L’ICTA-UAB organitza la VIª edició de l'Escola d'Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental

Proposant vies al marge de les narratives depressives de creixement i tancament.

Els canvis futurs en el benestar humà dependran més de factors socials que de factors econòmics

Els canvis en la percepció del benestar personal que es produiran en les properes tres dècades a nivell global, dependran en major mesura de factors socials que d'aspectes macroeconòmics.

Els mesos rècord de pluja i de sequera van augmentar en les regions de tot el món: el canvi climàtic impulsa les precipitacions...

Cada vegada més es registren nivells extrems de precipitacions en regions de tot el món, el que desencadena rècords de nivells de pluja i de sequera, segons mostra un estudi recent en què ha participat l'investigador de l'ICTA-UAB Finn Mempel.

Èxit a l'ICTA-UAB: sis beques ERC en 3 anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut sis ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en tres anys, durant el període comprès entre finals del 2015 i finals del 2018. Cadascun d’aquests projectes (dotats d’entre 1.

Aprèn a explicar la teva recerca en 2 minuts i guanya el concurs Elevator Pitch

Els instituts de la Universitat Autònoma de Barcelona, IBB, INc i ICTA-UAB, convoquen un concurs adreçat als doctorands i investigadors postdoctorals dels seus centres.

El transport aeri, principal font de contaminació del turisme a Barcelona

Cada visitant de la ciutat de Barcelona produeix al dia una emissió de 96,9 kg CO2 eq, el que suposa una petjada de carboni equivalent a conduir un cotxe 410 quilòmetres sense parar.

La investigadora de l'ICTA-UAB Gara Villalba rep un ERC Consolidator Grant

El Consell Europeu de Recerca (ERC per les seves sigles angleses, «European Research Council») ha anunciat els 291 guanyadors de la seva convocatòria de subvencions de consolidació.

L’ICTA-UAB rep un Erasmus + per a un projecte sobre educació i recerca a les reserves de la biosfera

Per primera vegada en la seva història, l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha estat distingit amb prop d'1 milió d'euros per part de la Comissió Europea a través del programa de finançament Erasmus+.

L’ICTA-UAB contribueix a tendir ponts entre ciència i societat al 100xCiencia.3

L'ICTA-UAB va estar present en el 100xCiencia.3 "Tendint ponts entre ciència i societat", l'esdeveniment anual de l'Aliança SOMMa que va tenir lloc el passat 15 de novembre al CNIO de Madrid.

Els ciutadans prefereixen els paisatges que combinen naturalesa amb infraestructura construïda

Un estudi pioner analitza les fotografies compartides pels ciutadans a les xarxes socials per avaluar la consideració estètica dels paisatges naturals.

Les pesqueres artesanals cogestionades afavoreixen millores socials i ecològiques

El model de cogestió de les petites agrupacions de pescadors contribueix a una major abundància i hàbitats de les espècies.

L'ICTA-UAB dissenyarà una estratègia de prevenció d'incendis forestals per al Montseny de forma participativa i consensuada

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) dissenyaran una estratègia de prevenció d'incendis forestals a la Reserva de la Biosfera del Montseny elaborada de manera consensuada mitjançant un procés de participació ciutadana.

Neix L’Observatori del Besòs: un projecte de seguiment de la qualitat dels sistemes fluvials de la conca

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), i el Consorci Besòs Tordera avaluaran l’estat de qualitat a llarg termini de la conca del Besòs gràcies a la creació de l’Observatori del Besòs.

El canvis en la circulació atlàntica provoquen que l'aigua amb menys oxigen envaeixi el Golf de Saint Lawrence del Canadà

El Golf de Saint Lawrence ha experimentat un escalfament i pèrdua d'oxigen més ràpida que qualsevol altre oceà del planeta.

El canvi climàtic modifica la composició dels esculls

Els coralls devastats pel canvi climàtic són substituïts de forma natural per altres espècies com les gorgònies, menys eficients com a embornals del CO2 de l'atmosfera.

L'ICTA-UAB ofereix el primer màster en “Ecologia Política. Decreixement i Justícia Ambiental”

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) posa en marxa el màster en “Ecologia Política.

Un estudi pioner analitzarà els efectes dels boscos sobre la salut humana

Un grup de voluntaris participen en un estudi experimental de l’ICTA-UAB per analitzar els efectes potencials que tenen els boscos sobre la salut humana.

Les deixalles acumulades a les platges de les illes de la Mediterrània es tripliquen durant l'estiu

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i quantificat els residus generats pel turisme en vuit illes de la Mediterrània, en el marc del projecte europeu BLUEISLANDS.

Mapegen la vitalitat urbana de Barcelona

Investigadors de la UAB han cartografiat Barcelona ciutat i 9 municipis del seu voltant amb una nova metodologia que aplica les idees de l’activista de l’urbanisme Jane Jacobs sobre com han de ser les ciutats per ser espais vitals.

La intensificació agrícola no és un bon "pla" de desenvolupament sostenible

Els plans que aposten per la intensificació agrícola com a mesura per aconseguir Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no tenen resultats positius per igual a nivell social i ecològic, segons un estudi en què participa l’ICTA-UAB.

Els plans de "verdificació" de les ciutats han de contemplar criteris d'igualtat social

Les ciutats que no contemplin criteris d'igualtat social en les seves estratègies polítiques per fer més verd i ecològic el seu entorn urbà no aconseguiran la sostenibilitat a llarg termini.

L'ICTA-UAB alerta d'una nova plaga invasora d'un escarabat asiàtic a Catalunya que acaba amb les moreres

Un estudi de l'investigador de l'ICTA-UAB i del Departament d'Agricultura, Víctor Sarto i Monteys ha identificat a la província de Barcelona la presència d'una espècie procedent d'Àsia que es podria estendre cap a la resta d'Europa.

Més de 120 investigadors de l'ICTA-UAB aborden en un simposi els reptes ambientals, i especialment els derivats del canvi global i...

L'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) va acollir els passats dies 16 i 17 de maig el seu 1er Simposi de Primavera en què abordà alguns dels principals reptes ambientals i de sostenibilitat.

La transició a una economia baixa en carboni requerirà més recursos renovables del que es creia

Un estudi de l'ICTA-UAB analitza les conseqüències en els estils de vida que tindrà la substitució dels combustibles fòssils per energies renovables.

El canvi climàtic amenaça les reserves de carboni de les praderies marines més grans del món

Les praderies de fanerògames marines de Shark Bay, un punt clau pel segrest de carboni, pateixen pèrdues alarmants després d'una devastadora onada de calor marina, segons un estudi en què participen investigadors de l’ICTA-UAB.

Les poblacions indígenes de l'Amazones cacen i consumeixen animals que s'alimenten en zones contaminades per abocaments petroliers

Un estudi de l'ICTA-UAB i del Departament de Sanitat i Anatomia Animals de la UAB demostra que les principals espècies que cacen els indígenes de la selva amazònica del Perú ingereixen aigua i terra contaminades per hidrocarburs i metalls pesats.

La app Planttes alerta del risc d’al·lèrgia als diferents carrers de les ciutats

La App Planttes és una eina de ciència ciutadana que emplaça als usuaris a identificar i ubicar sobre al mapa la presència de plantes al·lergèniques i a indicar-ne l’estat fenològic.

Èxits de l’ICTA-UAB: cinc projectes ERC en dos anys

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha rebut cinc ajuts del Consell Europeu de Recerca (ERC) en dos anys, el que suposa aproximadament el 10% dels ajuts d’aquesta institució atorgats a Catalunya durant el període de finals del 2015 a finals del 2017. Aquests cinc projectes suposaran la contractació de més de 30 investigadors doctorals i postdoctorals.

Nova 'Guia de benvinguda' a l'ICTA-UAB

Ja teniu a la vostra disposició la nova 'Guia de Benvinguda' de l'ICTA-UAB. El document pretén ajudar a descobrir els fonaments del programa de doctorat, l'estructura de ICTA-UAB, etc.
Notícies
L'empresa amb la ciència espanyola

Data: 2018-05-10

SOMMa Alliance

 

Organitzacions i patronals vinculades a l' R+D+I manifesten el seu suport a la investigació i se sumen a la petició de l'Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) perquè la classe política abordi el més aviat possible els problemes administratius que actualment afecten a la ciència a Espanya.

SOMMa i les organitzacions que donen suport a aquesta iniciativa representen a prop de 6.800 empreses, societats, centres i unitats de recerca, que donen feina a més de 500.000 persones a Espanya i la seva activitat econòmica equival al 10,53% del PIB.

L'Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) va expressar la seva preocupació per la reducció del finançament en R+D+I i per alguns problemes administratius que constrenyen la ciència espanyola en un esdeveniment celebrat recentment a Madrid. Així mateix, l'aliança ha presentat l' "Informe SOMMa: Accions necessàries per salvaguardar la competitivitat de la ciència" a tots els grups parlamentaris per abordar el més aviat possible aquests problemes administratius.

Ara, per primera vegada, organitzacions empresarials i associacions vinculades a l' R+D+I a Espanya manifesten el seu suport a la investigació espanyola i a la iniciativa impulsada per SOMMa. En concret, SOMMa, les patronals i organitzacions destaquen la necessitat de comptar amb regulacions específiques i adequades dins el marc de la normativa europea que salvaguardin la competitivitat del sector, tal com succeeix en altres països. A més, insisteixen en la necessitat d'establir la ciència com una prioritat i impulsar la innovació perquè el coneixement es transformi en benefici per a la societat.

SOMMa compta amb el suport de les organitzacions i patronals més rellevants en l'àmbit de la R+D+I a Espanya i reuneix, al sector biotecnològic, mitjançant l'Asociación Española de Bioempresas (ASEBIO); el sector de la indústria tecnològica digital, mitjançant l'Asociación de empresas de electrónica, tecnologías de la información, telecomunicaciones y contenidos digitales (AMETIC); i el sector aeroespacial, mitjançant l'Asociación Española d'e Empresas Tecnológiques de Defensa, Aeronáutica y Espacio (TEDAE), a més de la Fundación Cotec para la innovación (COTEC), que promou la innovació com a motor de desenvolupament econòmic i social, i la Confederación de Sociedades científicas de España (COSCE), que reivindica disposar de polítiques científiques coherents, eficaces i transparents. SOMMa compta també amb el suport de la Red de Entidades Gestoras de Investigación Clínica, Sanitaria y Hospitalaria (REGIC) en aquest comunicat.

Tots aquests col·lectius, units als centres i unitats de SOMMa, representen a prop de 6.800 empreses, societats, centres i unitats de recerca que donen feina a més de 500.000 persones i la seva activitat econòmica equival al 10,53% del PIB a Espanya.

"Ja no es tracta de defensar la ciència des del punt de vista dels centres d'investigació. La ciència és el motor de l'economia, el sector empresarial ho té clar i està amb nosaltres en aquesta crida als partits polítics perquè apostin decididament per la investigació" expressa Luis Serrano, director del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i president de SOMMa. "És urgent que es prenguin mesures que salvaguardin la competitivitat de la ciència, i per extensió, de l'economia espanyola. Per a això, necessitem desbloquejar els problemes administratius que actualment estan afectant les entitats de R+D, i incrementar la inversió en R+D+I" conclou.

"Sense ciència és impossible que el nostre país pugui ser competitiu i que des de les empreses puguem innovar. ASEBIO vol donar suport a totes les iniciatives centrades en portar la ciència al debat públic i polític, i d'aquí el nostre compromís i suport a SOMMa. Considerem que ha arribat el moment d'establir les bases d'un nou model de finançament públic de la R+D+I  i un marc regulador estable que reflecteixin una aposta estratègica per la R+D amb visió a mig i llarg termini i amb consens polític", explica Ion Arocena, director general d'ASEBIO.

Des del sector TIC, Pedro Mier, president d'AMETIC, afirma que "el sector TIC, al nostre país i també a nivell internacional, és un dels actors més importants per inversió en R+D+I, clau per a la productivitat i la competitivitat de les empreses. Qualsevol país que vulgui impulsar l'ocupació d'alt valor afegit i el creixement de la renda ha d'apostar pel coneixement". I continua, "la innovació de base tecnològica, tan rellevant en aquesta nova revolució industrial, necessita d'un sistema científic potent, ben connectat amb l'empresa. Un sistema així no s'improvisa, és el resultat d'un esforç sostingut que expressi un compromís polític de llarg recorregut, un projecte compartit de país, que nosaltres recolzem".

Les associacions Feique i Farmaindustria també van recolzar la preocupació que SOMMa està traslladant a autoritats i societats davant els problemes que afronta la R+D+I a Espanya. En un comunicat conjunt fet públic fa unes setmanes manifestaven el seu compromís amb la R+D -i per tant amb els centres dedicats a la investigació i amb la col·laboració publicoprivada en aquest àmbit- i se sumaven a la petició de propiciar una reflexió per part de polítics i gestors per, des d'una visió estratègica i a llarg termini, prendre mesures estructurals per impulsar la recerca a Espanya, particularment en àmbits com el biomèdic, farmacèutic, químic i biotecnològic.

Entitats i associacions que donen suport a la iniciativa d'SOMMa

  • Asociación Española de Bioempresas (ASEBIO) – www.asebio.com
  • Asociación de empresas de electrónica, tecnologías de la información, telecomunicaciones y contenidos digitales (AMETIC) - https://ametic.es
  • Asociación Española de Empresas Tecnológicas de Defensa, Aeronáutica y Espacio (TEDAE) - www.tedae.org
  • Fundación Cotec para la innovación (COTEC) – http://cotec.es/
  • Confederación de Sociedades Científicas de España (COSCE) - http://www.cosce.org/
  • Red de Entidades Gestoras de Investigación Clínica Hospitalaria y Biosanitaria (REGIC) - http://regic.org/
  • FarmaIndustria – www.farmaindustria.es
  • Federación Empresarial de la Industria Química Española (FEIQUE) – www.feique.org

Sobre SOMMa
L’Aliança de centres Severo Ochoa i unitats Maria de Maeztu (SOMMa) reuneix centres i unitats de recerca que compten amb els distintius d'excel·lència Severo Ochoa i Maria de Maeztu a Espanya. Gràcies al suport de la Secretaria d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació, aquests centres i unitats s'han aliat per promoure, reforçar i maximitzar a nivell nacional i internacional tant el valor de la ciència d'excel·lència produïda pels centres i les unitats, com el seu impacte econòmic i social. SOMMa està format per 25 centres i 16 unitats repartits per tot el territori espanyol que cobreixen totes les disciplines científiques incloent ciències de la vida, humanitats i ciències socials, matemàtiques, enginyeria i ciències experimentals. El conjunt de centres i unitats de SOMMa apleguen més de 7.000 empleats dedicats a la investigació, formen cada any a més de 500 doctors i els ajuts per a projectes europeus que reben suposen un retorn aproximat de 530 milions d'euros per a un període de 5 anys. Només el 2016, la investigació dels centres i unitats SOMMa s'ha publicat en més de 5.800 articles en les millors revistes científiques i ha donat lloc a 8 noves empreses spin-off, més de 100 sol·licituds de patents registrades i uns 350 col·laboracions i contractes amb empreses.

www.SOMMa.es

Activitats ICTA