La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
Article d'opinió: "L’auge i futur del Decreixement". Per Federico Demaria

Data: 2018-04-27

L’auge i futur del Decreixement


Per Federico Demaría, ICTA-UAB


Una dècada després de la primera conferència internacional sobre Decreixement, Federico Demaria explica l’evolució del terme d’una consigna activista provocativa cap al que ell mateix defineix ara com un concepte acadèmic capaç de formular polítiques públiques. 

Aquests dies celebrem el 10è aniversari de la primera conferència internacional de Decreixement a París (18-19 Abril, 2008). Aquest esdeveniment va introduir la consigna activista décroissance (originalment francesa) al món de parla anglesa i a l'acadèmia internacional com Degrowth; la traducció a l'espanyol s'ha fet com Decreixement. A Mèxic s'ha adoptat la paraula Decreixement per diferenciar al concepte d'un mer creixement econòmic amb taxes negatives.

Aquí pretenc reprendre el treball de l'última dècada en termes de conferències, publicacions, formació acadèmica i, més recentment, de formulació de polítiques. Em enfoco exclusivament en les iniciatives acadèmiques en idioma anglès, deixant de banda tant l'activisme com els debats intel·lectuals que han tingut lloc en altres àmbits.

Això no perquè els consideri menys importants, sinó per la simple raó que aquells són els processos en els quals estic personalment involucrat.

Les Conferències Internacionals biennals de Decreixement per a la Sostenibilitat Ecològica i l'Equitat Social
El col·lectiu acadèmic Research & Degrowth (R & D; Investigació i Decreixement, R + D) té com a objectiu promoure la creació de xarxes i el flux d'idees entre diversos actors que treballen amb el Decreixement, especialment des de l'acadèmia. Per tant, amb la intenció d'augmentar la visibilitat de les idees i propostes del Decreixement en el terreny públic, R & D ha organitzat la 1ra (París, 2008) i la 2dóna (Barcelona, 2010) conferències, i, juntament amb un Equip de Suport , també la 3ra (Venècia i Mont-real, 2012), la 4ta (Leipzig, 2014) i la 5a (Budapest, 2016). A més de mostrar el treball de recerca més recent en el camp, aquests congressos pretenen promoure la col·laboració en recerca i el treball en la formulació i desenvolupament d'iniciatives acadèmiques i polítiques conjuntes. Seguint aquest esperit, el 2018 tindran lloc tres conferències internacionals:

  1. La 6ª Conferència Internacional de Decreixement: 'Diàlegs en temps turbulents' a Malmö (Suècia), del 21 al 25 d'agost.
     
  2. La Primera Conferència Nord-Sud de Decreixement: 'Decolonialitzant l'imaginari social', a la Ciutat de Mèxic del 4 al 6 de setembre.
     
  3. Decreixement al Parlament Europeu: una conferència per qüestionar el pensament econòmic de les institucions de la Unió Europea amb l'assistència de influents polítics i buròcrates, al Parlament Europeu, Brussel·les (Bèlgica) els dies 18 i 19 de setembre.

Moltes altres conferències i tallers estan tenint lloc. Per exemple, les conferències de la Societat Europea d'Economia Ecològica (ESEE, per les sigles en anglès) estan presenciant un avanç important en el debat (Istanbul, 2011; Lille, 2013; Leeds, 2015, i Budapest, 2017); la Societat ha donat suport les conferències de Decreixement des de la primera a París (2008).

Publicacions acadèmiques: números especials, articles i llibres
El 2008 existien només un parell de documents publicats en anglès sobre Decreixement (Latouche, 2004 i Fournier, 2008). He perdut el compte al dia d'avui, però ha d'haver probablement més de 200 articles publicats (per a una revisió consulti Weiss i Cattaneo, 2017, i Kallis et al., 2018). La mediateca en el lloc degrowth.info té com a objectiu reunir tota la bibliografia del tema. Fins i tot un article va ser publicat per la prestigiosa revista Nature Sustainability.

Em sembla que els vuit números especials de revista publicats fins a la data han jugat un paper important en provar la legitimitat de les preguntes de recerca posicionades en el debat pel Decreixement com a concepte acadèmic (Schneider et al., 2010; Cattaneo et al., 2012; Saed, 2012; Kallis et al., 2012; Sekulova et al., 2013; Whitehead, 2013; Kosoy, 2013; Asara et al., 2015). Així, podríem estar participant en el sorgiment d'un nou paradigma científic, en el sentit de "èxits científics universalment reconeguts que, per un període, proveeixen problemes model i solucions per a una comunitat d'investigadors" (Kuhn, 1962: x). Després d'aquesta primera onada de números especials amb temàtiques generals, tinc l'expectativa d'una segona onada referida o bé a temes específics (Tecnologia i Decreixement, de Kerschner et al., 2015; properament: Decreixement i turisme, en la Journal of sustainable tourism ; Decreixement i Justícia ambiental, a la revista Ecological Economics, i possiblement un sobre Feminismes i Decreixement) o posicionar al Decreixement com una nova disciplina (vg Antropologia: 'Decreixement, Cultura i Poder', de Gezon i Paulson, 2017; i, aviat en Geografia: Geografies del Decreixement en la nova revista Environment and Planning E: Nature and Space. El llibre "Decreixement: vocabulari per a una nova era" (Routledge, 2014 en anglès; Icària, 2015 en espanyol) ha estat traduït a deu idiomes. altres treballs han estat publicats (Bonaiuti, 2011; Kallis, 2017, 2018; Borowy i Schmelzer, 2017; Nelson i Schneider, 2018), i alguns més estan pròxims; tenim planejat llançar aviat una sèrie de llibres, probablement amb una editorial universitaria.
 
Formació: Escoles d'estiu, grups d'estudi i programes de master
La participació del jovent en les conferències de Decreixement mostra la necessitat de crear més oportunitats en la formació acadèmica. L'escola d'estiu sobre Decreixement i justícia ambiental a Barcelona ha arribat a la seva setena edició. A Alemanya s'organitza regularment un esdeveniment majorment orientat a l'activisme. El Decreixement està sent ensenyat en molts cursos universitaris; a Barcelona llançarem un programa de mestratge en ecologia política, Decreixement i justícia ambiental, que tindrà inici a l'octubre 2018. El nostre Grup de lectura sobre Decreixement a Barcelona ha estat actiu durant 8 anys, i hi ha molts altres al voltant del món.
 
Formulació de polítiques: Decreixement a l'interior dels parlaments, macroeconomia ecològica
He argumentat en altres llocs que el Decreixement està introduint-se en els parlaments. Alguns partits han començat a adoptar propostes orientades al o compatibles amb el Decreixement en els seus programes polítics. A la Cambra dels Comuns anglesa ha un Grup Parlamentari de Tots Partits que consideren els límits al creixement (AAPG -per les seves sigles en anglès- on limits of growth '). Recentment es va celebrar un seminari amb seu a la Comissió Europea titulat '¿Benestar més enllà del creixement econòmic?'. El emergent camp de la macroeconomia ecològica està il·luminant els reptes relacionats amb la política pública (Victor, 2008; Rezai i Stagl, 2016; Jackson, 2017; Hardt i O'Neill, 2017).
 
El futur és un full en blanc. Necessitem pensar en els objectius, estratègies i prioritats. Permetin-me exposar dos, un introspectiu a l'interior de la comunitat de Decreixement, i l'altre pensant cap a l'exterior. A l'interior hi ha l'enquesta per mapejar les activitats de Decreixement al voltant del món. El mapa resultant representarà un esforç per conjuntar els grups i esforços individuals per a la implementació de polítiques, accions i iniciatives sobre Decreixement que s'han construït gràcies a les conferències biennals. El mapa podria evolucionar a una (potser imprecisa) xarxa que fomenti la creació de sinergies entre individus i organitzacions que situïn al Decreixement com un horitzó comú. El bloc de Decreixement s'ha convertit ja en un espai per a aquestes converses.

Cap a l'exterior, un dels aspectes més importants és l'enfortiment de les relacions amb investigacions afins i comunitats d'activistes com els feminismes, la justícia ambiental, l'ecologia política, l'economia ecològica, el post-extractivisme, l'anti-racisme, els béns comuns, el decolonialisme, el post-desenvolupament i la història econòmica i ecològica. Un precedent important és el projecte Degrowth in movement (s) que explora les relacions amb més de 30 perspectives diferents. També està l'Aliança Decreixement-Feminismes (FADA). Per al futur, a Budapest, Ashish Kothari (min. 52:25) va proposar una 'Confluència Global d'Alternatives' a la línia de Vikalp Sangam ( "Confluència d'Alternatives" en Hindi). L'inici podria ser un procés de visió conjunta. Afortunadament, hi ha ja excel·lents projectes en marxa, com el TransforMap, dels que aprenem i ens fan sentir motivats.
 
El com ha de ser pensat a fons (potser en una conferència conjunta), però el per què està ja clar. Les aliances entre aquestes xarxes, i les xarxes de xarxes, són fonamentals per teixir les alternatives i pensar en una profunda i radical transformació soci-ecològica. Podríem imaginar-lo com un rizoma de resistència i regeneració.
 
*Federico Demaria és economista ecològic a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). És coeditor Decreixement: vocabulari per a una nova era (Routledge, 2015), un llibre traduït a deu idiomes, i del proper llibre pendent de publicació  Pluriverse: A Post-Development Dictionary. És membre fundador del grup Research & Degrowth. Currently, i coordina el projecte d’investigació EnvJustice, subvencionat por el Consell Europeu de Recerca.
Activitats ICTA