El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Un nou mapa elaborat per l'ICTA-UAB mostra els èxits, problemes i grans desafiaments del procés de transició a una societat lliure de combustibles fòssils i carbó a Austràlia

Data: 2017-12-14

ICTA-UAb map of transition from fossil fuels

La resistència contra l'extracció massiva de carbó a Austràlia i el creixent moviment que advoca per una "transició justa" a una societat lliure de combustibles fòssils ha tingut cert èxit però s'enfronta a grans desafiaments, com es mostra en un nou mapa desenvolupat per investigadors del projecte internacional ACKnowl-EJ de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i per l'equip d'investigació australià de Justícia Ambiental (AEJ) per al Centre for Urban Research (RMIT University, Melbourne) en associació amb Friends of the Earth (FoE) Austràlia.

El mapa "Transició justa dels combustibles fòssils a Austràlia" és l'últim mapa presentat per l’Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas), una plataforma global que mapeja els conflictes ambientals arreu del món elaborada per investigadors de l'ICTA-UAB. La "transició justa" fa referència a les accions de seguiment ràpid que han de permetre la reducció de les emissions de carboni sense perjudicar els treballadors i a les comunitats. El mapa inclou una desena de casos de resistència a l'extracció i l'ús de combustibles fòssils a Austràlia, però presta especial atenció al carbó, ja que és especialment brut i, per tant, focus de moltes accions d'activisme a favor d'aquesta transició.

La base de dades que dóna suport aquesta ruta ofereix detalls d'estudis de casos útils per a aquells activistes que exerceixen pressió a favor de la consecució d'una transició justa des de la producció de carbó, "abordant les dificultats associades al tancament de centrals elèctriques i a les propostes de expansió i creació de noves mines. En una transició justa, evitem substituir l'ús del carbó pel de gas o petroli "explica Anitra Nelson, professora associada del projecte AEJ qui recorda que els casos també inclouen danys i riscos constants de vessaments de petroli a l'oceà i lluites sindicals contra pràctiques que resulten insegures per a treballadors de plataformes marítimes de gas.

Els casos mostren com organitzacions no governamentals ambientals locals, pobles indígenes, ciutadans, comunitats, científics, governs locals i partits polítics es mobilitzen al voltant de la reivindicació d'una transició justa cap a una societat lliure de carbó. Fa referència al tancament d'instal·lacions de producció de carbó com Port Augusta al Sud d'Austràlia i Anglesea i Latrobe Valley, a Victoria, a causa de la manca de viabilitat econòmica, l'èxit de l'activisme, l'envelliment de la infraestructura i l'augment de l'oferta i demanda d'energia renovable. Quan les centrals tanquen ràpidament oferint poc suport a les comunitats que depenen de la indústria local, la "transició justa" dóna suport al reciclatge d'aquests treballadors per a noves ocupacions en indústries netes, de protecció ambiental i de justícia restaurativa.

L'extracció i el processament actuals de carbó tenen nombrosos costos socials i ambientals, inclosa la pol·lució de l'aire per la pols i els contaminants causats per la perforació i la voladura, l'excavació, el moviment de terrenys, l'eliminació de deixalles i el transport de carbó.

L'ONG de Victòria Environmental Justice Austràlia (AEJ) afirma que més de 3.000 australians moren per exposició a la contaminació de l'aire anualment i que el cost de la crema de carbó per a la salut de les persones s'estima en 2.600 milions de dòlars australians per any. Així doncs, es generen condicions de treball insalubres i insegures, gran impotència de la comunitat així com la pèrdua del sentiment de pertinença al lloc quan la producció de carbó acaba dominant el veïnat. Una preocupació fonamental per a les persones de tot el món és la incidència en el canvi climàtic global no només de la producció i utilització de carbó sinó també de petroli i gas.

Aquest nou mapa i els casos estudiats són la fase inicial d'un projecte molt més extens que dóna suport a la investigació activa en campanyes de justícia ambiental i proporciona un fòrum per documentar públicament casos d'injustícia ambiental a Austràlia.

La base de dades interactiva EJAtlas ha mapejat més de 2.200 casos de justícia ambiental, identificant i proporcionant detalls de conflictes socioambientals a tot el món. El treball de centenars de col·laboradors activistes, investigadors, acadèmics, ONG internacionals i ciutadans preocupats permet presentar conflictes que van tracten sobre la conservació de la biodiversitat, la mineria, la justícia climàtica i la gestió de deixalles. EJAtlas s'està expandint a través del projecte ACKnowl-EJ, un projecte de tres anys finançat pel Consell Internacional de Ciències Socials (ISSC). ACKnowl-EJ se centra en el potencial transformador dels moviments ciutadans, els enfocaments "participatius" a les polítiques ambientals, i les noves pràctiques institucionals nascudes de diversos sistemes de coneixement, que mostren com les alternatives sovint neixen de la resistència.

Activitats ICTA