Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

Aprèn a explicar la teva recerca en 2 minuts i guanya el concurs Elevator Pitch

Els instituts de la Universitat Autònoma de Barcelona, IBB, INc i ICTA-UAB, convoquen un concurs adreçat als doctorands i investigadors postdoctorals dels seus centres.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
L'ICTA-UAB organitza la Vª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Data: 2018-06-04

V Summer School on Degrowth

 

Donant sentit a través de la democràcia, la no violència i la convivència


Escola d'estiu sobre decreixement i justícia ambiental, a l'ICTA-UAB

24 de juny - 6 juliol 2018
Barcelona (Espanya) / Cerbère (França)

 
El món que veiem avui al nostre voltant sembla cada vegada més reaccionari i conservador. L'auge dels partits de dreta a tot el món no facilita l'aparició d'espais perquè la societat civil faci propostes a favor d'un canvi radical. Els drets humans bàsics es redueixen a mesura que la violència, el racisme i la xenofòbia sorgeixen sota diferents formes. Els defensors dels mitjans de subsistència, la terra i el medi ambient, la cultura i les tradicions han de fer front a repercussions violentes tant al sud com al nord.

No obstant això, també observem l'enfortiment del Decreixement (Degrowth) com un intent intel·lectual i pràctic de tornar a polititzar el debat sobre la molt necessària transformació socioecològica. La simplicitat, la convivència i l'intercanvi són principis en múltiples iniciatives que, en la seva diversitat, convergeixen en la recerca d'entorns justos. Cada vegada més aliats dels moviments ecofeministes, anticapitalistes i altres moviments socials ens ajuden a involucrar-nos en l'aprenentatge mutu. La literatura científica sobre Decreixement segueix expandint-se.

Al mateix temps que avancem cap a una visió de les societats que viuen en entorns justos, amb els seus propis mitjans ecològics i que distribueixen els recursos de manera més equitativa a través de noves formes d'institucions democràtiques, no podem obviar un teló de fons alarmant. La cinquena edició de la Summer School on Degrowth and Environmental Justice respon a aquest candent desafiament al difondre investigacions d'avantguarda sobre decreixement i justícia ambiental centrades en:

• Com poden les comunitats que se centren en basar la seva vida en formes no violentes, democràtiques, autònomes i de convivència prosperar sota l'hegemonia de poders impositius que lluiten pel creixement econòmic?
• Com articular col·laboracions estables entre activistes i investigadors per a l'aprenentatge mutu sobre transformacions socioecològiques radicals?

L'escola s'enfocarà en tres aspectes principals: els desafiaments, les propostes i els processos. Les conferències i tallers ajudaran a teoritzar els desafiaments, comprendre l'activisme de justícia ambiental de base. La política de decreixement serà el punt d'entrada a les propostes i el treball en grups petits de fomentar la col·laboració. El millor coneixement del compromís entre acadèmics i activistes per a la creació d'una comunitat millor permetrà descobrir els processos.

Sol·licituds
L'escola d'estiu està destinada tant a acadèmics com a activistes-investigadors de múltiples disciplines i diversos entorns geogràfics. Rebem sol·licituds d'estudiants de màster, investigadors de doctorat i postdoctorat, i defensors de la comunitat i activistes locals de tot el món. La data límit per presentar sol·licituds és l'1 de març de 2018.
Envieu un document en format PDF amb el seu CV i una carta de motivació d'una pàgina com a màxim explicant (a) el seu compromís personal o professional en el decreixement i / o justícia ambiental i (b) els seus plans futurs després d'assistir a l'escola d'estiu a degrowthsummerschool@gmail.com. El document pdf ha titular-se com el seu Cognom_Nom.
La selecció de participants s'anunciarà el 15 de març de 2018.

Per a preguntes sobre la logística, poseu-vos en contacte amb degrowthsummerschool@gmail.com, i si té preguntes sobre els continguts, envieu un correu electrònic a Beatriz Rodríguez Labajos (beatriz.rodriguez@uab.cat) o Brototi Roy (brototi.econ @ gmail.com).
El nostre objectiu és comptar amb 35-40 participants d'una diversitat de regions geogràfiques i disciplines acadèmiques. Un cop sigui seleccionat, s'espera que presenti la seva investigació i / o projecte a través d'una visita guiada al començament del curs i que presenti una treball en grup petit al final de l'escola. Després de la seva acceptació al curs s'oferirà més informació sobre presentacions, material de lectura i tasques.
 
Les quotes d'inscripció
La tarifa de participació consisteix en:
• Tarifa estàndard de 200 €,
• Tarifa de solidaritat de 300 €: per als participants que compten amb el suport econòmic d'una institució o que tenen un ingrés regular.
• 2 o 3 variants de quotes es proporcionaran per als participants que no puguin pagar la tarifa.

Si no pot pagar la tarifa de l'escola d'estiu, totalment o parcialment, poseu-vos en contacte amb degrowthsummerschool@gmail.com per trobar una solució. Fem tot el possible per atorgar les mateixes possibilitats de participació a tots.
Per obtenir més informació, visiteu https://summerschool.degrowth.org/2018/01/22/application-2018/

Activitats ICTA