Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament

Els residus miners abocats a la badia de Portmán segueixen alliberant metalls al mar 25 anys després del seu cessament.

Un nou projecte ICTA-UAB avaluarà els impactes dels micro i nanoplàstics en els oceans tropicals i temperats

Un nou projecte liderat per la investigadora de l'ICTA-UAB Patrizia Ziveri és un dels cinc projectes seleccionats per rebre finançament de la Iniciativa de Programació Conjunta Mars i Oceans Productius i Saludables (Oceans JPI).

El Big Data revela una extraordinària unitat subjacent a la diversitat de la vida

Un estudi de l'ICTA-UAB assenyala el creixement com a element clau per explicar el funcionament de tots els éssers vius.

Jeroen van den Bergh, doctor honoris causa per l'Open University dels Països Baixos

L’economista ambiental de l’ICTA-UAB Prof. Dr. Jeroen van den Bergh va ser anomenat doctor honoris causa per la Open University dels Països Baixos.

L'Acord de París es veu obstaculitzat per promeses inconsistents, segons un estudi de l'ICTA-UAB

Les promeses de l'Acord Climàtic de París realitzades per alguns països podrien no ser tan ambicioses com semblen, segons un estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Troben altes concentracions de plom en la fauna silvestre de l'Amazònia

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la UVic-UCC han detectat concentracions de plom elevades en mostres de fauna salvatge de l'Amazònia peruana, originades per la munició de plom i la contaminació relacionada amb l'extracció petroliera.

Mesuren el potencial dels boscos per alentir el canvi climàtic

Els boscos pirinencs, cornisa cantàbrica i Galícia mostren un important potencial per acumular quantitats encara més grans de diòxid de carboni en el futur i així ajudar a frenar l'augment en les concentracions del gas CO2 que està escalfant el planeta.

Per què els ambientalistes mengen carn?

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza els motius pels quals científics conscienciats amb el medi ambient no renuncien al consum de carn, causant d'importants impactes ambientals al planeta.

La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.
Notícies
Joan Martinez Alier rep un Advanced Grant del ERC per analitzar el Moviment Global de Justícia Ambiental

Data: 2016-03-30

Joan Martinez Alier del ICTA-UAB rep un Advanced Grant del ERC per analitzar el Moviment Global de Justícia Ambiental

 

El projecte permetrà l'ampliació del nou Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) que recull els conflictes ecològico-distributius a tot el món.

La iniciativa analitzarà l'aliança del Moviment Global de Justícia Ambiental amb el moviment europeu del Decreixement

Existeix un Moviment Global per la Justícia Ambiental que empeny a la societat i l'economia en la direcció de la sostenibilitat ambiental? El projecte ENVJUSTICE liderat per l'investigador Joan Martinez Alier de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) intentarà demostrar que sí que existeix, investigant les diferents facetes d'aquest moviment. El projecte serà possible gràcies a la concessió a Joan Martinez Alier d'una Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (European Research Council- ERC en anglès) dotada amb prop de 2 milions d'euros. Les subvencions Advanced Grant estan dirigides a investigadors principals líders en el seu àmbit de recerca per al desenvolupament de projectes innovadors i d'alt risc a Europa.

El projecte durà a terme tres tasques principals. En primer lloc, l'equip de ENVJUSTICE afegirà i analitzarà nous casos en un nou Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) (www.ejatlas.org), que és un inventari mundial de conflictes ecològic-distributius compilat a l'ICTA-UAB i que té encara alguns buits. S'actualitzarà i ampliarà l’EJAtlas, que va ser presentat per primera vegada al març de 2014 en el projecte EJOLT (www.ejolt.org). El EJAtlas creixerà geogràfica i temàticament convertint-se en un instrument excepcional per a investigacions comparatives i estadístiques d'ecologia política. Els conflictes ecològico-distributius són l'objecte d'estudi de l'ecologia política i són causats per l'augment del metabolisme social. ENVJUSTICE analitzarà les connexions entre els canvis del metabolisme social i els conflictes ecològic-distributius. "Fins i tot una economia industrial que no creixi, requereix nous subministraments de combustibles fòssils i d'altres materials portats de les fronteres de l'extracció, ja que l'energia no es recicla i els materials es reciclen només de forma parcial" explica Joan Martinez Alier qui afegeix que l'economia no és circular sinó entròpica "i per tant hi ha molts conflictes a diferents escales en l'extracció de recursos naturals i també en l'evacuació de residus com són els gasos amb efecte hivernacle i d’altres".

La investigació a partir del EJAtlas estudiarà els moviments de resistència que neixen d’aquests conflictes i les xarxes internacionals que formen el Moviment Global de Justícia Ambiental. El projecte tractarà de donar resposta a preguntes com: qui són els actors socials i les víctimes en aquests conflictes? o quines són les formes de mobilització i les variables que expliquen els "èxits" en crear noves alternatives?

Per a això, ENVJUSTICE es coordinarà amb el projecte Acknowl-EJ dirigit per la Dra Leah Temper (2016-19) (http://www.worldsocialscience.org/activities/transformations/acknowl-ej/) a l’ICTA-UAB, finançat pel ISSC.

En segon lloc, ENVJUSTICE eixamplarà l'abast i aprofundirà l'anàlisi del Vocabulari del Moviment de la Justícia Ambiental des dels seus inicis als Estats Units el 1982 (amb conceptes com racisme ambiental, epidemiologia popular, zones de sacrifici) fins al seu desplegament en molts països amb nous conceptes que s'apliquen en diferents lluites. A la cimera sobre Canvi Climàtic de París 2015 (COP 21) hi va haver algunes reclamacions de "Justícia Climàtica". Aquest és un més dels diferents termes en el vocabulari de la justícia ambiental. El projecte investigarà com s'expressen les diverses protestes a Europa, Índia, Xina, Àfrica, Amèrica Llatina en relació a l'extracció minera, de petroli i gas, de biomassa i aigua, als conflictes pel transport i per l'evacuació de residus.

En tercer lloc, ENVJUSTICE (seguint els passos de Sicco Mansholt i de Nicholas Georgescu-Roegen) analitzarà els elements que facin possible una aliança entre el Moviment Global per la Justícia Ambiental i el petit moviment europeu del Decreixement (Décroissance, Post-Wachstum, "Prosperity without Growth").

ENVJUSTICE reforça el grup d'Economia Ecològica i Ecologia Política al ICTA-UAB i permetrà la realització de sis contractes de doctorat o postdoctorat, el contingut dels quals s'anunciarà al juny 2016.

Joan Martinez Alier
Joan Martinez Alier

Activitats ICTA