Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

Aprèn a explicar la teva recerca en 2 minuts i guanya el concurs Elevator Pitch

Els instituts de la Universitat Autònoma de Barcelona, IBB, INc i ICTA-UAB, convoquen un concurs adreçat als doctorands i investigadors postdoctorals dels seus centres.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Data: 2018-03-05

Contaminación Amazonas

 

. Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

. El projecte ha creat una plataforma de ciència ciutadana que convida els ciutadans a visualitzar vídeos gravats en zones contaminades de l'Amazones per reconèixer les espècies d'animals que apareixen i els seus comportaments.


La fauna salvatge que cacen les poblacions indígenes de l'Amazones ingereix aigua i terres contaminades per la indústria petroliera, segons indica una recerca de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), el Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB, l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el International Institute of Social Studies (ISS-EUR). L'estudi, que mostra per primera vegada imatges de com els animals van a beure aigua i ingerir terres (geofàgia) contaminada per abocaments, o directament als pous petroliers, alerta del risc que aquest fet suposa per a la salut de les poblacions que depenen de la caça per a la seva subsistència.

La investigació, publicada a la revista Environmental Research, forma part d'un ampli projecte científic desenvolupat per l'ICTA-UAB i liderat pel Dr. Martí Orta-Martínez des de fa més d'una dècada que analitza els preocupants nivells de contaminació per petroli existents en una zona remota de l'Amazones peruana pròxima a la frontera amb l'Equador. Els científics havien demostrat prèviament com l'activitat petroliera porta quatre dècades contaminant de manera generalitzada les terres i les capçaleres dels rius no només a través dels abocaments accidentals de petroli sinó, en major mesura, a l'habitual vessament de les aigües de producció, extretes dels jaciments juntament amb el petroli. Les aigües de producció petrolieres tenen altes concentracions de sals i metalls pesats com plom, cadmi, crom o bari i hidrocarburs. Aquesta contaminació, que afecta els rius, sòls i sediments, estenent fins a 3000 quilòmetres aigües avall del riu Amazones, és bioacumulable, podent posar en risc la salut de peixos, animals i les persones que s'alimenten de la caça i pesca.

La instal·lació de càmeres trampa va permetre registrar principalment imatges de quatre espècies de fauna salvatge (tapirs, paques, pècaris i cérvols vermells), les més importants en la dieta de les comunitats indígenes de la regió ja que suposen entre el 47 i el 67 % del total de la carn que consumeixen. Aquests mamífers, residents a ecosistemes pobres en sals com els amazònics, acostumen a compensar aquesta mancança dietètica acudint a afloraments minerals naturals per ingerir terra. No obstant això, els animals visiten ara els abocaments de petroli atrets per l'elevada salinitat de les aigües de producció petrolieres. A més, altres espècies de fauna salvatge que es troben en perill d'extinció han estat observades realitzant el mateix comportament.

La troballa podria tenir relació amb els elevats nivells de plom i cadmi detectats en la sang dels 45.000 habitants de les cinc ètnies indígenes de la zona. Segons el Ministeri de Salut del Perú, el 98.6% i el 66.2% dels nens indígenes de l'àrea van excedir els límits acceptables per al cadmi i el plom en sang, així com el 99.2% i el 79.2% dels adults.

Aquesta àrea de selva amazònica va ser declarada pel govern peruà en emergència ambiental el 2013 i en emergència sanitària el 2014, però encara no existeixen registres locals de morbiditat ni mortalitat. No obstant això, els científics recorden que "aquests compostos són neurotòxics i cancerígens".

Projecte de participació ciutadana
En el marc d'aquest estudi, l'ICTA-UAB i el Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB, han posat en marxa un projecte de participació ciutadana que pretén, recolzant-se en el coneixement col·laboratiu, identificar altres espècies que puguin aparèixer en les més de 8.000 gravacions de vídeo trampes que es van dur a terme a la zona de Loreto (Perú) durant prop de 500 dies.

Mitjançant la creació d'una plataforma digital interactiva en anglès i espanyol, es volen identificar totes les espècies amazòniques que apareixen ingerint aigües i terres contaminades amb contaminants petrogènics, així com analitzar la seva conducta. La plataforma 'AmazonOil', implementada amb una subvenció de la Fundació BBVA, compta amb el suport de les associacions indígenes de la zona FEDIQUEP, FECONACOR, OPIKAFPE i ACODECOSPAT. La versió definitiva de la plataforma de ciència ciutadana podrà consultar-se a partir del 28 de març https://www.zooniverse.org/projects/marcartro/amazonoil

Article de referència:
Orta-Martínez M., Rosell-Melé A., Cartró-Sabaté M., O’Callaghan-Gordo C., Moraleda-Cibrián N., Mayor P. First evidences of Amazonian wildlife feeding on petroleum-contaminated soils: A new exposure route to petrogenic compounds? Environmental Research. 2017, https://doi.org/10.1016/j.envres.2017.10.009

 

Activitats ICTA