La gestió del verd urbà permet incrementar la presència d’ocells a les ciutats

Incrementar la biodiversitat del verd urbà permetria augmentar la presència d’aus passeriformes a les ciutats mediterrànies, segons un estudi científic realitzat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza quines estratègies cal implementar sobre la vegetació urbana per aconseguir “naturalitzar” les ciutats afavorint l’entrada de flora i fauna.

El riu Ebre aboca anualment 2.200 milions de microplàstics al Mar Mediterrani

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza la distribució i concentració de microplàstics procedents d'un dels principals rius de la Mediterrània occidental.

L'ICTA-UAB reuneix experts mundials en decreixement i justícia ambiental

L'ICTA-UAB organitza del 23 de juny al 5 de juliol la VIª Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental.

Un projecte europeu ofereix ajuda per crear hivernacles a cobertes

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha obert una convocatòria que pretén donar suport a nous projectes d'hivernacles en cobertes, en el marc del Projecte GROOF.

L’ICTA-UAB participa al projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Bracelona (ICTA-UAB) és una de les institucions impulsores d’un projecte que habilitarà 10 escoles de Barcelona com a refugis climàtics per disminuir l’impacte de les altes temperatures de l’estiu.

L'escalfament de l’oceà podria portar a un 17% menys de biomassa d'espècies marines a nivell global, a finals de segle

El canvi climàtic afectarà la distribució i abundància de la vida marina, però la magnitud total d'aquests canvis ha estat difícil de predir, fins ara, a causa de les limitacions dels models d'ecosistemes individuals utilitzats per a tals pronòstics.

Un estudi desestima les polítiques de creixement verd per fer front a l'emergència ecològica

Investigadors de l'ICTA-UAB i de la Goldsmiths University of London indiquen que la reducció d'emissions només és compatible amb un menor creixement o amb el decreixement econòmic.

Solucions transfrontereres al problema de les males herbes

Les espècies de males herbes continuen estenent-se i els costos per gestionar aquest problema segueixen augmentant tot i la implementació de millors pràctiques de maneig i l'esforç del personal de recerca i d'extensió que les promou entre els administradors de les terres.

Els espais verds urbans no beneficien la salut de tots

La creació de parcs i zones verdes en els nuclis urbans té efectes positius en la salut dels seus residents, de manera general.

ERASMUS + Edu-BioMed: ICTA-UAB organitza tallers en les reserves de biosfera de Jabal Moussa i Shouf (Líban) dirigits a professors...

Des del proper 29 d'abril fins al 2 de maig, uns 40 professors i professionals d'institucions d'educació superior del Líban, Marroc, Espanya, França i Itàlia es reuniran en les dues Reserves de la Biosfera del Líban (Jabal Moussa i Shouf) per parlar sobre com millorar l'educació superior i la investigació acadèmica al Marroc i el Líban en el context de les Reserves de Biosfera Mediterrànies (BRs).

L'investigador de l’ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé obté una ERC Advanced Grant

L'investigador de ICTA-UAB Antoni Rosell-Melé ha estat guardonat amb un projecte "Advanced Grant" (AdvGr) del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte científic "Nou enfocament geoquímic per reconstruir la dinàmica paleo-atmosfèrica tropical" (PALADYN).

L'agricultura urbana en terrats permet produir aliments sans, frescos i sostenibles

La implementació d'horts urbans als terrats dels edificis permetria produir aliments agrícoles frescos, sans i sostenibles per garantir la sobirania alimentària de les ciutats, cada vegada més poblades.

Es preveuen nivells de pol·len molt alts per a aquesta primavera

Les pol·linitzacions d’aquesta primavera i estiu començaran en el moment habitual però seran molt importants.

El coneixement indígena, clau per a l'èxit en la restauració d’ecosistemes

Els projectes de restauració ecològica que involucren les comunitats indígenes i locals de manera activa tenen resultats més exitosos.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Joan Martinez Alier rep un Advanced Grant del ERC per analitzar el Moviment Global de Justícia Ambiental

Data: 2016-03-30

Joan Martinez Alier del ICTA-UAB rep un Advanced Grant del ERC per analitzar el Moviment Global de Justícia Ambiental

 

El projecte permetrà l'ampliació del nou Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) que recull els conflictes ecològico-distributius a tot el món.

La iniciativa analitzarà l'aliança del Moviment Global de Justícia Ambiental amb el moviment europeu del Decreixement

Existeix un Moviment Global per la Justícia Ambiental que empeny a la societat i l'economia en la direcció de la sostenibilitat ambiental? El projecte ENVJUSTICE liderat per l'investigador Joan Martinez Alier de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) intentarà demostrar que sí que existeix, investigant les diferents facetes d'aquest moviment. El projecte serà possible gràcies a la concessió a Joan Martinez Alier d'una Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (European Research Council- ERC en anglès) dotada amb prop de 2 milions d'euros. Les subvencions Advanced Grant estan dirigides a investigadors principals líders en el seu àmbit de recerca per al desenvolupament de projectes innovadors i d'alt risc a Europa.

El projecte durà a terme tres tasques principals. En primer lloc, l'equip de ENVJUSTICE afegirà i analitzarà nous casos en un nou Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) (www.ejatlas.org), que és un inventari mundial de conflictes ecològic-distributius compilat a l'ICTA-UAB i que té encara alguns buits. S'actualitzarà i ampliarà l’EJAtlas, que va ser presentat per primera vegada al març de 2014 en el projecte EJOLT (www.ejolt.org). El EJAtlas creixerà geogràfica i temàticament convertint-se en un instrument excepcional per a investigacions comparatives i estadístiques d'ecologia política. Els conflictes ecològico-distributius són l'objecte d'estudi de l'ecologia política i són causats per l'augment del metabolisme social. ENVJUSTICE analitzarà les connexions entre els canvis del metabolisme social i els conflictes ecològic-distributius. "Fins i tot una economia industrial que no creixi, requereix nous subministraments de combustibles fòssils i d'altres materials portats de les fronteres de l'extracció, ja que l'energia no es recicla i els materials es reciclen només de forma parcial" explica Joan Martinez Alier qui afegeix que l'economia no és circular sinó entròpica "i per tant hi ha molts conflictes a diferents escales en l'extracció de recursos naturals i també en l'evacuació de residus com són els gasos amb efecte hivernacle i d’altres".

La investigació a partir del EJAtlas estudiarà els moviments de resistència que neixen d’aquests conflictes i les xarxes internacionals que formen el Moviment Global de Justícia Ambiental. El projecte tractarà de donar resposta a preguntes com: qui són els actors socials i les víctimes en aquests conflictes? o quines són les formes de mobilització i les variables que expliquen els "èxits" en crear noves alternatives?

Per a això, ENVJUSTICE es coordinarà amb el projecte Acknowl-EJ dirigit per la Dra Leah Temper (2016-19) (http://www.worldsocialscience.org/activities/transformations/acknowl-ej/) a l’ICTA-UAB, finançat pel ISSC.

En segon lloc, ENVJUSTICE eixamplarà l'abast i aprofundirà l'anàlisi del Vocabulari del Moviment de la Justícia Ambiental des dels seus inicis als Estats Units el 1982 (amb conceptes com racisme ambiental, epidemiologia popular, zones de sacrifici) fins al seu desplegament en molts països amb nous conceptes que s'apliquen en diferents lluites. A la cimera sobre Canvi Climàtic de París 2015 (COP 21) hi va haver algunes reclamacions de "Justícia Climàtica". Aquest és un més dels diferents termes en el vocabulari de la justícia ambiental. El projecte investigarà com s'expressen les diverses protestes a Europa, Índia, Xina, Àfrica, Amèrica Llatina en relació a l'extracció minera, de petroli i gas, de biomassa i aigua, als conflictes pel transport i per l'evacuació de residus.

En tercer lloc, ENVJUSTICE (seguint els passos de Sicco Mansholt i de Nicholas Georgescu-Roegen) analitzarà els elements que facin possible una aliança entre el Moviment Global per la Justícia Ambiental i el petit moviment europeu del Decreixement (Décroissance, Post-Wachstum, "Prosperity without Growth").

ENVJUSTICE reforça el grup d'Economia Ecològica i Ecologia Política al ICTA-UAB i permetrà la realització de sis contractes de doctorat o postdoctorat, el contingut dels quals s'anunciarà al juny 2016.

Joan Martinez Alier
Joan Martinez Alier

Activitats ICTA