La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Un projecte relacionarà meteorologia extrema, biodiversitat atmosfèrica i salut humana

Data: 2018-01-16

Projecte TECBIOMET

Un projecte de l'ICTA-UAB liderat per la investigadora Jordina Belmonte estudiarà els efectes dels fenòmens meteorològics extrems sobre la biodiversitat biològica present en l'atmosfera per preveure possibles canvis en el medi ambient i afectacions a les salut humana.

El projecte “Noves Tecnologies per a l'estudi de la diversitat i dinàmica de components aerobiològics i del seu pronòstic sobre la base de la meteorologia (TECBIOMET)" (CTM2017-89565-C2-1-P) ha rebut una subvenció del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat (MINECO) mitjançant el Programa Estatal de Foment de la Investigació Científica i Tècnica d'Excel·lència". El projecte compta amb la participació dels investigadors de l’ICTA-UAB, Víctor Sarto i Monteys i Concepción de Linares. Està coordinat amb investigadors del Departament de Física de la UPC liderats per la Dra. Marta Alarcón, i es desenvolupa amb la col·laboració científica d’investigadors del Remote Sensing Laboratory de la UPC i del Dept. De Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center (BSC).

El projecte TECBIOMET proposa estudiar la contribució d'elements d'origen biològic com ara pòl·lens, espores, al·lèrgens i microartròpodes a l'aerosol present en l'atmosfera, fent servir metodologies estandarditzades a més d’experimentant amb noves i prometedores tècniques. L'objectiu és fer un diagnòstic de la biodiversitat i de l'efecte de la meteorologia sobre ella (amb un focus especial en els esdeveniments extrems) i realitzar la predicció de canvis en el medi ambient i possibles afectacions a la salut humana, animal i vegetal (diagnòstic, prevenció i tractament d'al·lèrgies respiratòries i de plagues i fitopatologies).

TECBIOMET té un marcat caràcter interdisciplinari i aborda quatre aspectes rellevants, que podrien desenvolupar-se independentment, de forma complementària, però que generen un major benefici científic i social si s'aborden coordinadament, de manera que els resultats d'uns nodreixen als altres, que al seu vegada ajuden a generar coneixement i a establir pronòstics dels primers.

1) Noves tecnologies per a l'estudi de la diversitat i dinàmica de components aerobiològics. Es faran servir dos nous sistemes de mostreig aerobiològic: captador d'alt volum MCV (per a la mesura d'al·lèrgens i estudi de l’artropodofauna) i drons aerobiològics, patentats per l'IP del projecte coordinat i membres de l'equip investigador (per a la mesura de tot tipus de components aerobiològics).

2) Ampliació de la base de dades aerobiològiques (pol·len i espores) iniciada el 1994 i basada en metodologies de mostreig estandarditzades a nivell internacional, amb 9 estacions de mostreig en actiu (Barcelona, Bellaterra, Girona, Lleida, Manresa, Planes de Son, Roquetes-Tortosa, Tarragona i Vielha). Es tracta de la major base de dades aerobiològiques pertanyent a un únic grup de recerca, sent fonamental el seu manteniment per a l'estudi dels efectes del canvi climàtic i el canvi global no només regionalment sinó també a escala europea. Creació d'una base de dades d'al·lèrgens i de microartròpodes.

3) Estudi dels processos dinàmics i físics de les masses d'aire, aportant com a innovació la incorporació d’aquells associats amb l'aparició de meteorologia extrema (temperatura i precipitació) a la Península Ibèrica, i l'anàlisi dels seus efectes sobre les dinàmiques de pol·len, espores, al·lèrgens, microartròpodes i altres insectes aerovagants.

4) Posada a punt i validació d'un model operacional per al pronòstic de components aerobiològics (començant amb pol·len) dotant al model de transport químic NMMB-MONARCHv1.0 (anteriorment conegut com NMMB / BSC-CTM) d'un mòdul de pronòstic i diagnòstic a temps real per al pol·len. El model serà avaluat a partir de les observacions aerobiològiques amb resolució horària així com amb tècniques sofisticades d'exploració amb làser (LIDAR) que proporcionen informació del perfil vertical i les propietats físiques del pol·len.

L'execució de TECBIOMET es beneficiarà de l'ús de metodologies de mostreig i analítiques innovadores a nivell mundial i de tècniques de modelització consolidades que s'apliquen amb èxit en la química atmosfèrica per gasos i aerosols. En el marc del projecte, es promouran les activitats de difusió, les purament científiques i les de caràcter més divulgatiu.

Activitats ICTA