarra

Data: 2019-10-16

Seminario: “No ColonYzarán, defendiendo el modo de vida isleño”


Ponente: Sofía Astelarra, Universidad de Buenos Aires


Día: Miércoles, 16 de octubre de 2019
Hora: 12.30 horas
Lugar: Sala Z/022 Espai Pirineu


Conflicto ambiental en el Delta del Paraná: la resistencia de los modos de vida isleños frente al avance de los barrios privados.

El Delta del Paraná es un humedal, un ecosistema singular a nivel mundial recientemente revalorizado a nivel social y económico por su ubicación estratégica y por los servicios ambientales que aporta a toda el Área Metropolitana bonaerense. En su Primer Sección de Islas, partido de Tigre, vienen sucediendo diferentes disputas territoriales y ambientales relacionadas a transformaciones sociales, económicas, políticas y ambientales acaecidas en las últimas décadas. Las mismas se corresponden con procesos de reconfiguración productiva y reorganización territorial (efecto del crecimiento poblacional y el avance de megaemprendimientos urbanísticos, turísticos e inmobiliarios), acontecidos a escala metropolitana y vinculados a procesos de escala internacional. Estos procesos y transformaciones afectan a la forma de vida y de producción local, a la interacción con el ecosistema y el funcionamiento del humedal en su conjunto, emergiendo disputas por las modalidades de territorialización impulsadas por los actores involucrados localmente.

En el año 2008 se hace público un conflicto entre familias isleñas, distintas organizaciones sociales- ambientales locales y un megaemprendimiento de urbanización cerrada, conocido con el nombre del emprendimiento ―Colony Park‖. Luego de dos años de conflicto se sanciona la paralización de las obras, marcando un antes y un después para la instalación de mega emprendimientos en las Islas y las disputas territoriales y ambientales locales. Recorreremos el conflicto, los actores involucrados y sus productividades.

Biografía
Sofía Astelarra, socióloga y Doctora en Ciencias Sociales, de la Universidad de Buenos Aires. Trabaja como docente en la facultad de Sociales y en otras, abordando cuestiones de ecología política y ambientales. Además, trabaja en el Instituto de Investigación Gino Germani. Actualmente tiene una beca post doctoral de CONICET bajo la dirección de Gabriela Merlinsky. Investiga conflictos ecoterritoriales, modos de vida y significaciones en torno a la naturaleza en el Bajo delta del Paraná, zona de humedales afectada, entre otras cuestiones, por el avance de los megaemprendimientos inmobiliarios.
 

Activitats ICTA