La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Dos investigadors ICTA-UAB reben el Premi Extraordinari de Doctorat

Data: 2017-11-23

Dos investigadors de l'ICTA-UAB van rebre el passat divendres 24 de novembre de 2017 el Premi Extraordinari de Doctorat per la seva tesi presentada durant el període 2013-2014 dins el programa de doctorat en Ciència i Tecnologia Ambiental. La IV cerimònia de lliurament va tenir lloc a l’Auditori de la Facultat de Lletres i Psicologia.

François Diaz Maurin va rebre el guardó per la seva dissertació titulada "Viabilitat i conveniència de fonts alternatives d'energia: explorar la controvèrsia sobre l'energia nuclear", dirigida pel Dr. Mario Giampietro i el Dr. Jesús Ramos Martín. La tesi proporciona una nova perspectiva sobre la controvèrsia a l'entorn de les tecnologies d'energia nuclear.

François té en l'actualitat una beca Marie Sklodowska-Curie i es troba com a investigador convidat expert en seguretat nuclear al Centre per a la Seguretat i la Cooperació Internacional (CISAC) de la Universitat de Stanford, a Califòrnia. La seva recerca a la Universitat de Stanford es centra en la gestió a llarg termini dels residus nuclears.

Eva Sevigné Itoiz va ser reconeguda per la seva tesi titulada "Estalvis potencials de recursos i emissions de gasos d'efecte hivernacle en la gestió de residus: un estudi de cas d'Espanya en l'economia global" dirigida pel Dr. Joan Rieradevall, el Dr. Xavier Gabarrell i el Dr. Carles Martínez Gasol. Eva és a l'actualitat investigadora al Centre de Política Ambiental

El premi, atorgat per l'Escola de Doctorat juntament amb l'Associació Alumni de la Universitat Autònoma de Barcelona, vol posar en valor l'esforç i la dedicació dels joves investigadors i la seva aportació a la generació de coneixement i avenç en les diferents àrees de la nostra Universitat. El premi és una convocatòria competitiva entre els investigadors la tesi doctoral dels quals ha rebut la qualificació d'excel·lència "Cum Laude" del tribunal.

El valor principal de la UAB és el seu capital humà i els nous doctors són un element indispensable per continuar en les línies d'excel·lència investigadora. Aquesta excel·lència es fonamenta en la qualitat del doctorat com a indicador distintiu.

Tesis
Diaz-Maurin, F. (2013). The Viability and Desirability of Alternative Energy Sources: Exploring the Controversy over Nuclear Power. Ph.D. Dissertation presented at the Universitat Autònoma de Barcelona. October 2013.
http://www.fdiazmaurin.eu/wp-content/uploads/2015/07/PHDTHESIS_FRANCOISDIAZMAURIN.pdf

Sevigné-Itoiz. E. (2014). "Potential savings of resources and greenhouse gas emissions from waste management: a case study of Spain in the global economy". Ph.D Dissertation presented at the Universitat Autònoma de Barcelona. June 2014
http://www.tdx.cat/bitstream/handle/10803/284057/esi1de1.pdf;jsessionid=93674BA2FB2B8F09519CB939C638729E?sequence=1

Programa
• Benvinguda i presentació a càrrec de la secretària acadèmica de l'Escola de Doctorat, Dra. Victòria Nogués.
• Paraules de la rectora de la UAB, Dra. Margarita Arboix.
• Paraules del director de l'Escola de Doctorat i vicerector de Recerca i de Transferència de la UAB, Dr. Armand Sánchez.
• Paraules del president de la Comissió Acadèmica del Consell Social de la UAB, Dr. Moisès Amorós Perich.
• "Què fa un doctor com tu en un món com aquest?", ponència a càrrec de la Dra. Assumpció Malgosa Morera, catedràtica de l'Àrea d'Antropologia Física del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia i coordinadora del programa de doctorat en Biodiversitat.
• Lliurament dels premis extraordinaris de Doctorat.
• Actuació del Cor de la UAB.
• Paraules de la Dra. Laura Castañar Acedo, premi extraordinari de doctorat en Química, en representació dels/de les doctors/es que reben el premi o títol.
• Lliurament dels títols de doctor/a.
• Gaudeamus igitur, a càrrec del Cor de la UAB

Programa

Activitats ICTA