El corall vermell es recupera de manera efectiva en àrees protegides de la Mediterrània després de dècades de sobreexplotació

Les mesures de protecció de les Àrees Marines Protegides han permès que les colònies de corall vermell (Corallium rubrum) s'hagin recuperat parcialment en el Mar Mediterrani, assolint nivells de salut similars als de la dècada de 1980 a Catalunya i a la dècada de 1960 a la Mar de Ligúria (Nord-oest d’Itàlia).

Els "clubs climàtics subnacionals" podrien ser claus per combatre el canvi climàtic

La creació de "clubs climàtics" que ofereixin la seva adhesió a estats subnacionals, i no només a països, podria accelerar l'avanç cap a una política de canvi climàtic harmonitzada a nivell mundial.

L’ICTA-UAB estrena el seu programa “Bojos per la Terra” de la Fundació Catalunya La Pedrera

Uns 300 joves catalans amb aptituds i talent especial per la ciència han iniciat aquest cap de setmana una aventura única com a participants de la 8a edició del programa “Bojos per la ciència”.

Victoria Reyes-García rep una beca ERC Prof of Concept vinculada al projecte LICCI

Victoria Reyes-García, investigadora ICREA a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), és una dels 76 principals investigadors que rebran una de les beques Proof of Concept (PoC) del Consell Europeu de Recerca (ERC per les sigles en anglès).

L’ ICTA-UAB demana a la UAB la reducció del número de vols

Davant la situació d'emergència climàtica, reconeguda recentment per la UAB, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha elaborat una proposta en què emplaça a la Universitat a adoptar una nova política de viatges entre la seva comunitat que permeti abordar una de les activitats més contaminants: els vols en avió.

Una nova avaluació considera que el discurs de la Unió Europea sobre descarbonització elèctrica necessita una revisió

És ben sabut que la Unió Europea centra els seus esforços en descarbonitzar la seva economia, i en molts aspectes, la Energiewende d'Alemanya (procés transició energètica realitzat a Alemanya) encarna un exemple modèlic d'aquest esforç.

L’ICTA-UAB organitzarà la Conferència Internacional sobre Canvis d'Estils de Vida Baixos en Carboni

L'ICTA-UAB acollirà la International Conference 2020 on Low-Carbon Lifestyle Changes amb l'objectiu d'explorar el paper dels canvis d'estils de vida en la mitigació del canvi climàtic.

La presència de ferro a l'aigua, clau per explicar la quantitat i distribució dels peixos en els oceans

Les persones tendeixen a prestar més atenció a la quantitat d'aliments que consumeixen que a la riquesa de la seva dieta en micronutrients essencials com el ferro.

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Les aigües del mar mediterrani continuen rebent metalls dissolts del dipòsit de residus miners de la badia de Portmán (Múrcia) 25 anys després del cessament de l’activitat minera.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.
Esdeveniments
Seminar on Methodological Issues of Socio Ecological Systems Research

Data: 2019-11-20

Seminar on Methodological Issues of Socio Ecological Systems Research
 

Date: Wednesday, 20th of November 2019
Time: From 2:30 to 4:30pm
Venue: ICTA-UAB Room Z-033

 

Motivation
One of the frontiers of research in natural resource governance is the integration of multiple methods into the broader social-ecological systems research program. Concerns about the applicability of the mixed-methods approach revolve around appropriate ways to collect, analyze and report empirical data so it is interoperable across methods and audiences. This seminar addresses some of those questions. 

Seminar description
In this seminar we will explore a range of methodological issues relating to the empirical, fieldwork-based analysis of commons use and governance within social-ecological systems. A core focus of the seminar is empirical case studies of social-ecological systems, in which the researchers spend time in the field with local stakeholders to understand their context and perspectives. While this a primary method used by commons scholars, there is relatively little guidance specific to the commons literature on how to conduct these case studies, or to contend with competing values scholars may face when engaging with local groups. Another core focus of the seminar is large-n studies of SES and the trade-offs between contextual accuracy and generalizability that scholars face when designing data collection instruments, or when generating the data from meta-analyses. To address these gaps and challenges, the seminar will include presentations covering the following topics:  (1) the valid and reliable measurement of important concepts within and across projects and sites in countries, (2) the identity of a social-ecological case study analysis as a distinctive method, and (3) the importance and role of non-scientific values in “mission-oriented” research that engages with local communities; and (4) the opportunities and challenges of building and maintaining large-n, publicly usable databases of SES.

The presentations will be short (5-10mts. Max.) so we have sufficient time for discussion. The discussion will be, by default, guided by the following questions: does the SES approach require a methodology of its own? How can the trade-off between SES case-based relevancy and generalizability be reconciled? How to improve interoperability of SES data across methods? 

 

Presentations:

The “reporting paradox” of case study methods in the study of SES, Sergio Villamayor-Tomas, ICTA-UAB
Partnering with Indigenous peoples in SES research. Natalie Ban, University of Victoria, Canada
Social-ecological systems monitoring of coral reef management: a transdisciplinary collaboration across four countries. Georgina Gurney, Australian Research Council Centre of Excellence for Coral Reef Studies, James Cook University. 
Lessons learned from broadly comparative social-ecological research, Michael Cox, Environmental Studies Program, Dartmouth College 
Mainstreaming Impact Evaluation in Nature Conservation, Esteve Corbera, ICTA-UAB
Challenges in modeling small-scale social-ecological systems: from local to global cases analysis, Irene Pérez Ibarra, ARAID researcher at AgriFood Institute of Aragon-University of Zaragoza.
Quantitative story telling: challenges and opportunities, Cristina Madrid, ICTA-UAB
Technology and community monitoring, Martí Orta and Gorka Muñoa, ICTA-UAB
 
 

Activitats ICTA